staket

Staket (Algar dos Capitães)

Jag skrev ju om hur bra jag tycker det är med en inhägnad tomt i veckan men idag blir det en annan typ av staket.

Dagens staket är skydd för att inte ramla ner i grottöppningarna men också för att skydda miljön runt öppningarna, så ”taket” inte ramlar in.

Vi gjorde en utflykt till Algarve för att göra lite ärenden, men också för att fotografera till bland annat dagens utmaning!

Algar dos Capitães

Utmed Algarve-kusten finns det grottor och den mest kända är nog Benagil. Den drar många turister och om du googlar så kommer du få se många fantastiska bilder därifrån. Båtturer utgår från flera ställen för att besöka Benagil-grottan.

Vi höll oss på land och hittade istället Algar dos Capitães, men på grund av staket runt hålet så kunde jag inte fota själva grottan. Å andra sidan är det ju just staketet som ska vara i fokus idag.

De två sista bilderna tog jag genom att hålla kameran över huvudet med raka armar för att försöka få vattnet nere i grottan in i sökaren. Jag kunde alltså inte se vad jag fotade, men av ett 10-tal bilder var dessa de bästa.

Så staketet förhindrar att folk kliver omkring på taket till grottorna, men självfallet ignorerades det av en person som klättrade över staketet. Hans barn stod och tittade på…

Algar dos Capitães ligger i Porches mellan Lagoa och Albufeira.

Publicerat:

i:

36 svar till ”Staket (Algar dos Capitães)”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  vilken spännande grotta, bra att ha staket där, inte gå gör nära…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag förstår inte varför det ska klättras över.. många tänker verkligen inte utan bara gör.

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vilken häftig plats! Jag gillar verkligen de foton där staketet leder in i bilden då man följer det med blicken.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är fint där! Ja såna bilder brukar jag gilla när det gäller vägar t.ex. också.

 3. Profilbild för LillaSyster

  Vilket ställe =)
  Bra fotat!
  Ha en skön lördag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ett fantastiskt ställe. Tack detsamma!

 4. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  OJ, vilken grotta. Lite skrämmande.
  Nog bra med staket här och där.
  Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den är nog inte så skrämmande som många andra grottor (i mitt huvud i alla fall) eftersom det är öppet tak. Väldigt bra med staket där! Detsamma!

 5. Profilbild för Barbro

  Staket. Inbjuder ofta till fotografering tycker jag. När man med ögat och bildernas hjälp följer det bortåt/hitåt i ett spännande perspektiv.
  Spännande bilder Anna.
  Den här helgen är det Pingst i Sverige (minns inte att jag någonsin ”firat” det) – är det något som finns/firas i Portugal?
  Trevlig helg!

  PS Å så är det ju Mors dag på söndag också, och det är väl något som firas på lite olika datum, beroende på land. DS

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Staket har jag inte fotat så mycket. Grindar däremot gillar jag 🙂 Mors dag är redan avklarat här i Portugal och pingst firas inte högljutt i af. Kanske inom kyrkan. Ingen röd dag i kalendern.

 6. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Mycket spännande, nästan alltför spännande med tanke på faran, farorna som man kan utsätta sig för om man inte håller sig utanför staketet och inte följer direktiven. Men väldigt intressant att få ta del av. Fina foton, du blir bara bättre och bättre 🙂
  Staketet runt har den där härliga gråfärger, patinan som den typen av staket får med tiden.
  Tack Anna, hoppas ni båda får en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det kan bli lite väl spännande om en trotsar staketet, förstår inte varför det görs. Tack, glad du gillar mina bilder och min utveckling 🙂 Det blir en skön och stillsam helg.

 7. Profilbild för Znogge

  På den platsen är staketet en tydlig markering, hit men inte längre! Ur skyddsaspekt däremot helt förkastligt. I min värld förväntar jag mig att vuxna har vett att begripa och föregår med gott exempel, framför allt framför sitt barn, men så fungerar inte alla. En väldigt fin plats och så bra att det går att besöka grottan via båt. Härliga bilder som vanligt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker det ska räcka med det där staketet, det är en markering av var gränsen går. Att ha ett staket med hög säkerhet skulle förstöra hela området. Var och en behöver ta ansvar för sina handlingar. Det kommer alltid finnas de som skiter i gränsdragningar. Tack!

 8. Profilbild för Anita

  Spännande grotta, vacker plats och även staketen är vackra. Men han som klättrade över inför sina barn … han borde verkligen skämmas.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det en fin plats, och ja, det borde han verkligen.

 9. Profilbild för Marianne

  Vackert med staket i trä som nötts av väder och vind. Så häftiga grottor på väggarna,
  Men varför är det så himla svårt att förstå och respektera vad som gäller? Så oansvaritgt och vad lärde han sina barn? Om det hänt en olycka, skulle barnen stå och se på då?
  Alltid dessa egohandlingar, ”det gör väl inget om bara jag går där?”
  Fy fasen vad sånt retar mej. När jag var på grenen i Skagen låg det en ensam kut och solade på sanden, skyltarna som sa att en inte skull gå nära stod på danska, tyska och engelska, lik förbaskat var det en kvinna som skulle fram och klappa, då dök sälmamman upp och jagade iväg henne, det stod en hel del turister och glodde och det var nog inte bara jag som önskade att hon skulle ramlat pladask i vattnet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller med dig, älskar trä! Jag fattar inte heller varför en inte kan följa gränsdragningarna. Jag blir också väldigt irriterad, men har slutat att lägga mig i. Bra att sälmamman skrämde personen i Skagen!

