Summering av 2022

Jag har tagit mig en funderare över hur året som gått varit. Vad är det som sticker ut? Vilka rubriker kan jag skriva?

2022 är ett år där vi landat. Det är det som sticker ut mest. För 2021 var ett otroligt händelserikt år med att köpa huset här i Portugal, renovera det, flytta in och uppleva så mycket nya saker i vårt nya land.

Så 2022 ligger liksom fortfarande i skuggan av det året. Men inte på något negativt sätt, tvärtom. Skugga är ju positivt i Portugal, då solen alltid är stark.

Vidder i guld

Efter åren med husbilsboende på heltid och det ständiga resandet och sedan husköp i ett helt nytt land så behövde vi landa. Helt tydligt. Och det har vi definitivt gjort under 2022.

Blev det som väntat?

I min summering av 2021 så skrev jag även några förväntningar på 2022. Blev det så?

Med förra årets många glädjeämnen i minnet ser jag fram emot ytterligare ett år här i Portugal. Jag vill lära mig mer om odling, förbättra språket, träffa nya vänner och upptäcka många nya platser och vyer i vårt nya hemland. Vi har tänkt oss en resa till Sverige under detta år annars är det bara turer inom Portugal och eventuell Spanien som vi planerar för under 2022.

Från inlägget ”Ut med 2021 och in med 2022”

Odling

Jag har lärt mig massor om odlingen här, det krävs ju minst ett år för att få lite erfarenhet av vad som kan odlas och när.

Höstens intensiva regn får det att växa överallt, även genom asfalten på vägarna där det kör massor av bilar.

Språket

Jag kämpar på, kan mer nu än förra året, men har fortfarande en lång väg kvar. Jag tänker inte ge upp i alla fall, jag märker hur mycket det ger mig (och de jag talar med) när jag kan mer så viljan är stark att lära mig. Men jag kan inte forcera det och det är svårare än jag först trodde.

Nya vänner

Har fått en hel del nya vänner och bekanta trots att vi mestadels håller oss hemma.

Nya platser & vyer

Så ja, 2022 innehöll allt det jag förväntade mig av året.

Det har blivit en hel del utflykter, en resa till Lissabon och så gjorde vi ju en roadtrip till Spanien samt en till Dourodalen och centrala Portugal. Vi flög även till Sverige en vecka i april.

Stora rubriker?

Hände det något under 2022 som gav stora rubriker? Som etsat sig fast extra mycket? Även om det verkligen inte behöver vara något stort för att vara minnesvärt så finns det ändå några saker som sticker ut lite från 2022.

Behöver inte vara stort för att vara ljuvligt och minnesvärt. Fått tillåtelse av konstnären att publicera bilden på min blogg.

Dagsutflykterna

Resor med övernattning uppskattar jag enormt, men det jag vill lyfta från 2022 är alla våra dagsutflykter. Vi har så mycket att uppleva omkring oss och att mixa renovering, jobb och trädgårdsarbete med upplevelser är fantastiskt.

Vi har sett många nya platser med vänner eller själva. Nya vyer förenade med ny kunskap om vårt nya land. Men också att återvända till platser vi skarpt gillar; havet, Milfontes och Porto Covo för att ge några exempel.

Några nya platser som är väl bevarade i minnet är Montemor-O-Novo, Black Gin destilleriet, Lousal, och Porto Palafita da Carrasqueira. Du hittar fler utflyktsmål i vår närhet under taggen Alentejo.

Bästa projektet?

Tycker alla våra projekt är riktigt bra. Men det mest efterlängtade och tillfredsställande var det när pergolan och uteduschen var klara. Vi ska göra om pergolans tak under våren, men vilket lyft det varit för vår utomhustillvaro med dessa svalkande oaser.

Jag gör alltid tillbakablickar på månaden som varit, så vill du läsa inläggen som summerar varje passerad månad har du dem alla här i kategorin Tillbakablickar

Vårt hus från ”gatan”, uteduschen på gavlen ligger skyddad bakom olivträdet.

Hej då Instagram!

Detta är en stor rubrik tycker jag. Jag har varit så aktiv i sociala medier att det var ett stort steg för mig att faktiskt lämna Instagram. Något jag inte ångrat en enda dag, det är lite lustigt hur ett svårt beslut kan kännas så otroligt lätt efteråt. Precis som när jag slutade röka för sisådär 26 år sedan.

Fantastiskt OS

Kollade vinter-OS i februari och njöt av de svenska framgångarna! Mycket tid i soffan men också väldigt underhållande. Här är inlägget om min upplevelse om vinter OS 2022.

Julietta

Vi är så nöjda med vår bil. Men när vi köpt den var det ju strul med en reservdel som påverkade humöret för oss ett tag. Men när det väl var löst har vi bara positiva upplevelser med vår kära Julietta. Äntligen äger vi en Alfa Romeo igen.

Sjuk & frisk

Jag hade covid, problem med yrsel och kraftig biverkning av covidvaccin. Kan inte minnas när jag varit så mycket sjuk på många år. Så svårt att se tillbaka på 2022 utan att nämna de 7 veckorna.

