Talgoxe & härfågel

Vi älskar våra fåglar som häckar både på tomten och omkring oss. Talgoxen bor i fågelholken och härfågeln vid muren på ängen.

Hade varit bättre med ett teleobjektiv för att fota dessa fåglar, men jag använde makrot och lekte lite. Hur ska jag annars lära mig hur objektiven jag har fungerar och vad jag vill komplettera kameraväskan med?

Talgoxe utanför fågelholken

Chapim-real (Parus major) heter talgoxe på portugisiska (latin inom parantes). Så glada att den bor (bodde?) i vår fågelholk i silkeseken och dessutom fått ungar. Vi såg hur det var skytteltrafik med mat in och skräp ut. Men nu har jag inte sett någon trafik de senaste dagarna så kanske ungarna flugit ut och familjen lämnat oss.

Eftersom holken sitter i Silkeseken och där har varit väldigt mycket fåglar som ätit av blommorna så kanske det störde dem och jagade iväg dem. Hoppas de inte övergav sina ungar bara. Jag kan för lite om fågellivet så vet inte – men borta är de nu i alla fall, tror jag.

Härfågeln i trädgården

Poupa (Upupa epops) heter härfågel på portugisiska (latin inom parantes). Den är så otroligt fin med sin orange och randiga dräkt, och med solfjädern på huvudet. Vi brukar se två samtidigt, jag tror detta är den mindre av dem. Är det en unge tro?

Den här sprang bara 2-4 meter från oss när vi satt på altanen.

Det är så fantastiskt att ha djurlivet så nära oss. Vi upplever något med djur varje dag, i sämsta fall bara några irriterande flugor, men oftast njuter vi av både ödlor och fåglar. Och katten så klart!

Publicerat:

i:

30 svar till ”Talgoxe & härfågel”

 1. Profilbild för Marianne

  Fina foton som vanligt 🙂 fåglarna är så välkomna gäster och ger mycket glädje.
  Å vad fint med härfågel, hur vanlig är den i Portugal? Det ska finnas på Öland men tror inte den är så vanlig.
  Talgoxar kan få 1 – 3 kullar så de kan nog börja om i er holk. Från ägg till flygfärdig är det drygt 4 veckor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Visst är fåglarna välkomna gäster. Härfågel är väldigt vanlig här där vi bor, i resten av landet vet jag inte. Jaha det är bara 4 veckor, ja men då har de nog flugit ut och så hoppas vi de börjar om, och börjar om 🙂 Tack!

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Så skoj att ni kan följa fågellivet på nära håll!
  Härfågeln tycker jag ändå fin. Den första vi såg (när vi inte visste vad det var) var vid vårt boende vid golfbanan, Montado, utanför Setubal. Sedan har vi sett den lite nu och då, både här hemma och ute i Europa.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härfågeln är ruskigt vacker och fräck tycker jag. Kul att ni har sett den också några gånger!

 3. Profilbild för Anki

  Visst är det mysigt att ha djur omkring sig … och häckande talgoxar är trevliga trädgårdsgäster.
  Kul att ni har härfåglar i trädgården.
  Ha en fin onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det verkligen, vi kan inte få för många fåglar känner jag. Detsamma!

 4. Profilbild för Ingrid

  Härfågeln är väldigt vacker och jag har faktiskt sett en jag också. När jag var barn bodde ve precis i närheten av där jag bor nu och en morgon upptäckte pappa en härfågel i trädgården. Han väckte oss barn så att vi också fick se den. Vi hade ju ingen kamera som han kunde fotografera den med, men han meddelade fyndet till lokaltidningen och det blev en liten artikel om den ovanliga gästen.
  Ha en fin onsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du sett härfågeln också, den är så annorlunda och fin tycker jag. Och att det var så stort att det nämndes i lokaltidningen!

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Härligt att ha fåglar i närheten. Läste nånstans att talgoxe börjar vara mindre bestånd.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är helt fantastiskt! Ajdå, då hoppas vi att vår holk kan bidra med ett ökat bestånd!

 6. Profilbild för LillaSyster

  Härfågeln ser jag ofta på Gran Canaria =)
  Talgoxar har jag gott om här hemma, det är verkligen rogivande att sitta och titta på fåglar. Sen händer det ju såklart att katten tar en och annan, ibland bara för att leka med och någon gång till mellanmål. Ha en fin onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så roligt att du får se den när du är på GC, den är så fin! Visst tar katterna en och annan, det hör naturen till. Detsamma!