 10. Profilbild för Tove

  Spännande staket i skyddande/varnande betydelse. Gillar området!
  Det är toppen att prova allt för en bild – som du här presenterar -grottfångarbild!!! Med vacker utformning och struktur på sidorna ner i grotten.
  Inte se vad som fotas det är minsann en rolig grej – kan ju bli värsta bästa bilden ….
  Må gott 🙂 ses om en vecka igen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hade i alla fall inga tankar på att kliva över staketet för att få en bättre bild. Jag gillar också området med klipporna och de små vikarna med stränder. Trevlig lördagskväll”!

 11. Profilbild för Ingrid

  Staket och avspärrningar verka trigga folk till överträdelser. Man borde tänka till en gång extra och fundera på varför staketet står där. Det kan väl inte vara för att man ska träna sig på att klättra i alla fall.
  Glad Pingst Anna!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Begriper inte hur folk är funtade, att bara göra utan att tänka ett extra varv är märkligt vanligt. Detsamma!

 12. Profilbild för Ajli

  Jag har ofta sett samma beteende när jag varit på resa i Alperna med min pappa. Folk kliver över, som att de tror att staket och vajrar är där av dekorativa skäl och inte för att värna om människoliv eller spröda berg. Herregud. Din bild var ljuvlig i alla fall, där man ser det vackra turkosa i grottan. Helt rätt att inte stiga över för att få den bilden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vad tror de egentligen? Eller tänker de inte alls? Tack!

 13. Profilbild för Micke

  Det där är ju staket som verkligen fyller sin funktion, absolut.

  Respekten för dessa staket är ofta dock minimal tycks det ofta, surt

  Ha en fin lördag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vackra staket som smälter in i omgivningen, bra tycker jag. Att folk skiter i dem är så märkligt. Detsamma!

 14. Profilbild för Åke

  Det var staket som verklige passade in. Lite snickarglädje över det hela på ett naturligt sätt. Att klättra över staket när barnen ser på, tala om att föregå med dåligt omdöme.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller helt med dig!

 15. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Här var det många staket och även många grottor. Synd att grottorna var så svåra att se men du lyckades ändå få med ett gäng och vattnet i botten kom också med. Bra jobbat 😀 Mysig miljö att vandra omkring i. Som barn var jag med min familj i Tunisien och vi gjorde bl a en utflykt till Sahara och utlöparna till Atlasbergen. Där bodde folk i liknande grottor och min familj blev, mot en liten ersättning, erbjudna att besöka en familj. Jag var jätteimponerad av hur de vid tillökning bara grävde ut sin bostad med ett rum till. Då tyckte jag att det verkade mysigt att bo så men nu kanske jag har en lite annan åsikt.
  Men hur tänker man egentligen när man framför sina barn struntar helt i varnings- och förbudsskyltar? Det är vid sådana tillfällen man önskar att en polis ska dyka upp och ge dryga böter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den stora grottan var svår att få med, de små hålen var lättare. Om en kommer vattenvägen är det en helt annan upplevelse tänker jag. Visst är det fascinerande att grottorna var bostäder. Just de här tror jag dock inte var så lämpligt för det 🙂

 16. Profilbild för Paula Merio

  Det turkosa vattnet är ljuvligt, det är faktiskt samma färg som vi har i en grotta här i Dalarna dit folk vallfärdar för att ro in i grottan och man får även simma där. Skulle gärna vilja ta mig dit en dag…
  Jag har rejäl höjdskräck så jag fick nästa svindel av dina fina foton.Hur långt fick ni åka för att komma till kusten?
  Jättefin tolkning, och du fick en anledning att göra en mysig utflykt

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi kör i ca 1 timme för att komma till havet, både västkust och sydkust ligger ungefär på samma avstånd.

 17. Profilbild för åsa

  Staket som hinder, för att undvika fara… tänk så många som måste kliva över, stå nära kanten och i princip riskera både liv och lem.
  Grottor är inte riktigt min grej, det ska i så fall vara stora öppna grottor för jag slipper krypa i trånga skrevor – jag är ingen Indiana Jones 😅

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar inte heller grottor, men där taket är ett stort hål kanske jag skulle kunna gå in 🙂

 18. Profilbild för Märtha

  Staketet är vacker och passar in i miljön. Det borde respekteras, men är lätt att kliva över, och en del människor förstår inte vare sig sin egen säkerhet eller andras, inte heller ”värd att bevara”. Påminner mig om Námaskard på Island, där finns/fanns inga klara gränser eller stängsel. Men stiger du fel eller är för dumdristig hamnar din fot i superhett svavelluktande vatten… Skyll dig själv…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker också staketet är vackert och passar in. Exakt så där, fattar inte hur folk tänker.

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
10°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.