Grävmaskin & gödsel

Att hitta en pålitlig grävare har visat sig vara svårt. Men nu har vi fått hjälp av Romeiro som också bor i Ourique och som det visade sig har lite svenska kopplingar. Vi är väldigt glada för att hittat honom.

Sedan poolen grävdes ut har det legat en ”skethög” med jord och sten längst ner på ängen när det behövdes läggas någonstans i väntan på vad vi skulle använda det till. I den högen har Roger gått och plockat sten till alla olika typer av jobb i trädgården: beläggningen av poolens utsida och anläggningen av norra trädgården. Samt stenar till mitt arbete med att rama in träden. Några skottkärror med jord har vi också kört upp till planteringarna därifrån. Men trots det vi tagit så märks det knappt.

Så vi bestämde att flytta upp en del av massorna till en ny plantering och sortera högens stenar i storleksordning så vi hade olika ”lager”.

Vi insåg att det skulle ta väldigt lång tid och framförallt för mycket kraft att köra allt med skottkärrorna. Samtidigt var det många stora stenar som vi aldrig skulle kunnat flytta själva. Så vi bestämde redan förra året att anlita en grävare den här sommaren, när marken är hård och en tung traktor inte förstör får äng. Om vi hittade någon ville och kunde vill säga.

Grävare

När det strulade med grävare vid poolbygget fick vi ett tips om Romeiro, men då passade det bättre att anlita den grävaren som poolbyggaren fick tag i. Fast jag sparade numret till Romeiro och i början av maj kontaktade jag honom och frågade om han hade möjlighet att hjälpa oss någon gång under sommaren. Han kom hit en kväll på sin motorcykel och tittade på jobbet vi ville ha gjort och jag talade då om för honom att det inte spelade någon roll när han gjorde det, så länge det var före höstens regn och att han kommunicerade sina planer med oss.

Han föreslog att göra en terass istället för att sortera stenarna, vilket skulle ta väldigt lång tid att pyssla med. Och det tyckte vi var en bra idé. I fredags var jobbet klart och kommunikationen har varit jättebra!

Han spenderade 8 timmar hos oss med sin grävmaskin och detta är vad han gjorde för de €350,- som vi betalade, inklusive hälften av frakten för traktorn (våra grannar passar på att nyttja hans tjänster och tar halva fraktkostnaden).

 • grävde dike runt en ny plantering på södersidan av huset
 • flyttade stora stenar från högen till diket som blev planteringskanten och placerade stenarna tillsammans med Roger
 • flyttade jord till planteringen
 • grävde 12 hål på ängen för träd vi ska plantera i vinter
 • skapade grunden till en terass av resterande stenar och jord
 • ställde ut några stenbumlingar i trädgården som prydnad
Södersidan av huset, bild från 2023

Planteringen ska fyllas med blommor som inte ska bevattnas. Ska flytta en del från planteringarna jag har framför huset t.ex. Men det är vinterarbete. Nu får den se ut som den gör med markduk på runt de befintliga växterna: två holmekar på tillväxt, två yukkapalmer, en oleander och en oidentifierad kaktus.

Bilder från arbetet med planteringen.

Skethögen är borta, stenbumlingar är i trädgården, hål för nya träd gjorda och det tunga arbetet med terassen klar. Bilderna är nog svåra att tolka, men vår äng sluttar rejält så i mitten ungefär har vi nu gjort en terass av stenmassorna, för att där få en mer platt yta så småningom. Berättar mer en annan dag om vad jag ska göra av terassen,

Gödsel

Inte nog med detta, han förstod vårt behov av bra jord till sålådorna och sa att han känner flera bönder. Men bönderna använder gödslet till sina åkrar, så att vi fick köpa lite är tack vare Romeiro.

Han hämtade välbrunnen kogödsel på en liten lastbil, han körde två omgångar, totalt ca 5 kubik tror jag. Vi betalade 380,- inklusive transporten, vilket är dyrt, men billigare och framför allt naturligare än plastsäckar.

Vi har lagt all gödsel i en hög på ängen och täckt den med svart plast för att hindra att det växer något i det eller att ev. regn spolar ur näringen. Att det göttar till sig lite till gör inget heller. Katterna gillar det, för vinden gör så plasten rör sig!