Något jag verkligen uppskattar är att jag under hösten kommit igång med mina promenader igen. Jag hittar nya vägar att gå och känner återigen glädjen av den dagliga rörelsen, vilken fått stå tillbaka då jag prioriterat ner det till förmån för hårt trädgårdsarbete. Nu kan jag göra båda delarna!

Prover gav mig tydliga signaler om att jag behövde en bättre balans i kosten för att förhindra att få diabetes 2. Och det ser jag som väldigt positivt, så att jag kan förebygga! Så genom att äta färre kolhydrater, mindre socker och stärkelse och följa hacksen för att förhindra glukostoppar så är jag en bra bit på väg.

Summa summarum 2022

Inga jättestora grejer som vi slagit på trumman för och inga större livsförändringar. Men vi har levt ett underbart år. Igen. Och vi har landat och njuter av varje dag här i vårt soliga Portugal. Tack 2022!

Tänkvärt

De här orden delar en vän varje år, och nu vill jag dela med er. Jag tycker det säger det mesta om livet, så detta önskar jag er alla läsare:

“May your coming year be filled with magic and dreams and good madness. I hope you read some fine books and kiss someone who thinks you’re wonderful, and don’t forget to make some art — write or draw or build or sing or live as only you can. And I hope, somewhere in the next year, you surprise yourself.”

Neil Gaiman

Mina tankar om 2023 får jag ta i ett annat inlägg, har inte landat klart i dem än.

Publicerat:

i:

32 svar till ”Summering av 2022”

 1. Profilbild för Madde

  Härligt år. Ibland behöver man bara landa där man är, njuta av det man jobbat för. Vara på språng hela tiden är aldrig bra. Ska blir roligt att följa dig 2023 också

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är viktigt att njuta – och jag är bra på det 🙂

 2. Profilbild för Znogge

  Ett underbart år med njutbara dagar tycker jag inte är fel alls. Ni behövde kanske landa in efter ett intensivt 2021.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi behöver landa, känner det fortfarande faktiskt. Tar väl lite längre tid med det ju äldre en blir kanske?

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Spännande med era odlingar, önskar fortsatt bra år!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det blir finfint med odlingarna i år också tänker jag.

 4. Profilbild för Ingrid

  Lycka till med språket, för det måste vara ett stort plus att kunna språket i det land man bor. Men alla lyckas inte! Min måg från Sicilien t ex talar ingen svenska efter att ha bott i Sverige i snart 11 år. Han skyller på att alla kan engelska här, så det klarar han sig bra med och jag skyller på Eva som envisas med att tala italienska med honom.
  Det är inte lätt det där…..

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det är så klart ett plus. Men det är svårt. Jag kan förstå din måg, för det är enkelt med engelska i Sverige. Även här i Portugal i vissa delar. Men inte där vi bor, här är det många som inte kan engelska.

 5. Profilbild för Marianne Cargus

  Om man bortser från de 7 veckorna så har ni haft ett fint år, men 7 av 52 veckor är ju en bråkdel. Det med språket tycker jag låter som det svåraste, särskilt när man blir äldre, men använder man det hela tiden i vardagen så är det förstås bra hjälp mot att ”bara” plugga sej till det.
  Att utforska nya platser är ju spännande.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det har varit ett riktigt bra år! Sjukdomarna hoppas vi håller sig borta hädanefter 🙂 Visst är det svåraste med språket särskilt eftersom vi inte använder det så ofta som vi borde för att lära oss det fortare.

 6. Profilbild för Anita

  Gillar tillbakablickar och att få mycket samlat i ett inlägg med länkar. Har varit inne och läst om pergolan och duschen och kommer tillbaka och läser mer. Pergolan blev ju jättefin … ja duschen likaså. Ni kanske kan ställa upp ett extra parasoll under heta sommardagar i och med att duken släpper igenom solen.
  Hoppas nu att 2023 blir ett år för dig utan Covid och annat elände.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du gillar Anita! Vi ska byta ut duken så den inte släpper igenom, det är en av anledningarna till att vi ska bygga om taket. Ja elände hoppas vi att vi slipper under 2023 🙂

 7. Profilbild för Anki

  Härlig sammanfattning på 2022 – och trots de besvärliga veckorna med covid och sviterna av sjukdomen så ser ert år fantastiskt trevligt och händelserikt ut. Beundrar din beslutsamhet att lära dig språket! Heja dig Anna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Anki! Ja vi har haft ett fint år och jag kämpar på med språket.

