odlingsstatus maj

Statusen i odlingen

Så här i slutet av maj, mitt i vårsäsongen, så tänkte jag berätta hur läget ser ut i sålådorna och med sånt som är skördat.

Skrev ett inlägg om vårodlijgen i början av maj, här hittar du det om du vill börja med det.

Jag har 5 tomma sålådor just nu. De 15 som det växer i är fördelade i mängd ungefär så här (många är en blandning av både det ena och det andra).

5 sålådor med tomater, 2 med majs, 1 med sötpotatis, 2 med gurka & squash, 1 med potatis (kvarglömda knölar som grott), 3 med butternutsquash, 1/2 med aubergine och 1/2 med perennerna gräslök och sparris.

Vitkål & spetskål

Vi har ingen vitkål kvar, har skördat massor och ätit kål i princip varje dag i över ett halvår. I helgen smaskade vi i oss den sista coleslawen. Nu får vi längta efter det, planterar nya pluggplantor i september och kan skörda igen i oktober/november.

Vitlök

Jag har skördat 58 st. vitlökar, jättestora. De hänger på tork, det är perfekt väder för det nu med temperaturer under 30 grader.

Tomater

Det finns mängder av gröna tomater, men ingen har mognat än. Vi längtar efter att kunna börja frossa i tomater.

Sockermajs

Enorma plantor som börjar blomma nu. De hänger ut över sålådorna så det är svårt att gå förbi. Angenämt ”problem”.

Aubergine

Den första auberginen är skördad och den blev grillad till halloumi. Många fler är på gång på de tre plantorna jag har.

Zucchini

Skördade den första i veckan, flera är på gång så det blir mycket zucchini framöver.

Gurka

Ingen brist råder det här! Kan skörda flera kilo i veckan. En dag åt vi bara gurka till lunch, dippade i cashewsås. Så kan det bli när vi har mängder av en grönsak. Vi led inte, det var väldigt gott!

Sötpotatis

Jag har i veckan kapat av den mesta blasten, det ska en göra vid halvtid har jag läst. Har inte lika mycket sötpotatisplantor i år, men hoppas vi får tillräckligt för att kunna njuta av många goda middagar i höst och vinter. I år har jag bara planterat skott från mina egna lagrade sötpotatisar.

Butternutpumpa

Har alldeles för många plantor då jag sådde egna frön från förra årets skörd. De har inte samma utrymme som förra året så det blir kanske bara 1-2 på varje planta. Vi får se. De har börjat blomma och sätta frukt precis.

Snart slut i förrådet

Pumpa och sötpotatis från förra årets skörd är snart slut i vårt lager. Både röd och gul lök är slut och vi behöver handla det i affären, för det klarar vi oss inte utan. Sallad har vi ingen längre och inte heller koriander.

Jag planterar inget mer nu, på sommarmånaderna vill jag bara sköta om det som kräver många månader för att att generera en skörd. Såsom buttersnutsquash och sötpotatis. Kommer behålla några friska tomatplantor så vi kan njuta av färska tomater hela sommaren, om möjligt. Likaså aubergineplantorna får stå så länge de genererar skörd.

Publicerat:

i:

28 svar till ”Statusen i odlingen”

 1. Profilbild för Znogge

  Ni har verkligen en rejäl odling med god växtkraft! Så roligt att kunna skörda så mycket egenodlat. Själv funderar jag på att skaffa en tomatplanta men har ännu icke kommit till skott.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo det blir en del att sköta, äta och förädla 🙂 En tomatplanta är finfint det också!

 2. Profilbild för Sol Sanna
  Sol Sanna

  Åh vilken härlig odling! Jag blir så inspirerad!
  Tyvärr är vi inte i portugal hela året så vi håller på att testa oss fram och klura ut vad vi kan odla och skörda när vi är på plats, så att säga. Vi har supersnälla grannar i byn som ser efter våran potatis, morötter och rödbetor, i nuläget får vi klara oss så.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att inspirera! Det är verkligen ett testande, de svala nätterna påverkar ju väldigt mycket så det allt funkar inte. Inte här i alla fall. Fint med bra grannar!

 3. Profilbild för Anita

  Blir lika glad varje gång du skriver om era odlingar. Och imponerad! Vilken växtkraft men ändå så annorlunda mot här. Jag tänker t.ex. på kålen. Sätta pluggplantor i september och skörda redan i oktober/november. Frodigt och välmående.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är kul att du gillar mina odlingsinlägg 🙂 Beror på hur stora pluggarna är, men spetskål växer fort så tror vi skördade första efter ca 6 veckor när jag planterat dem. Med gödselvatten från Bokashin som komplement till eko-jorden så växer det på bra.