Kommer lägga gödslet/jorden i sålådorna när det är dags att förbereda inför nästa odlingssäsong som drar igång i september/oktober.

Svenska kopplingar

Den svenska kopplingen vi har är att hans pappa träffade en svensk kvinna, en turist, och flyttade till henne i Sverige när Romeiro var barn. Så Romeiro har varit i Sverige ett par gånger. Och han berättade om de ljuvliga chokladbollarna som han fick äta då. Så självfallet bakade jag det till honom och han blev jätteglad, han fick även receptet. När jag förklarade att det ofta är det första svenska barn lär sig baka (åtminstone innan mobiltelefonerna kom) så tyckte han det var så fint, så han sa att han ska baka dem med sina barn, när jag gav honom receptet hade jag redan översatt det till portugisiska så hans barn kan förstå det.

Han är född och uppvuxen i vår kommun Ourique, så han kan med andra ord hjälpa oss hitta rätt personer och företag om och när vi behöver framöver. Det är toppenbra med en sådan kontakt.

Publicerat:

i:

,

36 svar till ”Grävmaskin & gödsel”

 1. Profilbild för Znogge

  Att hitta en bra arbetskraft är verkligen guld värt så jag förstår att ni är nöjda. Skönt att bli av med den irriterande högen. Perfekt med jord av god kvalitet även om det kostade lite mer.
  Chokladbollar ja! Uppskattat av såväl stora som små 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var väldigt bra och tacksam för gödslet och kontakten. Chokladbollar är väldigt mumsigt!

 2. Profilbild för Kraka

  Så bra att ni hittat honom och att han bor nära er. Det är svårt att hitta bra hantverkare, av alla slag, och man behöver kontakter.
  Fint att se din kissekatt på bild igen. Ja uppskattar dina kattbilder lite extra.

  Ha en fin söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt bra! Visst är det roligt med kattbilder, det tycker jag med. Ha en fin kväll!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Skönt att ni är nöjda, själv skulle jag kanske velat ”skapa” något… tog ju vara på varje sten och byggde kallmur och annat av sprängstenar. Terassen blev fint, men platta ytor är inte min grej…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har ju använt väldigt många stenar i våra projekt i trädgården. Och nu vet vi lite mer vad vi har för sten om vi vill skapa något annat. Men det fyller samtidigt en funktion där de ligger, inte bara en skethög. Vi har inga plana ytor alls om vi inte skapar dem, så vi tycker det blir fint med ett avbrott i den sluttande ängen.

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   Fantastiskt jobb ni gjort på kort tid!

 4. Profilbild för Susan (smilebloggar)

  Åh, vilken fin berättelse! Blev rörd av chokladsbollsdelen. Guld värt att hitta pålitliga och engagerade hantverkare. Jag har både bra och dålig erfarenhet. Spännande följa era projekt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du tycker det! Ja, vi har också blandad erfarenhet.

 5. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Vilken bra kontakt för framtida projekt =) Det där blev ju superbra och Assi är ju för söt- tack Matte för en rolig lekplats till MIG! För allt nytt är ju till katten =)
  Chokladbollar, snabbt enkelt och gott, tänk vad det ska rullas bollar hemma hos dem nu. Ha en bra söndag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är väldigt bra! Eller hur, allt är till katten 🙂 Ha en fin kväll!

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så härligt att hitta en bra hantverkare. Sådana kontakter är guld värda och jag tycker verkligen ni fick mycket gjort för summan ni betalade. Nu är det ju förberett för många projekt för er att ta tag i.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Otroligt värdefullt verkligen! I Sverige betalade vi SEK 3500,- för en timme… för typ 10 år sedan.

 7. Profilbild för Mamma C

  Men så bra att hitta en pålitlig arbetskraft i sin närhet. Det är verkligen guld värt.
  Så fin berättelse med chokladbollarna. Och att du översatte receptet till portugisiska.
  Vår grabb när han var liten och skulle överraska oss med sina egengjorda chokladbollar, är ett minne som vi skrattar gott åt. När han läste att man kunde ha i lite kaffe i smeten. Tog han inte kokt kaffe utan kaffet som det var. Det knastrade gott i munnen när vi åt dem.
  Ha en bra söndag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är riktigt bra. Hoppas de har bakat chokladbollarna. Så gott med kaffe i, det har jag med, en espresso. Ha en fin kväll, Kram

 8. Profilbild för Channal

  Hej! Så fint det blev och vilken tur att ni fann Romeiro! Så värdefullt att ha en Romeiro i mobilen. Vilket sammanträffande också att han har kopplingar till Sverige. Det blir ju lite extra. Förstår att han blev glad för chokladbollarna. Så gott!

