Fem frågor ”Ljudligt”

Den här veckan hänger jag på Elisamatildas frågor i temat Fem en fredag, som handlar om ljud.

Det är inte vanligt jag tar fram kameran när solen går ner, eftersom vi inte har den bästa utsikten åt väster. Men färgerna som dök upp där mellan träden gillade jag skarpt!

1. Vilka ljud gillar du att somna till?

Vill inte ha några ljud alls när jag ska somna. Om Roger är kvar uppe och kollar på någon film som jag inte gillar så stänger jag dörren, men ljud sipprar in ändå. Jag somnar så otroligt lätt så det stör mig inte. Men jag gillar tystnaden.

Ett litet soft regn är mysigt, det somnar jag gärna till. Men det händer så sällan att det regnar och särskilt att det är ett mjukt och stilla regn.

2. Vad brukar låta i ditt hem?

Kylskåpets ismaskin brakar till ibland. Takfläktarna surrar lite. Annars är det ljud utifrån, som fågelkvitter och grannens j-la hundar (som skäller mindre nu, men fortfarande irriterande).

3. Vad tycker du om din egen röst?

Accepterar den, den är ju vad den är. Har ingen åsikt om den.

4. Vad är mest oljud för dig?

Hundskall, musik jag inte gillar och ljudet aliens och andra hittepåfigurer får i sci-fi-filmer (vilka jag väljer att inte se). Starka ljud som ambulanser eller väldigt högljudda röster skär i mig.

En brand bara någon mil från oss härom veckan.

5. Vilket ljud är sommar för dig?

Det är helt andra ljud än vad jag kände i Sverige. Vi bor på landet, det är tyst omkring oss, så de ljud vi hör är de vi själva orsakar. Bortsett från fåglarna då, men de hör vi vi året om! Sommarljuden nu är plasket från poolen och musik från högtalaren på altanen. Men tyvärr är de frekventa ljuden från helikoptrar och flygplan som jobbar med att släcka bränder nog det ljudet jag mest förknippar med sommar numera.

Önskar dig en skön lördag med alla de ljud som du uppskattar!

Publicerat:

i:

39 svar till ”Fem frågor ”Ljudligt””

 1. Profilbild för Marianne

  Ja fy för att behöva lyssna på hundar som skäller mer eller mindre i timmar.
  Sin röst får en leva med, min är hes och kaxig och jag gillar den inte.
  Ha en fin lördag,
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Har inga problem med hundskall, men ihärdigt hela nätterna, det gör mig irriterad. Detsamma, kram

  2. Profilbild för Marianne

   Kraxig ska det stå!

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Det är lite skillnad mot kaxig 🙂

 2. Profilbild för Stefan

  Fråga 1: Jag brukar somna ganska ostört och reflekterar inte kring ljud omkring.
  Fråga 2. Just nu är det fläkten i sovrummet som går natten lång p.g.a. värmen. Annars är det torktumlaren som finns vägg i vägg med mitt tv-rum.
  Fråga 3: Gillar inte att höra min röst när någon spelat in den. Jag direkt ogillar min ”sångröst”.
  Fråga 4. Rap-musik
  Fråga 5: Att sitta vid ett porlande vatten och höra fåglarna kvittra i träden runt omkring.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att du svarade på frågorna! Porlande vatten är verkligen rogivande och somrigt.

 3. Profilbild för Susan

  Läskigt med bränderna… Men ljuvligt med poolljud. Ha en fin helg! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är lite läskigt, men vi bor inte nära någon skog så vi känner oss inte så utsatta som många andra är. Detsamma!

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Grannen hade några år en jobbig hund, inte trevligt. Nu är det mest fåglar vi hör.
  Med barn, barnbarn och musicerande make så gillar jag mesta sorters musik.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fåglar får gärna ”störa” 🙂

