rutiner

Vad har hänt med våra rutiner?

Det har alltid varit mycket rutiner i vårt liv, men inte nu, för vi både behöver och vill ha färre.

Vi har inga som helst behov av att saker och ting ska upprepa sig lika varje dag. Har inte heller något behov av att göra något bara för att. Eller för att det blivit en vana att göra det, utan att det egentligen behöver vara så. Så i den här livsstilen när friheten är den absolut största vinsten och glädjen vill vi verkligen inte börja snärja in oss i rutiner.

Förra livsstilens rutiner

Nedan följer de mest etablerade rutinerna vi hade i tidigare livsstil. Hur ser det ut med det idag?

Väckarklocka

Vi vill inte ställa klockan. Den har styrt vårt liv alldeles för mycket redan, med tidigare mornar för morgontrötta Roger. Nu händer det att vi ställer den för att passa en tvättid eller dylikt, men nej, vi vill absolut inte ställa klockan. Så vi försöker undvika det. Jag är den naturliga väckarklockan, jag vaknar allt mellan 6 och 9. Och jag vaknar nästan alltid utvilad och sugen på en ny dag!

Duscha varje dag

Vi duschar när vi känner att vi vill och behöver det. Vår hygien sköter vi dagligen så klart, men dusch behövs inte varje dag.

Äta på fasta tider

Frukost, lunch och middag, samt 1-2 mellanmål. Det åt vi förut, och gärna på fasta tider. Nu äter vi när vi är hungriga. Vi planerar och handlar för frukost, middag och mellanmål. Ibland blir det frukost, lunch, middag och mellanmål. Ibland blir det frukost, lunch och mellanmål, och ibland blir det frukost, mellanmål, middag. Alltså inget styrt, vi äter när våra kroppar säger till att vi ska äta. Men ja, vi dricker fortfarande kaffe varje morgon.

Arbetstider

Roger jobbade förut 7-16, plus en massa övertid. Jag försökte hålla mig till de tiderna också, men jobbade dessvärre mycket mer. Jag har dock varit fri i mina arbetstider sedan 2008 då jag startade VimleWebb. Nu har vi inga arbetstider alls, någon av oss. Vi jobbar när vi vill! Oftast. Våra kunder får så klart den bästa servicen och det har inte ändrats för att vi valt att leva som vi gör.

Aktiviteter

De flesta aktiviteterna utfördes på bestämda tider på kvällar och helger. t.ex. träning eller meckande med bilar. Nu sker det när som helst. När lusten faller på eller behovet uppstår.

Läggdags

Ingen klocka väcker oss och ingen klocka säger heller till oss att gå och lägga oss. Förut har det infunnit sig lite panik när klockan passerat 22 och vi inte ens har börjat förbereda oss för sängen. Nu vet vi ofta inte ens vad klockan är. Vi lägger oss när vi är trötta. Det kan vara 22, men det kan också vara vid midnatt.

Nu då?

Som du kan se så styrs vi inte av klockan, normer eller rutiner. Vi styrs av vilja, väder och lust. Visst har det tillkommit saker som vi gör i och med husbilslivet, men de styrs av behov. Berättar om dom en annan dag.

Och ja, vi är fullständigt medvetna om att vi är privilegierade som kan leva så här. Men jag vill samtidigt säga att vi har arbetat hårt för att komma hit. Det är inget som bara lagts i våra knän. Vi är av den övertygelsen att alla kan leva sina drömmar, det gäller först att hitta sin dröm och sen vara beredd att offra det som krävs. Att se möjligheter istället för hinder. Och att gilla förändringar.

/Anna

Photo by Julian Hochgesang on Unsplash

Publicerat:

i:

16 svar till ”Vad har hänt med våra rutiner?”

 1. Profilbild för Christel

  Så sant, en livsstil kommer oftast inte bara sådär, mycket får offras och det går när drömmarna är starka och det går med små medel! Många människorna en möter tror att det är en slags guldsked! Kör på och njut av alla stunderna och det verkar ni göra!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack – vi fortsätter och njuta!

 2. Profilbild för Rolle o Carina

  Häärligt,vi lägger snart allt jobb åt sidan för gott efter 45 års slit!
  Sen ska vi lägga undan väckarklockan med,Ljuvligt värre 🙂

  Njut vidare…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ska bli spännande att se vad ni hittar på när jobbet är avslutat. Väckarklockan kan du väl slänga i alla fall 😉

 3. Profilbild för Tina & Bengt

  ”Och ja, vi är fullständigt medvetna om att vi är privilegierade som kan leva så här. Men jag vill samtidigt säga att vi har arbetat hårt för att komma hit. Det är inget som bara lagts i våra knän. Vi är av den övertygelsen att alla kan leva sina drömmar, det gäller först att hitta sin dröm och sen vara beredd att offra det som krävs. Att se möjligheter istället för hinder. Och att gilla förändringar.” WORD!!!!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   eller hur! 😀

 4. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  I morgon går jag in på min sista månad med väckarklocka som ringer 05:15. (Det är inte morgon- det är natt…)
  Visst är det skönt att efter 45 års måsten få planera sin tid efter behag, kunna utnyttja fina vardagar istället för att behöva planera in helger o s v. Vi håller helt med er att alla kan leva sin dröm om man är beredd att försaka en del annat och kanske arbeta extra hårt ett tag för att kunna nå dit.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad härligt, snart är du där!

 5. Profilbild för Helena Roth

  Det är ett privilegium, och samtidigt något ni arbetat för, helt rätt. Och jag tror mycken avundsjuka som kanske märks handlar mer om folks bristande vilja att faktiskt göra vad som krävs för a t t ha förtjänat ett privilegium som ert!

  Enjoy it – det e ni värda!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Helena!

 6. Profilbild för Sofia Hult

  Vad skönt att ni inte behöver styras av rutiner längre.

  Jag som är ungdom fortfarande ( 25) är lite avis på er..

  Skönt att slippa ha rutiner för er..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Fast även som ungdom kan en slippa rutiner, det är omständigheter som avgör det. Inte åldern 🙂

 7. Profilbild för Anita Birgitta

  Vad härligt att inte ha några rutiner och att leva sin dröm. Det är det allt för få som gör.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är skönt tycker vi, men förstår också att andra gillar rutiner 🙂

 8. Profilbild för Charlotte

  Jag försöker också leva så i möjligaste mån. Nu, fem veckor i Goa, skulle jag kunna copy-paste det du skriver. Hemma är det lite mer rutiner. Men det faktum att barnen är utflugna och vi är två vuxna hemma gör att vi kan vara mer flexibla. Det är så skönt. Självklart ingår också klockad tid, till exempel möten, men allt mer av min tid styr jag själv. <3

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt Charlotte! För en del är rutiner viktiga, men vi kan väl säga att vi har en rutin att inte sätta klockan mer än när det verkligen är nödvändigt 😀

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 16°C
24°C / 13°C
21°C / 13°C
25°C / 12°C
30°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.