ström i husbilen

Ström i husbil är inte bara ström

Ström i husbil är inte bara två hål i väggen med ständig försörjning för att täcka det behov vi har. 

Jag visste så klart att vår ström är begränsad i husbilen, men jag hade nog inte riktigt fattat, eller tänkt på, att ström inte bara är ström. Eftersom ström i husbilen är begränsad till vad solceller, körning och extern ström ger oss lär vi oss automatiskt vår förbrukning av ström och vad den kommer ifrån och vad den kan användas till.

Ström i husbil 12V/230V

Solceller ger ström. Elstolpar ger ström. Men ström i husbil är inte bara ström, nu lär jag mig skillnaden på 220V och 12V. Solcellerna laddar bodelsbatterierna (12V) så vi kan förbruka mer ström i bilens bodel såsom ladda telefoner och tända lampor etc.

Vi har en inverter så vi kan även ladda datorn, som kräver 220V, via kontakterna i bodelen, eftersom invertern omvandlar 12V till 220V. Fast vi pratar fortfarande om bodelsbatterierna.

Varmvatten och husbilens bovärme

Vi har en ALDE-panna i bilen, som värmer varmvatten och vattnet i värmesystemet. Den pannan går på gasol eller ström. Men bara ström via stolpe/kontakt, solcellerna kan inte hjälpa till med det. Och den går bara på ström om vi alltså använder en extern strömkälla, annars drar den gasol.

Extern ström och bilkörning, laddar både bodelsbatterier och försörjer pannan… hur märkligt är inte detta kan man tycka. Men det handlar om ampere och det har jag inte lärt mig än 🙂

Praktisk inlärning

Tack vare en tydlig digital panel kan vi ha full koll på vår förbrukning och vad som finns tillgängligt. I panelen framgår det både ampere och volt, så det är nog bra om jag lär mig det där om ampere snart med.

digital panel

Jag är inte bra på inlärning via text, och bevisligen minns jag inte alls vad jag lärde mig i fysiken i skolan, på 70/80-talet.. Jag behöver praktisera och nu för första gången i mitt liv har jag möjligheten att praktiskt lära mig mer om ström. Det kallar jag spänning! 😉

Vi har nu haft FrankieBoy i 6 dagar och vi har ännu inte använt någon extern ström alls. Vi har klarat vår försörjning med solceller och den körning vi gjort. Och gasol då…. som jag skrev om igår.

PS. Ursäkta att det blev en bild till på sänggaveln.. men tycker det är så fin belysning där och det passade ju bra till detta inlägg. Vill du se mer från insidan av husbilen kika på mina stories från igår på Instagram, där jag lagt upp filmer på bilens interiör. 

/Anna

Publicerat:

i:

10 svar till ”Ström i husbil är inte bara ström”

 1. Profilbild för Gunnar FN

  Spännande. Gäller att inte fasa eller känna för mycket motstånd när strömmen inte finns längre. (Ja, jag vet, försöker vara rolig… 😉 )

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hahah, så klart du leker med orden, förväntar mig inget annat 🙂 Men visst är det så att vi tycker utmaningarna är spännande och de ger oss energi ;=)

 2. Profilbild för Charlotte

  Jag tycker det är spännande att läsa om hur mycket du är villig att lära dig… och att kunna leva energismart är ju superbra.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Känns väldigt härligt att kunna leva utan att bara förbruka utan att tänka efter. Gäller ju vattnet i bilen med.

 3. Profilbild för Husisblogg

  Vid denna årstid när inte alltid solen lyser gäller det att ha koll på förbrukning. På sommaren får jag också en massa energi genom solcellen men ändå ska min ägare springa och titta på panelen.
  Håller f ö med om att belysningen var väldigt mysig på er sänggavel

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är spännande (!) att se hur mkt som laddas i solcellerna tycker jag, så förstår ägaren precis 🙂

 4. Profilbild för Helena Roth

  Alltså, ström, eller kanske snarare elektricitet, är i sanning en av de saker jag aldrig förstått mig på. Så jag ser fram emot att du lär dig ampere så kanske du bloggar om det så jag också kan lära mig?! 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja jag ska se om jag lär mig det med framöver. Lovar dock inget 🙂

 5. Profilbild för Cia
  Cia

  Vi som står i Sverige även på vintern har investerat i ett litet elverk. Det kan faktiskt driva alden också. Bra att ha olika sätt för elförsörjning

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Bra input! Tack 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.