 5. Profilbild för Anki
  Anki

  Några ljud kanske stör och en del kan vara irriterande i början, men så småningom vänjer man sig ofta och hör dem knappast längre. Så var det för oss som under några år bodde alldeles intill E4:an mellan Norrköping och Linköping. Redan då, på 80-talet var trafiken tät. I början tyckte vi det var störande, men efter ett tag hörde vi inte trafiken, utan bara om det blev tyst … t.ex. efter någon olycka som orsakat trafikstopp. Det hörde vi Ljudet av porlande vatten är verkligen njutbart och antagligen även ljudet från en svalkande pool
  Ljudet från en spinnande katt i knät är också ett härligt ljud…
  Tråkigt med skogsbränderna … hoppas de håller sig på behörigt avstånd.
  Önskar dig en skön lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så! Bodde vid en vändningsplats för spårvagn i Gbg, till slut hörde jag inte gnisslandet. Men hundskallen går genom märg och ben om de blir för långvariga. Porlande vatten är verkligen njutbart, kom på nu att jag ju har ljudet av fågelbadens lilla fontäner också. Och ja, en spinnande katt är underbart. Vi har inga skogsbränder nära tack och lov, det är åkrar som tar eld när gnistor från traktorerna träffar det torra gräset. Så känner ingen större oro, även om det så klart är obehagligt med bränder. Detsamma!

 6. Profilbild för Kraka

  Fåglarnas kvitter är en del av min sommar. Jag hör det in i stugan även när fönstren är stängda. Har så många fåglar här, trots närheten till trafik, stora vägar och stadsbebyggelse.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fåglar är fantastiskt! Mysigt att ha det så nära i stugan.

 7. Profilbild för Marika

  Tur att vi inte bor grannar tänker jag ha ha!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahahah, ja kanske det 🙂 Jag har inte problem med att hundar skäller dock. Det hör väl till en hunds beteende. Men när de hetsar varandra och skäller och skäller och skäller.. i timmar, ja då är det irriterande.

 8. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Fågelkvitter och ljudet av skrattande, lyckliga, badande barn är fina sommarljud annars njuter jag av tystnad. Sätter aldrig på en radio dom bakgrundsskval men gärna någon bra energigivande musik till städningen. Tycker inte om att höra min röst inspelad, nog är jag västgöte men låter jag verkligen så????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fina ljud verkligen. Tystnad är skönt, det gör att naturens ljud får utrymme, det gillar jag. När jag städar vill jag också ha musik.

 9. Profilbild för Mamma C

  Det verkar inte som några Européer hör när deras hundar står och bannskäller. Eller annars tycker de att det är som ljuvlig musik i deras öron ; ). Jag avskyr det med.
  Tystnad är skönt när man ska sova. Men lite ljud stör mig inte längre, faktiskt.
  Ha en fin lördag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har väl blivit ett naturligt ljud i deras liv tänker jag. Jag gillar tystnad allt mer, spelar inte musik lika ofta som förr heller. Kram

 10. Profilbild för ibod11 - Ingrid

  Numera är jag mer ljudkänslig och även för alla de vanliga ljud som kommer från fläkt, frys och kyl. Det är så skönt när de tystnar. Det finns många härliga ljud, typ fågelsång, vågskvalp och viss musik på en lagom låg ljudnivå. Oftast tänker jag inte på alla ljud förrän de tystnar och då är det för att jag märker att det blev vilsamt för hjärnan. Men fy, vad läskigt med alla bränder. Tyvärr har de blivit vanligare på många platser men det är så klart värst i länder med hög värme. Det är bara att hoppas på att det ska bli lindrigare men kanske är det en för stor förhoppning.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag förstår vad du menar, jag gillar också när saker och ting tystnar. Vi känner oss trygga, vi har ingen skog nära oss, ett medvetet val för just bränderna. Här finns en hel del regler för att minimera risken med spridningen när en brand startat. Kram

 11. Profilbild för Klimakteriehäxan

  Usch för alla dess katastrofala bränder som bryter ut ideligen och förstör så mycket! Måste vara enerverande att ha dem på relativt nära håll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är otäckt med bränder! Känner oss trygga, men är så klart mer på tårna här nere och har en app med notiser så vi vet när det brinner någonstans i vårt område.

 12. Profilbild för Znogge

  Dessvärre är det inte ovanligt att hundar i södra Europa står och skäller nätterna igenom. Med tanke vilket liv vissa av dem har är jag inte förvånad. Vi människor måste lära dem vad som är rätt eller fel men är man vakthund eller bara står i en hundgård så blir det så.
  Själv blir jag otroligt störd av hur det låter när man slipar en kniv. Generellt har jag god förmåga att filtrera bort måna ljud.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Synen på hundar är helt annorlunda här nere. Väldigt få som har dem som husdjur. Knivslipning stör mig inte, men krita på tavla gnisslet däremot. USch 🙂

 13. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Vill också ha det tyst. Instämmer helt med hittepå figurerna- kunde inte sagt det bättre själv. Just nu sitter jag ute och det är vinden som hörs, en koltrast och lite trafik, jag sållar bort trafiken och väljer koltrasten. Ha en bra eftermiddag kanske med ett plask från poolen =)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att sålla bort trafiken och njuta av koltrasten, ja det är härligt! Nej det blev inget poolbad igår, förmodligen inte idag heller. Det är kallt här nu! Men på tisdag kommer värmen tillbaka.

