Vad är det egentligen som styr vart vi åker och var vi övernattar? Det är faktiskt flera faktorer som påverkar!

Som jag berättade för ett tag sedan så ändrade vi vår planerade rutt. Vi åker inte till Portugal nu på hösten utan det får bli till våren eller senvintern. Eller nästa säsong. Vi vill se och uppleva mycket i Portugal och när vi känner att vi inte kan få ut vad vi vill så är det ingen idé att åka dit alls. Allt eller inget. Jomen så fungerar jag och även Roger i det här sammanhanget.

Vilken tid har vi?

Beslutet om att inte erövra Portugal nu ändrades på grund av väder men också på grund av tid. Lite knäppt kanske eftersom vi är ute så länge så kan en ju tycka att vi borde ha all tid i världen. Och visst, vi har mängder av tid. Men vi vill väldigt mycket också :). Just Portugal är speciellt för mig. Jag bodde i Portugal som barn i ett år och jag har en lång lista på vad jag vill se och uppleva. Förstår ju att jag inte kommer kunna göra allt, men jag vill inte känna mig ”stressad”. Så i detta fallet när vädret svek oss och dessutom tiden kändes knapp inför vårt besök i Malaga så var beslutet ganska lätt. Portugal får vänta.

Vädret är väldigt styrande

Olika väder påverkar oss på olika sätt

Regn

Om det spås regn i en veckas tid enligt väderprognosen åker vi inte ens åt det hållet, om vi kan välja. Om det ska regna en dag eller två boar vi gärna in oss och jobbar samt kollar på film el en serie på Netflix (såg bl.a. sista avsnitten av ”Bodyguard” på Netflix igår – kan varmt rekommendera!) Vi står gärna på camping om det ska regna i några dagar.

Kallt

Vad är kallt kan en ju undra då. För oss är kallt när vi måste ha värmen på i husbilen dagtid. Solen påverkar med andra ord. Det kan vara kyligt men väldigt soligt, då behöver vi ingen värme inne eftersom solen värmer upp bilen. Men om det temperaturen ligger på 12-14 grader och det är molnigt och ruggigt så fryser vi. Det står vi ut med ett tag, men inte hur länge som helst 😀 Blir det för kallt så använder vi gasolen att värma bilen, men om det ingår el på en ställplats eller camping är det ju bra så klart. Det är alltid en avvägning vad som är billigast och bäst. Så är det för kallt drar vi mot varmare väder, om vi kan.

Varmt

Vi gillar lagom värme. Inte några 30 grader – det undviker vi. Men väldigt gärna 20-22 grader, det är perfekt! Så kan vi få såna dagar så mycket som möjligt är vi tacksamma och därför är det den temperaturen vi söker. Nu har det ju varit kallare i Spanien än normalt, men vi är ändå nöjda med temperaturer på 16-20 grader.

Var är vännerna?

Har lärt känna en del andra husbilister, bloggare, övervintrare, digitala nomader och andra härliga människor. Självklart vill vi träffas när vi är ute och åker så vi anpassar oss gärna lite efter var de befinner sig, om vi har ungefär samma rutt.

Sparade tips & förväntade pärlor

Vi har ju sparat en massa tips på vart vi kan åka. De tipsen påverkar oss – men de är inte på något sätt styrande i våra val. Vi har väldigt mycket tips att välja bland – och vi kan och vill inte göra allt på den här resan.

Sedan styr även var vi hittar trevlig boplatser. Genom att fördjupa oss ordentligt i ställplatsapparna så hittar vi ibland en ställplats/camping vi vill prova. Det gör ju att vi hamnar i en stad/by helt styrt av hur boplatsen lyckats sälja in sig. Så gick det faktiskt till när vi hittade Aqua Amarga där vi står just nu.

Miljön

Vi gillar ju verkligen havet, men miljön vi söker oss till styrs också i kombinationen med vädret. Ska det bli riktigt varmt ja då vill vi definitivt vara vid havet. Ska det vara lite kyligt, ja då är det ingen idé att söka sig upp mot bergen, för där är troligen ännu kallare. Så oftast vill vi hålla till vid havet. Om det inte blåser väldigt mycket, då kan vi tänka oss att hålla oss lite mer inland.

Lusten

Är det stad eller by vi känner för? Vi hoppade till exempel över Alicante för att vi kände oss mätta på storstad efter Valencia. Vi struntade i Calpe och Athea för att det kändes för turistiskt för oss just då och vi hittade inte heller några ställplatser vi tyckte var prisvärda. Lusten påverkar självklart väldigt mycket vart vi åker!

Behoven

Behöver vi handla? Kanske fylla på med vatten eller tömma toan? Sådana behov påverkar kanske inte så mycket åt vilket håll vi åker, men definitivt var vi stannar över natten.

Vetskapen om att vi troligen återkommer gör att vi inte behöver känna att vi hoppar över något. Vi bara skjuter på det lite. Till exempel känner vi att vi absolut vill utforska Murciaregionen mer, men då i en mindre bil. Vi vill inte konka runt i vår husbil överallt och vissa avstånd är för stora för cykeln. Så. Nya behov dyker upp och vi har mycket att se fram emot nästa gång vi hamnar på Iberiska halvön!

Bilden är från Björkö i Göteborgs skärgård, dit vi åkte en helg i innan vi drog söderut. För vi behövde det. Havet. Lugnet. Bara. Vara. Vi.

/Anna