Ström i husbil är inte bara två hål i väggen med ständig försörjning för att täcka det behov vi har. 

Jag visste så klart att vår ström är begränsad i husbilen, men jag hade nog inte riktigt fattat, eller tänkt på, att ström inte bara är ström. Eftersom ström i husbilen är begränsad till vad solceller, körning och extern ström ger oss lär vi oss automatiskt vår förbrukning av ström och vad den kommer ifrån och vad den kan användas till.

Ström i husbil 12V/230V

Solceller ger ström. Elstolpar ger ström. Men ström i husbil är inte bara ström, nu lär jag mig skillnaden på 220V och 12V. Solcellerna laddar bodelsbatterierna (12V) så vi kan förbruka mer ström i bilens bodel såsom ladda telefoner och tända lampor etc.

Vi har en inverter så vi kan även ladda datorn, som kräver 220V, via kontakterna i bodelen, eftersom invertern omvandlar 12V till 220V. Fast vi pratar fortfarande om bodelsbatterierna.

Varmvatten och husbilens bovärme

Vi har en ALDE-panna i bilen, som värmer varmvatten och vattnet i värmesystemet. Den pannan går på gasol eller ström. Men bara ström via stolpe/kontakt, solcellerna kan inte hjälpa till med det. Och den går bara på ström om vi alltså använder en extern strömkälla, annars drar den gasol.

Extern ström och bilkörning, laddar både bodelsbatterier och försörjer pannan… hur märkligt är inte detta kan man tycka. Men det handlar om ampere och det har jag inte lärt mig än 🙂

Praktisk inlärning

Tack vare en tydlig digital panel kan vi ha full koll på vår förbrukning och vad som finns tillgängligt. I panelen framgår det både ampere och volt, så det är nog bra om jag lär mig det där om ampere snart med.

digital panel

Jag är inte bra på inlärning via text, och bevisligen minns jag inte alls vad jag lärde mig i fysiken i skolan, på 70/80-talet.. Jag behöver praktisera och nu för första gången i mitt liv har jag möjligheten att praktiskt lära mig mer om ström. Det kallar jag spänning! 😉

Vi har nu haft FrankieBoy i 6 dagar och vi har ännu inte använt någon extern ström alls. Vi har klarat vår försörjning med solceller och den körning vi gjort. Och gasol då…. som jag skrev om igår.

PS. Ursäkta att det blev en bild till på sänggaveln.. men tycker det är så fin belysning där och det passade ju bra till detta inlägg. Vill du se mer från insidan av husbilen kika på mina stories från igår på Instagram, där jag lagt upp filmer på bilens interiör. 

/Anna