 4. Profilbild för Marianne

  Så fint ni byggt upp för odlingen, det ser så prydligt ut. Hur många tomatplantor har du i varje låda? Har du satt både små och stora? Hur lagrar du sötpotatisen för att det ska komma skott? Jag vet att det inte går att odla här, men ska banne mej göra ett försök i växthuset nästa sommar, de tar tydligen lång tid på sej, läste jag någonstans 😉 annars skulle jag provat i år.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har 8-10 i varje låda. lite för trångt, men eftersom det inte är fuktigt här så funkar det. En salig blandning av tomater, 4-5 olika tror jag det är. Stora, små och plommon. Sötpotatisen står inomhus på golvet (som på bilden) hela vintern. Rätt var det är börjar den skjuta skott och då tar jag tillvara på dem, det påverkar inte själva sötpotatisen så den kan vi njuta av ändå. Men du kan skära av en bit av en sötpotatis och ställa i vatten, då kommer det skott. Ja det tar lång tid, upp till 6 månader, beroende på omständligheter. Här har jag skördat efter 4 månader en gång, men väntar en i 6 månader så blir de så klart större.

   1. Profilbild för Marianne

    Oj det blir mycket tomater!
    6 månader för sötpotatis, jag får göra en avdelning för den i tvättstugan där den kan förgro tidigt på våren, om jag ids försöka med projektet.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Ja massor av tomater blir det. Konserverar en hel del, vill försöka vara självförsörjande på det under året. Sätt en del av knölen i vatten så kommer rötter. Den förgror inte som vanlig potatis utan sätter rötter. Lycka till!

 5. Profilbild för Carin
  Carin

  Vilka vackra blad på Zucchini! Vad är det för sort?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Inte en aning tyvärr 🙂

 6. Profilbild för LillaSyster

  Lunch på druvgurka….för det är väl det? Ser ut som den har taggar. Extra krispig är ju den sorten. Hmm ett angenämt problem det har du=)
  Underbart att det växer så att det knakar. Ha det gott där i grönskan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är en blandning av vanlig gurka och inläggningsgurka. Har lagt in en massa gurka så vi åt en del av den varianten till middagen också. Blandade med den vanliga gurkan för en varierad måltid 😀

 7. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Ojojoj, jag blir imponerad av allt ni får till så bra i odlingslådorna. Men jag tänker lite på inlägget du skrev om att resa och undrar om det ens är möjligt att resa ifrån allt gott som måste vårdas och tas om hand. Men ni kanske har backup när det behövs. Hur som helst så ser det ut att bli massor att njuta av när det mognar och har växt klart 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi reser inte i när det odlingssäsonger 🙂 Därför det inte kan bli några långa resor när jag prioriterar odlandet. Och vi njuter en massa. Verkligen!

 8. Profilbild för Ulla

  Oj vad det växer hos dig! Roligt att följa dina odlingar. Sötpotatis har jag satt några gånger, inte för att få potatisen, utan för att få fram de vackra blommorna som den har. Hittills har jag inte lyckats få någon att blomma. Massor av blad har det blivit, men inga blommor. Kanske ska göra ett nytt försök, för blommorna är jättevackra!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har aldrig sett en blomma på sötpotatisen.. så undrar när de kommer 🙂

 9. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Fantastiskt! Helt annan klimat än i Göteborg…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så!

 10. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Snålvattnet rinner så jag har blivit våt i sandalerna . Underbart att se hur fina odlingarna är hos er. Ni förtjänar verkligen att känna er som lyckostar.
  Det är verkligen en glädje att kunna gå ut i sin egen trädgård och hämta in maten..så hade vi det också tidigare.
  Kram över havet till er båda, här har det öst ner vatten hela långa dagen…öst, öst och öst…Men det är så välkommet!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tur du inte har sockar i sandalerna då 🙂 Glädjen är fantastiskt med egenodlad. Kram tbx!

 11. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så skoj att följa dina odlarmödor och vilken riklig skörd ni får! Det är något som jag kallar riktig rikedom!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det är gott om mat i lådorna 🙂

 12. Profilbild för Susjos

  Alltså så imponerande av dina odlingar, tänk att få njuta av lokalproducerat på detta vis, ljuvligt!
  Jag längtar efter lite mindre ont i huvudet här i sjuksängen på Huddinge, svårt att sova när man har en rumskompis också 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja visst är det ljuvligt med egenodlat! Vad skönt att det blev op igår, jag förstår mkt väl att det är svårt att sova. Hoppas du snart får komma hem till egen säng.

 13. Profilbild för Anni

  Vilket lyxigt grönsaksland! Helt fantastiskt att se och läsa om allt ni redan skördat och allt som är på gång.
  Här var ju våren väldigt sen, så alla plantor är ovanligt små. Vi får se hur säsongen blir, det påstås att det ska bli en varm sommar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så glad för att allt arbete vi lagt ner nu ger ”frukt”. Hoppas ni får en fin sommar och mycket att skörda när det kommer igång!

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 18°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.