björkö behov av tystnad

Vad styr vart vi åker och var vi stannar?

Vad är det egentligen som styr vart vi åker och var vi övernattar? Det är faktiskt flera faktorer som påverkar!

Som jag berättade för ett tag sedan så ändrade vi vår planerade rutt. Vi åker inte till Portugal nu på hösten utan det får bli till våren eller senvintern. Eller nästa säsong. Vi vill se och uppleva mycket i Portugal och när vi känner att vi inte kan få ut vad vi vill så är det ingen idé att åka dit alls. Allt eller inget. Jomen så fungerar jag och även Roger i det här sammanhanget.

Vilken tid har vi?

Beslutet om att inte erövra Portugal nu ändrades på grund av väder men också på grund av tid. Lite knäppt kanske eftersom vi är ute så länge så kan en ju tycka att vi borde ha all tid i världen. Och visst, vi har mängder av tid. Men vi vill väldigt mycket också :). Just Portugal är speciellt för mig. Jag bodde i Portugal som barn i ett år och jag har en lång lista på vad jag vill se och uppleva. Förstår ju att jag inte kommer kunna göra allt, men jag vill inte känna mig ”stressad”. Så i detta fallet när vädret svek oss och dessutom tiden kändes knapp inför vårt besök i Malaga så var beslutet ganska lätt. Portugal får vänta.

Vädret är väldigt styrande

Olika väder påverkar oss på olika sätt

Regn

Om det spås regn i en veckas tid enligt väderprognosen åker vi inte ens åt det hållet, om vi kan välja. Om det ska regna en dag eller två boar vi gärna in oss och jobbar samt kollar på film el en serie på Netflix (såg bl.a. sista avsnitten av ”Bodyguard” på Netflix igår – kan varmt rekommendera!) Vi står gärna på camping om det ska regna i några dagar.

Kallt

Vad är kallt kan en ju undra då. För oss är kallt när vi måste ha värmen på i husbilen dagtid. Solen påverkar med andra ord. Det kan vara kyligt men väldigt soligt, då behöver vi ingen värme inne eftersom solen värmer upp bilen. Men om det temperaturen ligger på 12-14 grader och det är molnigt och ruggigt så fryser vi. Det står vi ut med ett tag, men inte hur länge som helst 😀 Blir det för kallt så använder vi gasolen att värma bilen, men om det ingår el på en ställplats eller camping är det ju bra så klart. Det är alltid en avvägning vad som är billigast och bäst. Så är det för kallt drar vi mot varmare väder, om vi kan.

Varmt

Vi gillar lagom värme. Inte några 30 grader – det undviker vi. Men väldigt gärna 20-22 grader, det är perfekt! Så kan vi få såna dagar så mycket som möjligt är vi tacksamma och därför är det den temperaturen vi söker. Nu har det ju varit kallare i Spanien än normalt, men vi är ändå nöjda med temperaturer på 16-20 grader.

Var är vännerna?

Har lärt känna en del andra husbilister, bloggare, övervintrare, digitala nomader och andra härliga människor. Självklart vill vi träffas när vi är ute och åker så vi anpassar oss gärna lite efter var de befinner sig, om vi har ungefär samma rutt.

Sparade tips & förväntade pärlor

Vi har ju sparat en massa tips på vart vi kan åka. De tipsen påverkar oss – men de är inte på något sätt styrande i våra val. Vi har väldigt mycket tips att välja bland – och vi kan och vill inte göra allt på den här resan.

Sedan styr även var vi hittar trevlig boplatser. Genom att fördjupa oss ordentligt i ställplatsapparna så hittar vi ibland en ställplats/camping vi vill prova. Det gör ju att vi hamnar i en stad/by helt styrt av hur boplatsen lyckats sälja in sig. Så gick det faktiskt till när vi hittade Aqua Amarga där vi står just nu.

Miljön

Vi gillar ju verkligen havet, men miljön vi söker oss till styrs också i kombinationen med vädret. Ska det bli riktigt varmt ja då vill vi definitivt vara vid havet. Ska det vara lite kyligt, ja då är det ingen idé att söka sig upp mot bergen, för där är troligen ännu kallare. Så oftast vill vi hålla till vid havet. Om det inte blåser väldigt mycket, då kan vi tänka oss att hålla oss lite mer inland.

