Svårt att välja kamera, men nu är det gjort!

Jag har köpt mig en kamera! Och jösses vad det var svårt att välja. Fick hjälp av mina fotograferande vänner och landade till sist i en Fujifilm X-T30.

Min kompetens kring vad alla olika siffror betyder i produktinformationen är inte bara begränsad, den är faktiskt obefintlig. Så de har inte varit vägledande alls i mitt köp.

Min bakgrund kring fotograferande

Älskar att fotografera och har i många år velat utveckla den hobbyn, men har varken haft tid eller inspiration. Jag köpte den billigaste systemkameran av märket Canon typ 2008 när vi hade flyttat till vår gård i Vimle och jag hade börjat arbeta med att göra webb. Då fotade jag även för kunder ibland. Hade ett 50mm objektiv som jag älskade och ett standard 18-55 som följde med kameran.

Gick fotokurser och photoshopkurser, använde min systemkamera ganska mycket, särskilt hemma på gården där det fanns blommor, grönsaker och djur. Mycket grisbilder blev det på våra minigrisar!

2013 började vi resa och jag tyckte kameran var klumpig att ta med, jag använde mobiltelefonen mestadels till vardagsfotograferandet. Men till slut kände jag att en kompaktkamera ändå skulle vara ett bra komplement. Så köpte en, Canon tror jag, som jag använde på några resor. Men tyckte inte den var bra nog, jag valde ändå att använda min telefon (har haft iPhone i väldigt många år).

Fotograferandet i husbilslivet har bara skett med telefonen. Första året hade jag med mig den gamla systemkameran men använde den aldrig. Den var för stor och tung, fick aldrig följa med ut på äventyren. Sålde kompaktkameran 2018 och den gamla systemkameran i somras.

Varför ny kamera igen?

En saknar inte kon förrän båset är tomt.. den har en ju hört. Och så är det nog nu, jag saknar en riktig kamera. Fast jag vet inte om jag hade velat använda den gamla systemkameran igen, jag kom aldrig överens med den.

Nu när vi ska tillbringa mycket tid i en trädgård igen, renovera och bygga upp ett nytt hem känner jag en stor längtan av att dokumentera ordentligt. Inte bara i text på bloggen, utan med bilder. I trädgården kommer min telefon inte få följa med så ofta, så fotograferande kommer bli mer planerat och då tänker jag att en riktig kamera kommer bli använd. Den bästa kameran är ju den som används.

Längtar efter att fota blommor och insekter igen. Men även mycket annat!

Varför en Fujifilm X-T30?

En mycket bra fråga. Och svaret är faktiskt att känslan sa mig att det var ett bra köp. Jag tänkte först att jag skulle köpa en kompaktkamera igen, fast en dyrare denna gången och därmed förhoppningsvis få en bättre. Tänkte också att jag skulle slippa det där med objektiven. Men en kompis påminde mig om att jag ju vill utveckla fotandet och då är en systemkamera en bättre långsiktig lösning.

Läste på om spegellösa varianter och tyckte det kändes rätt för mig. Jag ville hålla mig under 10 000,- för kamerahus och ett standardobjektiv. Hittade en del varianter runt 6000-8000,- men ingen av dem fick så bra betyg som jag ville de skulle ha. Du minns väl att jag inte själv kan avgöra vad som är bra, så måste gå på vad andra säger.

Till slut dök X-T30 upp i recensionslistorna, de jämfördes med de mycket dyrare och bättre kamerorna. Den hamnade till exempel på plats 10 av alla spegellösa kameror. Den var något dyrare än jag hade tänkt mig, men efter att ha kollat på den ena YouTube filmen efter den andra så var jag såld. Det var en sån jag ville ha. Jag betalde €1153,- för kamerahus, 18-55 objektiv, väska och ett SD-kort.

Det enda negativa som sägs är att den inte är helt optimal för filmning och vloggning. Men det är jag inte intresserad av ändå, så det gör mig inget alls.

Jag hoppas att Fujifilm passar mig bättre än Canon. Och jag hoppas verkligen att jag kommer använda min nya kamera väldigt mycket. Längtar efter att göra fototurer och lära mig massor.

Bilderna i det här inlägget är från 2009 när jag gick fotokurs och använde min gamla Canon systemkamera. Den översta bilden på vår lilla griskulting Särimner, har jag photoshoppat till svartvitt.

Framöver kommer det förhoppningsvis bli många bilder här på bloggen fotade med den nya kameran, som inte dykt upp än…den är försenad.

Publicerat:

i:

6 svar till ”Svårt att välja kamera, men nu är det gjort!”

 1. Profilbild för Nils-Åke Hansson

  Kameror har jag haft många! Men nu en liten bra som ja kan ha med överallt och ha med i fickan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas denna kameran blir så älskad av mig att jag tar med mig den överallt 😀

 2. Profilbild för Finn-b

  Godt valg Anna, veldig mange muligheter med en X-T30. Tone bruker en X-T20 med 18-55, og er superfornøyd. Lykke til med nytt kamera 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt att höra! Ser fram emot att leka med bilder igen.

 3. Profilbild för Lisa

  Grattis till husköp och även till ny kamera! Ska bli spännande att få följa hus/fotoresan!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Lisa! Kul att du följer med 😀

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Klart
06:2320:54 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 14°C
30°C / 13°C
34°C / 14°C
36°C / 16°C
37°C / 17°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.