Trädgårdsfredag #7

Det är verkligen trädgårdstider nu, spenderar hela dagarna i vår trädgård. Jag älskar verkligen att se mina grönsaker frodas i värmen och solen och se hur våra plantor bestämmer sig för att gilla eller inte gilla läget.

Översta bilden är en del av utsikten från vår veranda. Jag är väldigt glad att bihotellet är näst intill fullt. Träställningen det sitter på hoppas jag är full med vinblad nästa år, druvplantan är nämligen planterad där intill.

Rosépepparträd

Schinus Molle heter trädet på latin. Vi köpte ett träd för 1,5 år sedan, men det dog första vintern innan det hade hunnit etablera sig när vi hade en rätt kall period. I våras fick jag ett nytt rosépepparträd av våra underbara vänner, som jag gjorde en ny webbplats åt. Det trädet planterade vi på norra sidan av trädgården och det har visat sig trivas där ypperligt. Det är redan högre än jag, sätter rmassor av nya grenar och gav till och med lite skörd i år!

Nu gillar fåglarna de här bären också, det syns på grenarna att det saknas bär. Men det gör oss inget alls, vi delar gärna med oss!

Padrons

Första året jag odlar padrons. Det var ett impulsköp, då det fanns pluggar på marknaden. Så tre plantor köpte jag och alla tre producerar massor! Så vi äter padrons hela tiden just nu. Vi började med att steka i olivolja och salt och det var gott. Men sen kom jag på att jag kunde fylla dem med färskost och sambal ölek på egna chilis. Och wow vad det är gott! Dessutom kan jag frysa in dem och tillaga dem snabbt i air fryern när vi är sugna. Så allt behöver inte ätas upp direkt.

padron

Inspirerad av Anita när hon fyller sina chilis och fryser in, mina chilis är för starka för att göra så, men padrons är ju väldigt milda så det funkar utmärkt!

Inga myggor

Vi har i princip inga myggor alls i år! Jag trodde det skulle bli en helvetes sommar eftersom det regnat så mycket. Men vi har mindre än någonsin (vi har ju gjort allt vi kan för att minimera dem). Ibland kan jag se 2-4 st på verandan på morgonen. Jag sprayar dem och sedan finns det inga fler.

När mörkret faller så kommer det inga heller, vi kan sitta ute längre än vi tidigare gjort för då har myggen jagat in oss. Jag har inte fått ett endast myggbett i år!

Jag kanske jinxar det nu, men tidigare år så har de kommit senast i maj. Nu är det snart juli. Så jag håller tummarna för att vi verkligen slipper denna plåga i år.

Poolen

Poolen försöker vi använda stora delar av året, men nu är det dagliga bad och flera dessutom. Men min kropp har förändrats. För jag fryser i vattnet. Förr kunde jag ligga i länge, mycket länge, men nu börjar jag frysa väldigt snabbt och går upp. Men jag hoppar snabbt i igen när jag blir varm. Så det är just det där med att bli nerkyld som min kropp inte verkar gilla längre. Men bada älskar jag fortfarande tack och lov!

Poolen är inte bara en oas för att oss att svalka oss i och leka. Det är även en källa för vattenreflektioner samt dryck till insekter och fåglar. Det är ljuvligt att se svalorna dyka ner mot vattnet och ta sig en slurk. Hoppas verkligen vi snart får se trollsländorna!

Önskar dig en riktigt skön fredag!

Publicerat:

i:

34 svar till ”Trädgårdsfredag #7”

 1. Profilbild för Znogge

  Så roligt det nya rosépepparn verkar trivas så bra och dessutom ger frukt. Padrons har vi tillagat ett par gånger men jag tyckte att de var väldigt beska så det blev inte fler gånger. Kanske hade vi otur.
  Att ni njuter av att ha egen pool förstår jag mer än väl.

  Trevlig fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är jätteroligt! Jag tycker oxå padrons kan vara beska, men om de får ligga ganska länge i stekpannan, eller som jag nu gör i airfryern i 10 min så försvinner det beska. Tack detsamma!

 2. Profilbild för Mamma C

  Så kul att det blev en liten skörd av rosépeppar.
  Tack för tipset med padron. Jag steker mina jämt i olivolja, men nu ska jag fylla dem istället. Vi har ingen egen planta utan köper dem i affären.
  Vi har också sagt att det är ovanligt lite mygg i år. Och vi får hoppas att det håller sig på denna nivå resten utav sommaren.
  Jag gillar inte att ligga i länge i vattnet heller. Det är bara när barnbarnen är här man får beska med det.
  Fin fredag till dig.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt roligt med den lilla skörden 🙂 Hoppas du gillar fyllda padrons också, vi äter det varje dag nu! En planta i en kruka skulle nog ge er en lagom skörd. Vi har tre plantor och det blir massor! Vad skönt ni också har lite myggor, jag dödade en i morse. Får för mig det är hanmyggor, de sticks tydligen inte för att få blod, det är bara honan som gör. Och de få jag sett är inte alls enerverande. Detsamma till dig. Kram!

