Trädgårdsfredag #5

Fredagar är det dags för fokus på trädgården! Idag blir det skörd, påsar, en klättrare och så en tjuv minsann!

Hoppas din fredag börjat bra och att du njuter av sköna sommartemperaturer.

Vitlöken är skördad!

Det har ju gått sisådär med vitlöken de tidigare åren. Första året hade förra ägaren planterat i marken, det var det fullt med lökmaskar när jag skördade. Och jag fick hacka upp löken då jorden så klart var stenhård av torkan. 2022 så möglade den för jag torkade den på en för fuktig plats. Och förra året så fick vi en hel del, men det var många som möglade igen. Då troligen för att jag tog upp dem för tidigt.

I år har jag låtit den stå i sålådan, när den började visa gula blad så slutade jag vattna den. Två veckor senare tog jag upp den och hängde in den i knippen i taket i servicehuset (eftersom det inte var helt pålitligt väder). Efterhand som det torkat har jag tagit bort blast och rötterna och lagt dem i mina virkade påsar i köket. Allt är inte torrt än.

Igår tog jag ut allt som hängde på tork inne i servicehuset och hängde det på verandan istället, vitlök och gullök. Där hoppas jag resten kan torka fint nu när det är soligt och lite vindigt och inte jättevarmt.

Bevattning med påsar

Jag har hittat en så himla käck uppfinning, där jag kan droppbevattna träd med påsar och ringar som jag fyller med max 75 liter resp 55 liter vatten. Det tar 7-9 timmar för vattnet att rinna ut och på den tiden så hinner trädet suga upp vattnet också. Jag väljer att göra det på kvällen så det droppar ut på natten när vattnet i påsarna inte blir uppvärmt av solen.

Det är bra mycket smidigare för mig än att gå med kanna och ösa på vatten som ändå inte fullt ut tas upp av trädet. Och bevattningssystem tycker jag är svårt, för jag vet inte hur mycket vatten som träden får. Våra apelsinträd, granatäppleträdet och judasträddet i köksträdgården har droppslangar och de träden mår bra och ger frukt. Men om de får lagom eller onödigt mycket vatten vet jag inte.

Jag har köpt 5 påsar, som jag använder på större trä och 5 ringar som jag tänker använda på de små träden som inte orkar hålla emot den tunga 75-liters påsen. Funkar så bra!

Känns väldigt bra, som ett Kinderegg: trädet får vad det behöver, vattenförbrukningen blir exakt och jag slipper bära tungt.

Jag köpte mina på baumbad.de, men det finns många varianter om en googlar på bevattningspåsar.

Stjärnjasmin

Vi har en klätterbuske bakom trädgårdskomposterna (som vi inte ännu inte tagit bort), enligt Plantapp så är det en stjärnjasmin. Blommorna är så små och de syns knappt, men när en kommer nära så ser jag ju att de är ursöta!

Den kommer få lysa upp mer när komposterna är borta!

Koltrastar

Vi kan verkligen njuta av koltrastarna omkring oss. De sjunger så fint och de är enormt vackra tycker jag. Att de stjäl några björnbär gör inget! I bildserien nedan så kollar fågeln först om någon ser, sen tar den en liten smakbit, sen flyger den till badet och tvättar sig och sen skakar den fjädrarna i fikonträdet. Jag satt vid poolen och fick njuta av detta och hade kameran med mig!

Nu tar vi helg, har inga planer alls. Men du ska få se mer av Beja Airshow bland annat här på bloggen.