  Fin söndag till dig! KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så nöjda och glada. Chokladbollar är väldigt gott och snabbt fixat när suget sätter in. Fin kväll till dig, kram!

 9. Profilbild för Micke

  Chokladbollar bakas det mycket på skolan, precis som du skriver, det är det första ungar lär sig här i sverige.

  Så fint ni får det i er trädgård, bra människa som ni hyrt in också ju, aldrig fel att ha sådana kontakter vid behov.

  Ha en fin söndag nu. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt gott med chokladbollar! Bra kontakter kan en inte ha för många. Tack, en fin kväll önskar jag dig!

 10. Profilbild för Åke

  När man väl har fått tag på en grävmaskinist får man var rädd om honom. jag har tur som har min kompis som har grävt åt mig i över 30 år… tre maskiner har han förbrukat och jag har fått laga dom alla 😉 Jag har två eller tre projekt åt honom i sommar som ligger och väntar… men jag måste bli lite bättre i foten först. Min traktor klara inte av det utan det måste vara ett gräv aggregat.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är vår erfarenhet också, håller hårt i de bra hantverkarna vi hittat och ger dem lite nya jobb emellanåt så de inte försvinner ur näven. Perfekt med en sån kompis!

 11. Profilbild för Susjos

  Va bra att ni har hittat en sån bra kontakt som Romeiro, och så fint att du bakade chokladbollar till honom, och även gav honom receptet!
  Ha en fin söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt bra kontakt, mycket tacksamma. Ha en fin kväll!

 12. Profilbild för ibod11 - Ingrid

  Fantastiskt att ni har hittat denna duktiga och hjälpsamma man och att han dessutom gör allt han ska, och kanske lite till, på ett utmärkt sätt. Skönt att veta att ni nog kan kontakta honom även för att få hjälp att hitta andra personer med andra yrken om det behövs. Chokladbollarna var nog en stor bonus för hans del och förhoppningsvis gillar även hans barn dem. Vad fint det blir med allt ni och han har kämpat med. Ska bli kul att få se när växtligheten helt är på plats.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så himla bra kontakt, glad jag sparade hans telefonummer. Jag hoppas de bakar chokladbollarna tillsammans, tror hans barn skulle uppskatta det. Tack, det kommer bli bättre och bättre i trädgård och på äng. Kram

 13. Profilbild för Marianne

  Så bra att du sparade hans nummer, det låter som om du skapat en bra kontakt som kan tipsa och hjälpa er med andra jobb.
  Jag håller med de andra om att detta med chokladbollarna är en fin liten ”historia.”

  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var bra! Hoppas vi kan få hjälp och stöd av honom. Han uppskattade nog receptet. Kram

 14. Profilbild för Äventyret Framtiden

  En riktig solskenshistoria är det här. Snyggt blev det också och fint att ha Romeiro-kontakten…med en liten anknytning till Sverige och chokladbollar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fint blev det och han verkar vara en toppenperson.

 15. Profilbild för Anita

  Det är guld att hitta bra arbetskraft/hantverkare. Roligt också att han hade svenskanknytning och att du kunde bjuda honom på hemgjorda chokladbollar och dessutom att han kunde få receptet. Det låter spännande med era projekt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Verkligen så! Jättekul att han gillar chokladbollar och att han förhoppningsvis bakar med sina barn.

 16. Profilbild för Anni

  Vilken toppenkille! Så bra jobbat och så kul med chokladbollarna. Det var minst sagt oväntat. Blir spännande att se vad ni gör med terrassen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Helt rätt, en toppenkille!

 17. Profilbild för Anni

  ”Skethög och chokladbollar” hade varit en ljuvlig titel på det här inlägget 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det skulle jag ju döpt det till istället!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
36°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
36°C / 19°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.