Twitterelit och Flickjox

Jag började skriva på detta inlägg i går kväll och fortsatte på morgonen. När jag skulle spara ner det jag skrivit idag raderades allt! Jag har ingen backup på min ipad och därför kan jag inte återställa det inlägget. Jag vill ändå försöka återge mina tankar, även om det nu blir mer rörigt än det jag först skrev. För dig som inte twittrar vill jag berätta att detta är en av alla möjliga diskussioner som förs på Twitter och som ofta förtydligas genom att folk bloggar om det för att få använda mer än 140 tecken.

Den här veckan har det det hänt en hel del på Twitter trots att semestertider och Almedalen påverkat flödet mest. Det diskuteras om ifall det finns en twitterelit eller inte. Det verkar som om det anses att det skulle vara negativt om så var fallet och att det skulle vara en exklusiv skara människor som inte inkluderar andra. Så uppfattar jag det inte! Men jag anser att det finns en twitterelit.

Jag stortrivs med att ha twittereliten i mitt flöde där de delar med sig av sin kunskap och erfarenhet samt av sina personliga åsikter och reflektioner. Jag har träffat några av dem och de är precis lika varma och mysiga som alla andra twittrare i mitt flöde. De är inte exklusiva på något annat sätt än att de faktiskt har ett stort inflytande med det de säger, de är duktiga på det de håller på med och de är i framkant på ny teknik. Inget fel i det! För utan dem hade jag ju inte fått den informationen som jag vill ha. Som sagt, twitterelit är för mig endast fyllt med positiva vibbar. Om det sedan är benämningen som är fel så ändrar jag den gärna!

Likaväl som världseliten i en sport är en positiv benämning på atleter i framkant anser jag att twittereliten är twittrare som är i framkant. Bara för att Therese Alshammar tillhör eliten i simning så betyder inte det att jag simmar dåligt. Jag får inga framskjutna placeringar om jag skulle välja att tävla, jag kan inte all teknik för att åstadkomma de mest optimala simtagen och jag kan lova att allmänheten inte hade lyssnat på mig om jag skulle beskriva mina 1000m i bassängen. Men jag gillar att simma och jag får ut en hel del av att göra det. Detsamma gäller Twitter. Bara för att @Emanuel Karlsten med flera tillhör eliten på Twitter så funkar mitt sätt att twittra på också. Jag är inte lika inflytelserik men jag gör en skillnad. För någon, för några eller i alla fall för mig själv. Det räcker för mig.

Jag har svårt att förstå varför det skulle vara annorlunda på Twitter. Twitter är en en verklig värld även om den är online och digital. Twitter är ingen skyddad verkstad. Alla kan inte bli twitterelit och alla kan inte bli lika duktiga som Therese Alshammar. Det är för mig helt naturligt eftersom vi har olika bakgrund, vi har gjort olika val, vi har olika förutsättningar och det är så det ska vara.

Om vi för en stund enas om att det faktiskt finns en twitterelit så kan vi prata om vad vi förväntar oss av de som vi gett den benämningen. I veckan framgick det nämligen att det vilar höga förväntningar på denna skara av twittrare. Ett internt skämt mellan ett gäng twittrare hamnade på Twitter, där tog fler tag i taktpinnen och löpelden som det nya ”Flickjox” spreds. Det finns inget Flickjox och Nikkelin har beskrivit hur skämtet utvecklades till ett riktigt trendigt ämne. När det sedan framgick att allt var ett skämt blev reaktionerna väldigt varierande.

Att vara twitterelit betyder tydligen att man inte får skämta om sådana saker som man i normala fall brukar berätta ren fakta om. Exempelvis lanseringar av nya tjänster såsom Google+ (ska berätta om den tjänsten i ett separat inlägg så småningom). Jag kan förstå att man ”gick på” skämtet eftersom det kom från så kallade ”säkra källor”. Fast samtidigt var deras sätt att hantera alla tweets väldigt olikt hur de beter sig i vanliga fall. Redan där borde var och en fått en signal om att det var något som inte var rätt. Inga frågor på vad Flickjox är för något besvarades.