 8. Profilbild för Ditte

  Alltid rolig att göra en summering av ett år. Mycket blir ju då påtagligt, inte minst för en själv. Har gjort klart min och dem kommer i slutet av veckan.
  Förstår att ni är nöjda med pergolan och uteduschen . Inte minst när det är en bit till havet. Även när poolen kommer är ju duschen viktig-
  Tist med covid som blev så seg men hoppas du nu slipper mer avv den. Men å andra sidan tror jag vi får leva med den- Men med vaccinationerna blir ju de flesta inte så dåliga. Här hemma har många tagit sina fem doser.
  Lycka till med språket för det är ju en nyckel som öppnar många dörrar. Och just möjligheten att dagligen träna ger ju så mycket för de framsteg en gör. Märkte det tydligt både i Spanien och i Kina.
  Önskar er en god landning nu 2023 och likaså att odlingarna och det dagliga livet fortsätter att ge dig mycket.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den dagliga språkträningen uteblir dessvärre, men jag kämpar på med de förutsättningarna jag har så får det bli som det blir. Tack!

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vilken härlig summering över ett år då ni förutom allt jobb även hunnit njuta en hel del. Visst är det så att det många gånger är lika mysigt med dagsutflykter som med längre resor med övernattningar. För oss som bott länge på samma ställe är det väl bara så att man blir lite hemmablind för allt sevärt som finns i vår närmsta omgivning.
  Era projekt blev verkligen bra och sedan att covid kom till er också är nog något man nästan fått räkna med de sista åren.
  Önskar dig ett gott 2023 med goda odlingsresultat och framgångar i portugisiska!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fördelen med dagsutflykter är ju att en får sova i sin egen säng 🙂 Och det är ju alltid skönt och att sen vakna i sitt eget hem är ju lyxigt. Tack så mycket, detsamma!

 10. Profilbild för Susjos

  Fin text där på slutet, och visst är det kul att gå tillbaka och se vad man gjorde under förra året, man blir förvånad när man inser hur mycket man faktiskt hann med!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den texten är klockren tycker jag. Ja en sammanställning visar verkligen på vad som hänt.

 11. Profilbild för Äventyret framtiden

  Så fint skrivet Anna, så bra summering. Du är bra på sånt, verkligen!
  Jag känner igen det där med att landa, vi börjar göra det sakteligen. Vi tänker inte lika mycket på att vi snart ska iväg igen som vi är vana med. Vi börjar förstå att vi verkligen bor här.
  Tack för de fina tänkvärda orden på slutet. Det behövs inte så mycket mera för att man ska må bra.
  Hoppas det här året kommer att bli hur fint som helst för oss alla!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Karin! Visst är det helt fantastiskt att sakta men säkert inse att vi bor här. Här i solen. I Portugal. Magiskt! Det hoppas jag med!

 12. Profilbild för Lillan Kind

  Året ser ut att ha varit riktigt innehållsrikt och härligt! Jag slutade också med Instagram, och det var enkelt och ångerfritt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi har haft ett fint år och fint att du också sluppit ånger efter att ha slutat använda Instagram.

 13. Profilbild för FREEDOMtravel

  Intressant att läsa! Att lära sig språk tar ju tid och kräver mycket av en, men det som är positivt är ju att man har nytta av varenda liten lärdom på vägen. Dvs man har ju nytta av språkkunskaper även medan språkkunskaperna är begränsade. Önskar ett riktigt fint 2023!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst tar det tid att lära sig ett nytt språk. Så sant som du säger att den har nytta av det en kan, även om det inte är allt. Detsamma!

 14. Profilbild för Ann-Louise Paulsson

  Intressant att läsa om ditt 2022. Jobbigt med covid och sjukdomar, för mig var covid lindrigt, desto mer sjuk blev jag av andra sprutan (tredje sprutan däremot gick bra). Ska läsa det du skrivit tidigare om glukostopparna, försöker också förebygga diabetes typ 2 då jag har det i generna från båda mina föräldrar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att du läst och vad skönt att du fick covid lindrigt. Men biverkningarna är luriga! Hoppas du hittar nåt intressant om glukostopparna.

 15. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Härligt att läsa din sammanfattning och jag fullständigt älskar OCH spar din avslutning.
  Vi har ju också landat i fast bostad för gott nu, njuter av rymden och närheten till tex toa då vi båda drabbats av otrevlig magsjuka just nu. 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det citatet helt fantastiskt bra! Usch, krya på er bägge två!

 16. Profilbild för 8 barnsmamman
  8 barnsmamman

  Härligt att läsa förra årets sumering😍. Själv hade jag ett härligt år på många sätt. Det började med att en son tog ett OS brons i Peking följt av ett nytt barnbarn månaden efter. Sonens 30 års kalas med hela familjen samlad i Juni och sedan ett stort fint bröllop som samma son bjöd in till i September💞. Inte att förglömma våra härliga husbilsresor från Alta i Nord Norge till Gotland och Göteborg i söder. Avslutade med en mysig familjejul i underbara Åre❄️.
  Många fina minnen givetvis men inte utan kamp om att få till allt i vardagen med alla måsten. Nu ser jag fram emot ytterligare ett fantastiskt år och hoppas på många härliga stunder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Spännande med en son som deltagit i OS och dessutom kom hem med medalj! Låter som du verkligen haft ett fantastiskt år där ni skapat många minnen tillsammans i hela familjen. Hoppas också du får ett finfint 2023.

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
37°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.