Publicerat:

i:

28 svar till ”Trädgårdsfredag #5”

 1. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Håller tummarna för att löken mognar klart där nu i de fina påsarna =) Nä någon sommartemperatur är det då inte +10 i skrivande stund. Så fint du fångat koltrasten och visst är det ljuvligt att höra den sjunga både om morgonen och kvällen.
  Bra säckar, har sett dem på kommunens träd. Ha en härlig helg i trädgården.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Usch vad kallt ni har det. Men ja det är inte så varmt här heller som det brukar. Nåt fel är det. Älskar koltrasten! Tack detsamma!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Sån söt svart rufsig fågel vid fikonträdet!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De är verkligen supersöta när de badat

 3. Profilbild för Znogge

  Ni ser ut att ha fått en riklig skörd i år så jag hoppas att lökarna torkar helt som de ska nu.
  Sådana bevattningspåsar är ju väldigt vanliga i Sverige när man planterar träd. Fördelen är just som du säger att det rinner långsamt och då hinner vattnet tas upp. Dessutom läste jag för en tid sedan att trädet upplever det som regn och tar emot vattnet på rätt sätt. Ett simulerat regn helt enkelt. Väldigt smart!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det hoppas vi! Det känns som en vettig investering för våra träd här i Portugaldär varje vattendroppe är extra viktig.

 4. Profilbild för Mamma C

  Vi har också tagit upp vår vitlök i år. Men jag tycker aldrig vi får till några stora lökar. Men goda är de i alla fall.
  Har sett sådana bevattningspåsar här med i några trädgårdar.
  Jättefina bilder på koltrasten. Och håller med dig att det är så vackert när den sjunger.
  Ha en fin och bra fredag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Små men naggande goda då 🙂 Väldigt bra påsar måste jag säga. Koltrasten är underbar och glad för lilla bildserien. Tack detsamma Karin! Kram

 5. Profilbild för Marianne

  Koltrastens sång hörs nästan dygnet runt, jag älskar att höra den på kvällarna, när jag tittar mej runt omkring och ser den sitta allra högst upp i ett träd med näbben mot skyn och sjunga.
  Vitlök har jag satt ner i joden många gånger, men sen glömmer jag det och rensar bort blasten som kommer upp, så det blir aldrig någon skörd 🙂
  Så nu fick jag veta vad det är för säckar jag sett vid träd här, jag förstår inte riktigt hur det fungerar, men det gör ju inget, det viktiga är att det fungerar.
  Ha en fin fredag,
  kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De är magiska fåglar. Ja det är ju dumt att ta bort blasten om en vill ha vitlök 🙂 Man placerar säcken runt trädet, är som en jacka med dragkedja. Fyller det med vatten och sen kan en lämna det. Helt själv sköts bevattningen tills påsen är tom via två små hål i botten, så vattnet rinner ut sakta. På morgonen kan jag ta bort påsarna och trädet har fått suga åt sig alla 75 liter. Detsamma, kram!

 6. Profilbild för Kraka

  Fina bilder som vanligt!

  Ska fördjupa mig lite i den där bevattningsgrejen med påsar senare. Nu måste jag förbereda mig för att åka till jobbet.

  Ha en fin fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ha en bra dag på jobbet och en skön fredag

 7. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Troligen hänger jag med på trädgårdsfredag på midsommarafton…
  Vitlök ja, inte helt lätt att få till men när man har fått ordning på odlandet så brukar de ge goda skördar. Jag flätade alltid vitlök och andra lökar och hängde flätorna för tork under ett äppelträd men det var på Åland det, här är villkoren annorlunda.
  Bevattningspåsarna verkar ju vara ett riktigt fynd! Fiffigt, t.om jag kanske ska testa för mina maracujor som kräver mängder med vatten.

  Njut av helgen!
  Kram till er båda!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Då passar ju trädgårdsfredag utmärkt. Odlandet är inte svårt, det är torkandet jag tycker är svårt att få till. Men nu hoppas jag min lösning håller, för de hänger i skuggan på verandan och där blåser det ofta från väster. Under ett träd hade ju också fungerat! Tack, ni också, kram!

