Så kom då dagen då vi skulle få tillfälliga grannar, väldigt nära inpå oss. Våra gräsklippare!

Som jag berättade i måndags så haffade jag en herde som vallade sina får förbi på vår gata. I onsdags eftermiddag kom han med ett antal får och lamm. Hela vår tomt är inhägnad och köksträdgården har extra staket för att fåren inte ska äta upp våra grönsaker. Tidigare ägare har alltid haft besök av fåren för att få hjälp med gräsklippningen så tomten är väl förberedd för det.

Gästerna fick börja med att äta det goda gräset i trädgården, men de var ganska rastlösa och gick mest omkring och bajsade. Innan det var dags att krypa in i vanen och göra middag så vallade vi in dem i hagen som vi har öster om huset. Det är en grind mellan hagen och vår trädgård så när de är där så behöver vi inte vara oroliga att de ska knacka på i vanen på natten. De är nyfikna men ganska rädda för oss, så det är lätt att fösa dem mellan trädgården och hagen.

Nyfikna på varandra också kanske
Lammen är så söta!

Herden är byns bagare, han har fåren som fritidssysselsättning. Han brukar få betala för att låta fåren beta av någons mark, men vi sa att det ville vi inte alls vara med om. Han kunde däremot få komma förbi med lite nybakat bröd till Roger och någon mandelkaka till mig om han ville. Roger fick tre goda frallor och jag två rulltårtebitar gjorda på mandelmjöl. Jösses vad gott! Dessutom fick vi en flaska rött vin.

Hur länge de stannar beror på effektivt de betar ner, ägaren kollar till sina djur varje dag och ger dem bröd. Kanske han hämtar hem dem imorgon lördag eller på söndag. Oavsett så har vi fått gräset klippt och marken gödslad. Dessutom har vi samlat in bajset i trädgården för att lägga i vår kompost – massa extra näring till vår köksträdgård.

Bara vinnare i den här byteshandeln, även fåren som fick en massa gott!