Svaret på frågan om vad husbilen kostar varje år är så klart otroligt individuellt. Men vi kan i alla fall berätta om vad FrankieBoy kostar.

Våra utgifter för vår livstil har vi ju deklarerat flitigt varje månad det första året. Och du kan hitta alla redovisningar under taggen ”månadsutgifter”. Nu ger vi dig en sammanställning av kostnaderna för FrankieBoy det första året, ett år som avslutades i Palamos i Spanien.

Här finns alltså inte alla kostnader för återresan till Sverige med, utan dessa kostnader handlar om våra första 12 månader. Är det en övervintringsresa du vill veta kostnader för kan du kika här istället!

Årliga kostnader för en husbil

De kostnader som uppkommer med att äga en husbil varierar beroende på husbil och de som använder den. Men de kostnader vi har identifierat är följande.

Lån & räntor

Köps husbilen kontant finns det inga kostnader på denna punkten, om en inte vill räkna in räntebortfall på sparat kapital. Har en lån på husbilen så behöver amortering inklusive ränta räknas med för att få en rättvis kostnad för husbilen.

Värdeminskning

En husbil sjunker i värde precis som alla andra bilar. Och det svänger hur mycket det sjunker, beroende på märke och efterfrågan. Kan inte uppskatta det, utan den siffran är nog säkrast att hämta hos en handlare.

Försäkring

Vi har Folksam och betalar ca 9 500,- per år. Premier hos försäkringsbolag styrs av var du bor i landet och hos Folksam även om du är medlem i Husbilsklubben eller inte. Här har vi berättat om våra försäkringar.

Fordonsskatt

FrankieBoy är skattebefriad i 5 år, så vi betalar än så länge ingen skatt. Skatten styrs av miljöklass och vikt på fordonet, så det varierar. Nya husbilar drabbas av Bonus Malus.

Vägskatter

Vägskatteavgifterna varierar beroende på var en kör och hur stort fordon en har. Vårt första år betalade vi totalt 4 850,- i väg- & broavgifter i de länder vi besökte, inklusive Sveriges trängselskatt.

Service

Enligt vår servicebok ska service utföras efter 3-4000 mil första gången. Nästa sommar är det väl dags för den första riktiga servicen där verkstan följer sin egen agenda och inte gör det vi ber dem om. Men vi har gjort oljebyte varje år ändå och betalade 2 730,- första gången.

Besiktning

Att besiktiga kostar ca 900,-

Däck

Vi har ännu inte behövt byta däck så vet inte var det kostar. FrankieBoy har 6 st. däck så den kostnaden lär ju bli märkbar i alla fall, när den nu inträffar.

Extra utrustning & tillbehör

Efterhand som en boar in sig i husbilen så tillkommer det saker en vill köpa. I alla fall har det varit så för oss. Exakt vad den summan blir styrs nog av ens egen budget. Men det är inte svårt att spendera 10 000,- första året för tillbehör. Extra utrustning blir mer kostsamt. Vi köpte till exempel ett 3:e bodelsbatteri och betalade ca 4400,- för det. En punkt som är otroligt individuell, men kanske lätt att missa i budgeten. Kostnader för spolarvätska, bromsvätska och andra underhållskostnader för bilen bör en inte glömma i sin kalkyl.

Kemikalier till tankar

Vi använder påsar till toalettankarna och gråmedel till gråvattentanken. Vi har inte specificerat exakt vad det kostar i vår kassabok. Men när vi köper på Ullared så kostar burken med 15 påsar 130,-. Och gråvattenmedlet har kostat 80-100 kronor beroende på var vi köpt det och en flaska räcker kanske till 10 ggr. Vi lägger i ca 1 dl varje gång vi tömt tanken. Så i runda slängar kan en räkna med 10,-/toalettkassett tömning och 10,-/gråvattentömning. Vi som bor i bilen tömmer ofta. Toaletten tömmer vi ca var 3:e dag och gråvattnet var 5:e dag. Allt som allt ungefär 150-200,-/månad för kemikalierna.

Förvaring

Kanske kostnad för vinterförvaring eller parkeringsplats behöver räknas in i kalkylen. Inget vi betalar då vi aldrig ställer av FrankieBoy.

Gasol

Den här förbrukningen styrs ju av hur kallt det är, hur mycket mat en lagar i husbilen och om en står på ström eller inte. Dessutom påverkas det om en kan tanka med LPG eller behöver köpa/fylla P11:or eller liknande gasolflaskor. Vi förbrukade gasol för totalt ca 3800,- det första året.

Diesel

Ytterligare en väldigt individuell kostnad så klart. Hur mycket en kör och hur törstig husbilen är påverkar. Men också om det är motvind, backigt och hur fort en kör. Dessutom påverkar kvaliteten på dieseln. Väldigt många olika faktorer. Vi har tankat för 33 000 de första 12 månaderna, då vi kört 1800 mil vilket ger en milkostnad på 18,- Det låter mycket, särskilt eftersom det är billigare att tanka i Europa. Men FrankieBoy drar allt mellan 1,1 – 1.5 liter diesel per mil beroende på alla faktorer ovan.

Individuella avvikelser

Kan inte nämna det för många gånger, detta är vår erfarenhet och vår sanning. Alltså hur det varit för oss det första året med en helt ny husbil. Hur det är för dig ser kanske helt annorlunda ut beroende på dina val. Men detta är i alla fall en inblick i kostnaderna för en husbil, och en lista på vilka utgifter du kan förvänta dig.

/Anna & Roger