Nu pratas det om att trovärdheten för twittereliten på grund av skämtet Flickjox sjunkit. Det är för mig väldigt obegripligt. Ska man skämta så ska man göra det ordentligt! Är man en riktig webbnörd ligger det nära till hands att prata och skämta om webben så klart.

Det är bra att känslor visades och det är bra att ursäkter lämnades. Vi lär så länge vi lever. Men jag hoppas innerligt att mitt flöde fortsätter att fyllas av människor som kan vara både personliga, professionella och gärna lite larviga emellanåt. Att ha robotar som bara säger sånt jag förväntar mig ger mig inga vidgade vyer. Det ger mig inga överraskningar eller aha-upplevelser.

Edit: Det här kom jag på att jag missat! Var och en av oss äger rättigheten att sortera informationen vi får. Vi äger även rättigheten att tolka det som vi vill. Det är också vårt egen ansvar att att hantera informationen.

En annan sak som jag läst vad gäller twittereliten är att de inte svarar på @s (tweets som ställs direkt till personen). Om man har ett enormt stort nätverk bland annat tack vare att man har varit aktiv på nätet i många, många år i alla möjliga varianter av tjänster, kan vi då förvänta oss att de ska svara på alla @s? De har säkert emellanåt en @s spalt som rör sig nästan lika fort som vårt vanliga flöde. De måste sortera, precis som vi sorterar i det vanliga flödet. Det betyder inte att de är högfärdiga för att de inte svarar. Prova att skicka en @ när personen i fråga inte är aktiv för tillfället, det ger dig nog större förutsättningar att få svar.

Den här helgen önskar jag dig att du ska andas in sommardofterna, ligga i gräset och fundera på dina framtidsvisioner och låta dig smekas av ett nakenbad en ljum sommarkväll!

Det finns fler som bloggat om Twittereliten och Flickjox, här är en samling. Saknar du ett inlägg så säg till, så länkar jag gärna till det också:

Emanuel Karlsten

Kwasblogg

Jockes ursäkt angående Flickjox

SocialMediaNörd (gammalt men högaktuellt inlägg)

Argbuggen (har skrivit en del inlägg under juli 2011 om detta)

Micke Kazarnowics

Deepedition

Bilden på Therese Alshammar har jag lånat av Nyhetspressen.se

Som vanligt så uppskattas en knapptryckning nedan, men just FB-gilla knappen funkar inte i detta inlägget av någon anledning. Men det finns ju fler att välja på 🙂

 

Publicerat:

i:

9 svar till ”Twitterelit och Flickjox”

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Tack! Tillagd 🙂

 1. Profilbild för Babban
  Babban

  Har ju ingen erfarenhet av Twitter, men tycker det är intressant att läsa om dina tankar och synpunkter. Kram

 2. Profilbild för Kristina Svensson

  Hoppsan svejsan, här märks det hur lite jag varit på twitter på sistone :-), har helt missat hela flickjox-grejen. Kul att bli uppdaterad!

  Sedan så har jag en avvikande åsikt vad gäller det här med vad man kan och inte kan. Jag är övertygad om att var och en kan bli precis vad den vill, om man lägger manken till och strävar dit i flera år. Om det är så världsmästare i simning eller twitterelit.

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Jamen du har rätt man kan göra det man vill, oftast. Jag tänkte mer på sjukdomar etc. som hindrar en. Eftersom det idag simmas Vansbrosimningen för #johannasskull så är det ex. på att alla inte kan simma. Det var lite så jag tänkte 🙂

   1. Profilbild för Kristina Svensson

    Jo du har givetvis rätt!

    Och du och jag är ju exempelvis aningen för ålderstigna för att starta en simkarriär på Alshammar-nivån. Men rent generellt så gillar jag att alla kan bli det de vill. Jag vill bli författare. Får se hur det går!

    1. Profilbild för @VimleAnna

     Det kommer att gå super! Ser så fram emot att få läsa!

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.