 3. Profilbild för Marika

  Var tvungen att googla på padrons och hittade peperoncino di Favignana på Sicilien och sen kom jag på att det ju är samma som friarelli som min son älskar. Måste bara testa med färskost låter hur gott som helst. Och bihotell, underbart! Fast grannarna skulle nog inte gilla det precis. Om man blir ilsken av hundskall så ligger nog inte bin på någon hög skala. Mygg har vi så att vi kan sälja. Roms kommun borde göra myggdesinfektion enligt uppgift. Fast det tror jag inte att de gör.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nu fick jag googla friarelli, men får bara upp broccoli.. Nåja, det är små paprikor i alla fall. Alla borde uppskatta bihotell, det behövs många! Sälj inte myggen till Portugal tack 🙂

 4. Profilbild för Anita

  Så häftigt att ha ett alldeles eget rosépepparträd. Roligt att det tagit sig så bra och ger rikligt med skörd. Padrons gillar jag väldigt mycket att steka i olivolja och salt vilket väl är det klassiska tillagningssättet. Men jag köper mina på ICA. Så bra att du kommit på att du kan fylla dem med ost när det inte gick så bra med de andra frukterna (som ser ut som klockor). Vet du att jag har prövat flera år att odla Padrons men det fungerar inte för hos mig blir de jättestarka. Vi är flera som prövat med samma ”starka” resultat. Så där är det lite ombytta roller. Padrons blir milda hos dig men starka hos mig. ”Klockorna” blir milda hos mig men starka hos dig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är fantastiskt roligt att detta trädet gillar att bo här med oss. Ja det är kul att vi får tvärtom resultat på klockorna och padronen. Men så glad jag är att jag kan göra ostfyllningen och frysa in, med padrons kan jag ju reglera styrkan själv i sambal öleken jag blandar ner. Så glad för ditt tips där!

 5. Profilbild för Marianne

  Jaså, det är därför vi har så mycket mygg år, de flyttade norrut i våras 🙂
  Jag förstår att du njuter av din trädgård, att se hur frukter och bär mognar.
  Konstigt att kroppen ändrat sej så, men ett kort bad är bättre än inget, och att se andra gäster komma och nyttja poolen måste kännas fint.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jaha, är det dit de drog! Jag fattar inte varför jag fryser så i vattnet, å andra sidan fryser jag väldigt lätt över huvudtaget numera. Det är nog så att jag börjar bli lite portugis, snart går jag väl med mössa och pälskrage jag med 🙂 Kram

 6. Profilbild för Ulla

  Så spännande med ett eget rosépepparträd. Kul att ni fick lite skörd också. Det är ju fördelen med att bo på varmare trakter att man kan ha lite fler exotiska växter. Jag har alltid tyckt om lite, för oss, exotiska växter.😀
  Padrons tror jag inte jag smakat någon gång, kanske dags att testa.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är jätteroligt att vi kan ha lite annorlunda växter än vi hade i Sverige. Det är en stor utmaning att få till allt som jag vill, men än så länge går det bra tycker jag. Väldigt gott är det med padrons, tycker jag i alla fall.

 7. Profilbild för Micke

  Så fint att det tar sig som det ska, frugan är så glad här för att växterna på balkongen har kommit igång nu.

  Härligt att poolen kommer till användning för mer än att bada, så ska det ju vara.

  Ha nu en fin kväll. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att balkongen börjar grönska hos er! Detsamma önskar jag dig!

 8. Profilbild för ibod11 - Ingrid

  Vad kul att rosépepparträdet trivs och växer så det knakar. Snällt att ni delar med er till fåglarna men det borde vara ganska starkt för deras matsmältning. Men kanske är de inte särskilt starka eller så är fåglarna tåliga. Roligt också att bina gillar bihotellet 😀 Det blir säkert väldigt fint sedan när vinbladen når upp över hela ställningen. Padrons hade jag ingen aning om vad det är men nu har jag fått lära mig något nytt. Jag håller tummarna hårt för att myggorna ska hålla sig borta hela sommaren. Härligt att kunna bada i poolen varje dag men det är ju lite synd att du lätt fryser numera. Det är inte så dumt att bara svalka sig en stund och sedan gå upp i värmen så du njuter nog för fullt ändå.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag misstänker de kan äta de som inte är fullt mogna. Styrkan kanske kommer när de torkar? Jag vet faktiskt inte, får testa nästa år när jag förhoppningsvis får lite mer skörd. Jag njuter av poolbaden enormt, även om jag inte ligger i så länge som jag gjorde förr. Kram