 14. Profilbild för Paula Merio

  Så himla otäckt med dessa bränder! Min pappa var brandman och ambulanssjukvårdare och jag fick lyssna till mycket otäckt i barndomen. Och blev såklart varnade extra mycket för risken när man tände en tändsticka eller inte släckte lägerelden.
  Jag vill också ha tyst när jag ska sova, lyssnar inte på radio eller ljudbok eller musik. Men när jag väl somnat får det dåna hur mycket som helst utan att jag märker något. Jag bor ju numera i en förort, men jisses så många grannar som har höns! De kacklar och gal hur mycket som helst, men de ljuden stör mig inte. Däremot har jag aldrig ljudet på när jag tittar på teve, utan textar alla program. Något som finns kvar sedan mina utmattningsperioder. Ganska skönt faktiskt, fast kan bli konstigt om man ser på musikprogram, haha

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag brukade sova så ostört, men nu kan jag vakna av de där hundarna när de går bananans. Och så klart om det sitter en katt och mjauar utanför sovrumsfönstret 🙂 Det var intressant att höra att du aldrig har ljudet på, på TV:n. Ljudet tillför så mycket till upplevelsen för mig så det skulle jag inte kunna göra när jag streamar film t.ex. Men förstår ditt behov.

 15. Profilbild för Ingrid

  Det måste vara otäckt med bränder runt omkring, så ljuden i samband med släckning och annat måste vara väldigt oroande. Hoppas att ni inte råkar illa ut och att bränderna håller sig från era omgivningar.
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är otäckt med bränder, men det är inte oroande eftersom vi inte har någon skog här. Tack detsamma!

 16. Profilbild för Susjos

  Kul att läsa dina svar!
  Hundar osm skäller nätterna igenom, nej tack, tror t.o.m jag hade hört dem trots min dåliga hörsel, jag hör ju inte diskanten utan mina hörhjälpmedel, men dit hör ju inte hundskall!

  Förstår att det är andra ljud som blir ”sommarljud” när man bor i ett nytt land! Skönt att ni bor långt från bränderna!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ihållande hundskall är verkligen inte ett behagligt ljud. Tack detsamma!

 17. Profilbild för Ajli

  Så trevligt att tänka på ljud, på ett såhär ”studerat” sätt. Jag har andra sommarljud än du, såklart, som bor här uppe. Och jag vet inte om hundskall bekommer mig så mycket, våra grannars hundar från våningen nedanför skäller väldigt mycket och det blir mer som ett brus till slut för mig. Men basgång genom lägenhetsväggar, man hör inte musiken men vet att grannen har på en bas som får väggarna att dallra… usch. DOOM-DOOM-DOOM-DOOM-DO-DO-DO-DOOM. Och så blir det tyst och man tror att det är över, men egentligen byter de bara låt till en DODOM-DODOM-DODOM-DODOM. Usch, varför bo i lägenhet ens… haha, se, vad sur jag blev av ljud helt plötsligt..!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   AJAJAJ det är inte kul med såna musikgrannar 🙂 Ja nu blev du sur, det var ju dumt. Ni får flytta ut till stugan över sommaren kanske!

 18. […] Debutsky, Hannele, Madeleine, Nilla, Christian, Hanna, corkystyle, Paula, Vonkis, Jeanette, Neola, Anna, Sara, Gunilla, Mrs Calloway, Susie, Karoleen, […]

 19. Profilbild för Anni

  Brandsläckning som sommarljud, det lät inget roligt alls. Här är det cykelhjul på grus som är främsta sommarljudet. Och slynglarnas mopeder i sommarnatten – men de hörs mest i samband med skolslutet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nu är det ju inte så ofta, men det händer i princip aldrig på vintern. Så därför förknippar jag det med sommarens ljud. Cykelhjul på grus är verkligen ett fantastiskt sommarljud!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
31°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 20°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.