skörd oktober

Tankar om odlingen

Publicerat den

Jag är så innerligt tacksam för min polytunnel, den har förändrat hela mitt förhållningssätt och arbete med odlingen och allt bara till det bättre.

Dagens bilder är från en läcker och färgstark skördekorg, och vad jag gjorde av en del av det jag skördat.

När jag började odla här så var jag så inställd på att skaffa mig ett växthus, men tänkte ganska snart att det inte är någon idé för det skulle bli så himla varmt där på sommaren. Så fel jag hade! Alltså jo, det blir varmt, men det funkar fint att dra upp plantor med de förutsättningar vi skapat.

Skörd året om

I början av augusti sådde jag broccoli, blomkål, vaxbönor, svartkål, kålrabbi, koriander och sallader av olika slag. Tack vare det så har jag nu gott om sallad, svartkål, vaxbönor och koriander att skörda lagom till när plantorna för gurka, aubergine och zucchini tröttnat och plockats bort. Pumpa och sötpotatis är skördat och ligger i hallen, där de kan förvaras hela året och är en bra stapelvara att ta till.

Kålrabbi har jag också skördat några stycken redan och det första broccolihuvudet skördade jag igår. Jag skördar alltså massor trots att det är oktober. Månaden då jag tidigare år planterat pluggplantor från marknaden och i princip inte haft något att skörda. Hösten har tidigare inneburit att jag behövt köpa en del grönsaker eftersom pluggplantorna inte gav mat förrän slutet nov/december.

Jag inser att med god planering kan jag se till att vi har färsk mat året om från våra odlingslådor.

Äta mycket i säsong

Vill kunna äta färska grönsaker så mycket som möjligt. Även om det kan bli tjatigt med samma råvaror under en period så ser jag det som en utmaning att försöka hitta nya och goda sätt att ta tillaga maten.

Självfallet hamnar en hel del i frysen, t.ex. paprika och aubergine, som jag ju bara kan skörda under sensommaren, men gärna använder hela året i olika maträtter.

Färska solmogna körsbärstomater i slutet av oktober. Det är så gott att äta som de är, behöver inte göras något med alls. Bara njuta!

Färska tomater från slutet av maj till slutet av oktober, ja det är lyxigt att ha goda och färska tomater under fem månader.

Har alltid plantor på tillväxt

Eftersom andra gäster (gräshoppor, larver och andra oidentiferade typer) gärna äter vad jag odlar så behöver jag fylla på med nya plantor emellanåt. Innan jag hade polytunneln fick jag åka och köpa nya pluggplantor, vilket jag faktiskt inte gjorde. Nu har jag ständigt plantor på tillväxt i polytunneln, så det finns alltid plantor tillgängliga. De växer inte lika fort i polytunneln som i odlingslådorna, vilket gör att skörden sprids ut under en längre tid.

Vaxbönor

Förut blev alla vitkålshuvuden skördeklara samtidigt. Även om jag valde att skörda små i början för att sprida ut det så blev det en väldigt intensiv period med vitkål. Det blir helt annat nu när jag kan plantera ut nya småplantor in emellan där det blivit hål efter skörd eller tjuvar.

Det gör också att jag kan ha färre odlingslådor, som jag berättat om tidigare. Jag nyttjar lådorna på ett helt annat sätt nu.

Rent & roligt

Tidigare ville jag ha odlingsfritt ett par månader på sommaren och samma på vintern, på grund av att det var mycket jobb, särskilt med konserveringen. Men efter att ha gått i förtidspension (snart två år sedan) så har jag tiden som krävs och jag väljer gärna att lägga min tid på att pyssla i polytunneln, odlingslådorna eller i trädgården för övrigt.

Framförallt har jag lusten och drivet att varje dag kunna äta mat som är ren, att den största delen av vår mat endast innehåller det naturen bjuder på känns rätt & hållbart.

Att minimera konserveringen och nyttja frysen (som vi ju bara haft i ett år) ger mer tid åt själva odlandet och matlagningen.

Jag älskar att se frön gro, lära mig om plantor, om vårt klimat här och att sen skörda är en tillfredsställelse som är svår att mäta.

26 kommentarer till ”Tankar om odlingen”

  1. Profilbild för Znogge

    Du har verkligen lärt dig mycket under resans gång och får nya insikter hela tiden. Polytunneln verkar alldeles perfekt så det var en bra satsning. Att kunna äta så mycket egenodlat är en lyx men jag förstår också att det kräver en hel del arbete.

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det har du helt rätt i, jättemycket har jag lärt mig. Polytunneln var en riktigt bra satsning. Kram

  2. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Du lever i en drömvärld =) och jag njuter av att läsa om din värld. Ha en fin onsdag!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vad fint du kan njuta av att läsa om det jag väljer att spendera mina dagar med 🙂

  3. Profilbild för Mamma C

    Du är så duktig med ert odlande och kunna äta färskt året om från sitt egna.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Jag lär mig hela tiden och det är underbart att kunna äta egenodlat. Kram

  4. Profilbild för Anita

    Det är så härligt att läsa om dina odlingar och tänk så bra det blivit nu när ni har polytunneln och kan driva upp egna plantor. Det där att kunna sprida ut plantering och skörd för att inte få allt på en gång är ju fantastiskt bra. Så bra att sötpotatis och pumpa går att lagra så enkelt och under så pass lång tid. Och tänk så mycket du lärt dig och kommer att lära dig. Det är verkligen fantastiskt att kunna vara självförsörjande på grönsaker.