Lusten

Är det stad eller by vi känner för? Vi hoppade till exempel över Alicante för att vi kände oss mätta på storstad efter Valencia. Vi struntade i Calpe och Athea för att det kändes för turistiskt för oss just då och vi hittade inte heller några ställplatser vi tyckte var prisvärda. Lusten påverkar självklart väldigt mycket vart vi åker!

Behoven

Behöver vi handla? Kanske fylla på med vatten eller tömma toan? Sådana behov påverkar kanske inte så mycket åt vilket håll vi åker, men definitivt var vi stannar över natten.

Vetskapen om att vi troligen återkommer gör att vi inte behöver känna att vi hoppar över något. Vi bara skjuter på det lite. Till exempel känner vi att vi absolut vill utforska Murciaregionen mer, men då i en mindre bil. Vi vill inte konka runt i vår husbil överallt och vissa avstånd är för stora för cykeln. Så. Nya behov dyker upp och vi har mycket att se fram emot nästa gång vi hamnar på Iberiska halvön!

Bilden är från Björkö i Göteborgs skärgård, dit vi åkte en helg i innan vi drog söderut. För vi behövde det. Havet. Lugnet. Bara. Vara. Vi.

/Anna

Publicerat:

i:

20 svar till ”Vad styr vart vi åker och var vi stannar?”

 1. Profilbild för Lennart

  Härligt liv!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Japp!

 2. Profilbild för Kenth
  Kenth

  Anna!
  Hur många flygplan finns i Los Alcázares?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det var inte alls många när vi bodde där. Störs ni? Eller har ni inte kommit dit än?

 3. Profilbild för Kenth
  Kenth

  Vi är där nu!
  Massor från 0830! Men det är trots allt ok. Nu skall vi utforska omgivningarna på cykel.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ha det mysigt. Det var mest på morgonen. Sen nästan tyst tyckte vi.

 4. Profilbild för Annika

  Tycker att det låter sunt att vänta med Portugal tills både väder och tid är med er! Jag hade gjort likadant! Vi lämnar Sverige den 25 november och kör mot Spanien och Kanarieöarna då. Vet ni vart ni kommer att befinna er då? Kanske för tidigt att säga 😉

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hade varit kul att ses – vi är i Malaga trakterna troligen 😀

 5. Profilbild för Helena Roth

  Gött att ni är så samspelta även i förmågan att snabbt kunna ställa om det tänkta – klokt och energibesparande! (Och tipset om Bodyguard är andra på ett par dagar, så får ta och kolla in den!)

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja vi gör inte av med energi på tjafs i alla fall 😀 Ja se den!

 6. Profilbild för Rolle o Carina

  Härligt att vara tidsmiljonärer och kunna ta dagen som den kommer!
  Vi är snart också där,längtar 🙂

  Ha det gott o njut….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är fantastiskt att kunna ta dagen som den kommer, fast tidsmiljonärer – är vi det när vi jobbar? 😀

 7. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Låter härligt! Det är ungefär som vi resonerar när vi är ute och åker.
  Även om vi från början har en resplan har den hittills aldrig följts till punkt och pricka.
  Vädret är nog den parameter som oftast styr vår reserutt, men ibland kan man få någon idé längs vägen eller trivas otroligt bra på något ställe och platser finns ju kvar till nästa resa också….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Enorm frihetskänsla att kunna låta lust och andra faktorer styra!

 8. Profilbild för Jessica

  Mycket intressant inlägg, det är många saker att tänka på när man bor i husbilen om jag förstått det rätt att ni gör permanent?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja vi bor på heltid sedan 7 månader.

 9. Profilbild för Sussi Carlsson
  Sussi Carlsson

  Låter så mysigt att göra precis som man vill. Välja plats och stanna eller åka vidare och utforska mer. Det är nog något vi också ska göra mer framöver. Men till våren blir det Torrevieja området i Spanien. Håller med om Bodyguard, har precis också sett färdigt den. Ha det nu så fortsatt bra,

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är väldigt mysigt och är en stor frihet vi har skaffat oss!

 10. Profilbild för Kors och Tvärs

  Många gånger är det tillfälligheter som gör att man hamnar där man hamnar. Man får ett tips o vips är man nån annan stans

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Eller hur, så häftigt och sån frihet!

Vädret

Ourique, PT
16°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.