 8. Profilbild för Anita

  Håller tummarna för att vitlökarna den här gången torkar som de ska. Men det tror jag för du har ju verkligen gjort allt du kan för att det ska lyckas.
  Bevattningspåsar är vanligt när kommunen sätter träd men jag visste inte att de fanns att köpa för oss trädgårdsodlare. Men jag har ju aldrig letat efter några heller. Inga träd behöver planteras här i vår uppvuxna trädgård. Men visst är det smart.
  Stjärnjasminen är ju hur söt som helst. Antar att den doftar gott också.
  Och så koltrasten. Älskar koltrasten och dess sång. När jag ser hur tjuvaktig den är så tänker jag på William Morris kända mönster ”Strawberry thief”. Hur han fick inspiration till det en morgon när han satt och tittade på fåglarna (tror det var björktrastar) som stal hans jordgubbar.
  Ja nu tar vi helg! Önskar dig en fin sådan!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det hoppas jag med, har i af börjat njuta av vår egen skörd av de som redan torkat. Härligt! Riktigt smart med bevattningspåsar! Vet faktiskt inte om den doftar, har inte haft lust att böja mig över komposten. Nästa år får jag lukta! Det mönstret kände jag inte till, vad fint! Tack, nu är helgen här och jag har landat i soffan.

 9. Profilbild för Micke

  Egen vitlök och allt annat, toppen verkligen.
  Skriver som någon annan där, det är väl hur man behandlar grödorna efter skörd som avgör hur det blir i slutändan.

  Ha nu en fin kväll Anna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är underbart med egenodlad vitlök. Tack detsamma!

 10. Profilbild för Annika

  Härligt med egenodlad vitlök. GOTT.
  Hur söt var inte den koltrasten då? AWWW!!
  Tufsig och gullig.
  Ja nu tar vi fredag, Anna.
  Stor kram till dig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så gott! Visst är den söt 🙂 Det gör vi, stor kram till dig!

 11. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Koltrastens sång är så njutbar och en av de fågelläten t o m jag känner igen.
  Nu hoppas vi bara att lökskörden torkar i sina fina virkade korgar. Bevattningspåsarna har vi sett på många ställen här hemma också kanske främst på offentliga platser där det planterats lite större träd. Hoppas de blir lika bra som det verkar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hoppas lök och vitlök som hänger kvar på tork torkar fint. Nu har alla träd fått en säck vatten igen, de ser glada ut!

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag håller tummarna för att hela vitlöksgänget ska bli fina och kunna användas. Liknande påsar används här i Östersund och jag visste först inte vad de var bra för. Men när jag visade bilder i bloggen så fick jag så klart svar så nu nickar jag igenkännande åt dina smarta påsar 😀 Vad roligt att kunna sitta skönt och följa koltrastens aktivitet 😀 Kul att även vi får se allt genom dina bilder. Här sjunger koltrastarna också fint när jag är ute och faktiskt så har jag hört storspovens drill en gång igår och en gång idag. Härligt med båda fåglarna 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack alla tummar behövs! Klart du kan lita på dina bloggläsare, det är toppen när en ställer frågor, alltid kan någon svaret. Det är underbart att få vara nära fåglar, oavsett vilka det är. Kram!

 13. Profilbild för Marika Nilsson

  Åh jag har också koltrastar här som sjunger fantastiskt. Plockar mask och är såå fina. Intressant med bevattningen. Mitt granatäppelträd tappar barken. Var och frågade en trädgårdsmästare som sa att det förmodligen var vattenbomberna som vi haft förra året som gjort att rötterna fått för mycket vatten. Har därför inte vågat sätta på bevattningen än. Det är heller inte så varmt än. Usch, svårt det här!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är svårt med bevattningen. Mitt granatäpple har också fått bark som lossnat, då vet jag anledningen, det har ju regnat extremt mycket i vinter. Tack! Jag brukar bara vattna granatäpplet en gång per månad, kan vänta nån extra månad då kanske. Nej, det är verkligen inte varmt än, vad konstigt det är att vi fryser och går in på kvållarna, innan solen gått ner!

 14. Profilbild för Anni

  Anita har redan skrivit allt jag tänkte 😉

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
31°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 20°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.