    Ser på den nedersta bilden att du har röda ”chiliklockor”. Är de fortfarande lika starka som förra gången du skrev om dem? Minns när jag tipsade om att fylla dem med ost och gratinera i ugnen men att det inte fungerade alls för de var så starka, inte alls så milda med bara lätt styrka som mina. Jag har massor av klockor som jag redan har ostfyllt och massor som mognar för fullt nu och ska ostfyllas. Men skörden är så stor så jag kommer även att göra marmelad. Det är det sista att skörda för mig för den här säsongen. Sedan får jag ledigt till vårvintern när det är dags att så igen.

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack, gör mig glad du gillar! Att ha lättlagrade grönsaker är superbra, då har jag alltid något att ta till. Ja de är fortfarande lika starka, kan inte göra som du med dem tyvärr. Hade gärna gjort det. Chilimarmelad kanske vore något, nu får jag googla 🙂 Kram

  5. Profilbild för Annika

    Ja Anna, nog är ni drottning och kung på detta. Herregud, ni kan verkligen leva på det ni odlar. Fantastiskt.
    Sedan är du fena på att lägga in och förvara.
    Polytunneln, vilken smash hit det blev.
    Kramar till dig!!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack! Vi kan leva på det vi odlar, mestadels i af. Helt rätt, polytunneln blev en riktig hit, så glad för det. Kramar

  6. Profilbild för Sara i Barcelona

    Så underbart Anna! Verkligen! Att få njuta av egenodlat hela året sådär 🙂 Sen är det ju förstås en effort från din sida också, och inte bara nåt som kommer av sig själv naturligtvis. Fotot med alla grönsaker ser helt så inbjudande och vackert ut <3
    Och ja, sharing is caring sägs det ju 😉 Så fint att även larver och gräshoppor får bli mätta av era odlingar 😉 …. eller ? 😀

    Kramar!!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är underbart och njutbart! Gillar den bilden också. Visst delar vi med oss, lite lagom mycket i alla fall 🙂 Kramar

  7. Profilbild för Carita Liljendahl

    Det ser helt underbart ut det där och jag beundrar dig för att du orkar och kan!
    Och du inspirerar nog också många.
    Nu kan jag ju inte hålla på med detta i vår mörka nord, men om några månader har vi åter våren här och då börjar det klia i odlingsfingrarna.
    Jag ”reser bort, drömmer mig bort, upplever nytt” via din blogg – tack för den!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Tack, roligt du tycker det. Du kan ju börja lite smått i januari med paprikaplantor inomhus 🙂

  8. Profilbild för Anni

    Så gott allt ser ut och så gott det låter! Korianderfräs blir jag nyfiken på. Tur att det snart är middagsdags här, för nu blir jag hungrig. Tog faktiskt några körsbärstomater tidigare idag, de har hållit förvånansvärt bra på köksbordet sedan de skördades.
    Kram!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Korianderfräs är jättegott. Så bra era körsbärstomater fortfarande ger goda smakupplevelser. Tack igen för alla dina genomtänkta och fina kommentarer. Kram

  9. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Du har helt klart hittat rätt vägar till att odlingarna ska bli så bra som möjligt. Lagom utspridda skördar och aldrig utan färska grönsaker är nog det du har strävat efter och nu lyckats med. Kul att det funkar så bra 😀
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det känns så bra att utveckla odlandet lite för varje år. Så glad för allt vi skördar. Kram

  10. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Så underbart att mestadels kunna leva av det ni själva odlar! Det är en dröm för många men inte helt enkel att uppnå, åtminstone inte på våra nordliga breddgrader. Tänk, jag tror vi skrev en del på våra bloggar på den tiden ni bodde i Frankie Boy. Och då var matlagning inget intresse utan istället något nödvändigt ont! Här kan vi prata om utveckling! Ha det gott!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är verkligen fantastiskt. Exakt, så var det då! Detsamma

  11. Profilbild för Monnah

    Allt är så vackert och det ser gott verkligen gott ut. Jag känner fortfarande behovet att pausa trädgårdslivet, men tror som du att det mest har att göra med vad man har för sysselsättning förutom trädgården. Så fort det blir kniven mot halsen-känslor blir det inte roligt… Att följa ert jobb med trädgården är en fröjd. Kram!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är ju väldigt bra att du kan pausa när du behöver det. Tror också att läget är annorlunda för att jag kan bestämma över min tid till 100%. Kul du gillar! Kram

  12. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Jag blir så odlingssugen av att titta på dina skördebilder! 😄Så härligt att kunna odla och skörda året runt. Och så roligt att polytunneln funkat över förväntan – sånt är ju alltid riktigt skoj.

    Här är det rätt så slutskördat för i år – i alla fall utomhus. Men lite kål har vi kvar. Var faktiskt ute och skördade lite Tronchuda till middagen igår (i skenet av en ficklampa! 😅Det är lite mörkt nu efter arbetsdagens slut…). Och vi har lite svartkål kvar. Måste kanske plocka in av den och göra lite svartkålschips som krispigt tillbehör till en middag. Har du testat det? Tycker just svartkål blir väldigt gott som chips. 😋

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är riktigt roligt att polytunneln var ett sånt lyckokast. Förstår det börjar bli lite för kallt för odling utomhus hos er nu. Jag älskar svartkålschips, har gjort det ett par gånger.

  13. Profilbild för Marika

    Så kul att följa! Kanske har jag inte det rätta drivet för att odla själv. Det blir ingen fart i något alls. Men vem vet, efter att ha läst om din polytunnel blev jag lite sugen på att prova. Så fina färger de där hemodlade grönsakerna bjuder på. Kramar

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Så roligt att du vill prova odla din egen mat, jag hoppas det ger dig god och ren mat och en fantastisk stund med växterna. Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.