 7. Profilbild för Ulla

  Det är så roligt med fåglar och att kunna studera dem på nära håll. Härfågeln är så vacker och färgrik. Har bara sett härfågel i hägn en gång, på Nordens Ark i Bohuslän.
  Macro objektivet fungerade ju fint på bilderna med talgoxen! Jag har ofta fel objektiv med mig, när det gäller fåglar. Har jag telet så ser jag inga fåglar, men har jag macrot, ja, då är det ofta gott om fåglar på bra avstånd om jag hade haft telet på kameran. 😁

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Kan tänka mig det är en konst i sig att ha rätt objektiv på när motivet dyker upp 🙂 Just nu har jag inte så många att välja på. Men fler blir det!

 8. Profilbild för Znogge

  Så fina bilder. Visst är det härligt att ha djurlivet in på knuten, en del av det i alla fall. Härfågeln tror jag inte att jag har sett på hemmaplan faktiskt men visst är den vacker.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag älskar djurlivet här ute på landet, och vi upplever det ju dessutom året om.

 9. Profilbild för Sina Farhat
  Sina Farhat

  så fint!

 10. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Tänk ändå att ha en chapim-realfamilia i ert silkesträd. Så exotiskt det låter också. Chapim-real och silkesträd. Wow!
  Nu har ni dem Anna, de återkommer år efter år om de bara har de rätta betingelserna och det har de ju hos er. Nu hjälper de er med oknyttet ni inte vill ha i er trädgård. Era ”hyresgäster” tar bort ohyran.
  Härfågeln är jag avundsjuk på, snudd på i alla fall men jag missunnar varken den eller er att vara nära grannar. Jag har inte sett någon sådan här, troligen är det för lång väg över havet men i Spanien på Solkusten såg vi en på en golfbana i Mijasområdet. Grattis till fågellivet. Själv grattar jag mig som får ta del av dina fina foton.
  Dansar fågeldansen för dig nu! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja väldigt exotiskt när du säger det faktiskt. Visst hoppas vi de återkommer. Gulle-dej, tack för dansen och så glad att du gillar mina bilder! Förmiddagskram, snart lunch!

 11. Profilbild för Anita

  Vilka fina bilder på talgoxen. Gillar att se den ”in action” så att säga, ger en extra dimension till bilderna. Härfågel har jag aldrig sett och vilken ynnest att ha en sådan fin gäst. Förr när vi matade fåglarna så fotograferade jag dom ofta från vardagsrumsfönstret. Steglitsen var min favorit. Tyvärr började råttor härja i området och det gick ut en anmodan att vara försiktig med fågelmatningen så då slutade vi. Men jag saknar alla fåglar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja in action är ju roligare än en helt stilla. Steglitsen är verkligen vacker, så kontrastrik. Synd att ni inte kunde fortsätta mata fåglarna, in med fler katter istället för att få mindre fåglar tänker jag 🙂

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jättefina bilder på era fina små vänner. Visst blir man glad av att titta på dem och kanske, som ni har, ha möjlighet att följa dem under dagen. Jag tror att talgoxen ofta får två kullar i södra Sverige så det är nog inte otroligt att de hos er redan har hunnit med en kull och så småningom får en till. Tänk om de t o m får tre kullar, men det hoppas jag de slipper 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Fåglar är så roligt att titta på, vi är väldigt glada att vi har så många olika här i trädgården. Vore kul om de kom tillbaka för en andra och kanske tredje kull i vårt träd!

 13. Profilbild för Matilda

  Vilket spännande fågelliv (och djurliv) ni har! Har på senare år börjat bli mer fascinerad av fåglar och försöker lära mig några namn – det var något jag aldrig föreställde mig skulle ske!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi har väldigt mycket djur här, trots att vi tagit bort djungeln som var här när vi köpte huset. Det är svårt att känna igen de som inte har det traditionella utseendet, ungar och honor ser ju ofta annorlunda ut än hanen. Jag kan inte många till namn, men njuter av dem ändå!

 14. Profilbild för Anette

  Så fina bilder på dina ”husdjur”.
  Här i Linköping har vi varje år ett talgoxepar i vår holk.
  Ungarna hinner vi sällan se men de hörs när de längtar efter mat.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Roligt att ni också har talgoxar i er holk. Visst hörde vi ungarna också, men missade när de flög ut.

 15. Profilbild för Ajli

  Så kul att du delar av fågelarter som är mindre vanliga för oss här hemma. Jag har aldrig sett härfågel, så vacker. Talgoxar är också roliga, så mycket personlighet 😀 Jag älskar verkligen fåglar, innerligt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härfåglen är fantastiskt vacker och kul att titta på. Jag med, älskar fåglar, allt mer för varje dag!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5020:13 WEST
SönMånTisOnsTor
24°C / 12°C
26°C / 9°C
24°C / 8°C
25°C / 9°C
21°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.