Jag är så innerligt tacksam för min polytunnel, den har förändrat hela mitt förhållningssätt och arbete med odlingen och allt bara till det bättre.
Dagens bilder är från en läcker och färgstark skördekorg, och vad jag gjorde av en del av det jag skördat.
När jag började odla här så var jag så inställd på att skaffa mig ett växthus, men tänkte ganska snart att det inte är någon idé för det skulle bli så himla varmt där på sommaren. Så fel jag hade! Alltså jo, det blir varmt, men det funkar fint att dra upp plantor med de förutsättningar vi skapat.
Skörd året om
I början av augusti sådde jag broccoli, blomkål, vaxbönor, svartkål, kålrabbi, koriander och sallader av olika slag. Tack vare det så har jag nu gott om sallad, svartkål, vaxbönor och koriander att skörda lagom till när plantorna för gurka, aubergine och zucchini tröttnat och plockats bort. Pumpa och sötpotatis är skördat och ligger i hallen, där de kan förvaras hela året och är en bra stapelvara att ta till.


Kålrabbi har jag också skördat några stycken redan och det första broccolihuvudet skördade jag igår. Jag skördar alltså massor trots att det är oktober. Månaden då jag tidigare år planterat pluggplantor från marknaden och i princip inte haft något att skörda. Hösten har tidigare inneburit att jag behövt köpa en del grönsaker eftersom pluggplantorna inte gav mat förrän slutet nov/december.
Jag inser att med god planering kan jag se till att vi har färsk mat året om från våra odlingslådor.
Äta mycket i säsong
Vill kunna äta färska grönsaker så mycket som möjligt. Även om det kan bli tjatigt med samma råvaror under en period så ser jag det som en utmaning att försöka hitta nya och goda sätt att ta tillaga maten.


Självfallet hamnar en hel del i frysen, t.ex. paprika och aubergine, som jag ju bara kan skörda under sensommaren, men gärna använder hela året i olika maträtter.

Färska tomater från slutet av maj till slutet av oktober, ja det är lyxigt att ha goda och färska tomater under fem månader.
Har alltid plantor på tillväxt
Eftersom andra gäster (gräshoppor, larver och andra oidentiferade typer) gärna äter vad jag odlar så behöver jag fylla på med nya plantor emellanåt. Innan jag hade polytunneln fick jag åka och köpa nya pluggplantor, vilket jag faktiskt inte gjorde. Nu har jag ständigt plantor på tillväxt i polytunneln, så det finns alltid plantor tillgängliga. De växer inte lika fort i polytunneln som i odlingslådorna, vilket gör att skörden sprids ut under en längre tid.

Förut blev alla vitkålshuvuden skördeklara samtidigt. Även om jag valde att skörda små i början för att sprida ut det så blev det en väldigt intensiv period med vitkål. Det blir helt annat nu när jag kan plantera ut nya småplantor in emellan där det blivit hål efter skörd eller tjuvar.
Det gör också att jag kan ha färre odlingslådor, som jag berättat om tidigare. Jag nyttjar lådorna på ett helt annat sätt nu.
Rent & roligt
Tidigare ville jag ha odlingsfritt ett par månader på sommaren och samma på vintern, på grund av att det var mycket jobb, särskilt med konserveringen. Men efter att ha gått i förtidspension (snart två år sedan) så har jag tiden som krävs och jag väljer gärna att lägga min tid på att pyssla i polytunneln, odlingslådorna eller i trädgården för övrigt.
Framförallt har jag lusten och drivet att varje dag kunna äta mat som är ren, att den största delen av vår mat endast innehåller det naturen bjuder på känns rätt & hållbart.

Att minimera konserveringen och nyttja frysen (som vi ju bara haft i ett år) ger mer tid åt själva odlandet och matlagningen.
Jag älskar att se frön gro, lära mig om plantor, om vårt klimat här och att sen skörda är en tillfredsställelse som är svår att mäta.







Lämna ett svar