 9. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Egen rosépeppar- coolt =) Padrons ett helt nytt ord för mig.
  Skönt att ni slipper myggen, jag har gott om bett och ett mycket elakt på handleden som kliar helt vansinnigt och har en gigantisk rodnad och svullnad. Hade jag inte sett vad som bet hade jag trott på fästing och borrelia. Ha en bra kväll! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, jag tycker också det är coolt. Padrons är verkligen jättegott! Attans vad dumt med ditt myggbett, hoppas det släpper snart! Detsamma, kram

 10. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Först och främst håller vi tummarna för att ni ska slippa myggen i år. Nu är vi så långt norrut det går att komma och jag tror t o m myggen tycker det är kallt. Så härligt att skörda padrons. Det är ju så gott och en tapas vi gärna väljer. Poolen förstår vi att ni använder, härligt att kunna svalka sig när värmen blir för häftig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det kanske behövs. Vad skönt ni slipper myggen, men kanske inte så roligt med kylan.. Ja det är väldigt skönt med poolen!

 11. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Det är så himla härligt med nytillagat egenskördat! Vi skördar också Padrons och oljar lätt, grillar och saltar. (Tycker att de blir allra godast grillade.) Senast till middagen idag. Mums! Men i år blir de ovanligt milda – bara någon enstaka som blivit stark hittills. Men de har en väldigt god smak! Tycker att de brukar bli väldigt starka om man lämnar dem för länge på plantan (och som mogna är de jättestarka!), men jag funderar på om flitig vattning gör dem mildare också? Osäker…

  Skönt att ni har det så lugnt på myggfronten i år. Här är det relativt lugnt också, men tyvärr har det börjat komma broms nu. De skulle jag gärna vara utan. Man kan ju hoppas att fåglarna tycker att de är smaskiga så att de är till glädje för någon. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt ni också har padrons! Grillade är också gott, men fyllda är de ännu godare tycker jag. Du får experimentera med vattningen, och berätta för mig 🙂 Jag vattnar mina varje/varannan dag. Broms är inte roliga insekter de heller!

 12. Profilbild för Susjos

  Rosépeppar är ju så gott, va härligt med ett helt träd!
  Padrons har jag aldrig köpt? Härligt med egenodlat!

  Myggor har vi tyvärr en hel del här i stugan på landet, får lite hjälp med thermacell och klisterlappar att sätta på kläderna mot myggen, men när man vill ha öppen dörr på kvällarna för att det ska bli svalt i stugan…då kommer de in de små myggen, suck!

  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så kul med ett eget rosepepparträd! Padrons är gott, kanske du vill prova. Det brukar ju vara mygg i de svenska skogarna så det är bra det finns hjälpmedel, men inte roligt att få in i huset! Detsamma!

 13. Profilbild för Kraka

  Rosépeppar är ju så gott! En av mina favoritkryddor, även om det är begränsat vad man kan ha den till.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar också rosépeppar! Försökt kommentera hos dig, men det funkar inte tyvärr.

   1. Profilbild för Kraka

    Din senaste fungerade. 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Ja det är ju bra, men då skrev jag ju nästan inget för jag förväntade mig att den skulle försvinna 🙂

 14. Profilbild för Matilda

  Mums att få äta färska padrones! Det har blivit lite av en favorit här hemma.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är så himla gott, ny grönsak för oss och fyllda med ost är de bäst tycker vi.

 15. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Padron, tror att jag aldrig har ätit sådana och knappt sett dem annat än på bild. Verkar spännande att fylla dem med chili och färskost. Vi har en airfryer som jag inte har kommit igång med att använda ännu, men nu när pluggandet avtar lite så ska jag ta tag i det hela. Tack för din påminnelse, helt ovetandes för din del förstås. Bihotell har jag haft men aldrig fått bin…tomt hotell är inte roligt att ha. Men de sprutar friskt häromkring oss med allt annat än trevliga gifter.
  Någon enstaka mygga får vi känna av ibland men tornseglarna och ödlorna hjälper oss att hålla dem undan.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nämen åh, vad kul att kunna inspirera dig till att använda din airfryer. Jag har varit rätt kass på det också, men nu har jag börjat använda den till flera grejer. Hoppas tentan gick bra, ska kika in hos dig också snart. Usch för gifterna.. det gör mig ledsen. Det är katternas sämsta sida, att de tar våra ödlor. Kram

 16. Profilbild för Anni

  Tyckte det var lite udda att rosépepparträdet fått en webbsida, men riktigt så knasigt var det ju inte
  😀 😀 😀
  Padron odlade jag ett år, men de blev starka!!! Så nu köper jag dem hellre. Så gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, jag skulle kanske hedra det härliga trädet med en egen webbsida 🙂 Tror det var samma sak för Anita, lustigt att de blir starka hos er men svaga här. Klimatet påverkar onekligen. Ja det är riktigt gott!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 19°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.