salladsfabrik-los-alcazares

Vi har besökt en salladsfabrik!

Tänk vad möten kan ge. En 50-års fest i Höga kusten i maj ledde till ett besök på en salladsfabrik i Los Alcázares i fredags!

Ja, vår vän Camilla fyllde 50 och vi träffade en hel del nya människor. Bland annat träffade vi Ammi som vi haft fortsatt kontakt med via våra Instagram. När hon såg att vi befann oss i Los Alcázares skrev hon ett DM där hon tipsade oss om att besöka en hon känner som driver fruktodling där.

I min lilla värld så var det en liten gård, med några fält av apelsiner, clementiner och ett växthus med tomater. Typ. Men nej, det var ingen sådan fruktodling. Kernel Export är ett jättestort företag som nu drivs av 4:e generationen. Min bild av den lilla gården försvann och istället fick vi uppleva en fullskalig produktion av t.ex. salladspåsar till Burger King här i Spanien och blomkål till ICA & Axfood i Sverige.

Salladsfabrik i Los Alcázares

De odlar broccoli, blomkål, selleri och sallad på sina egna marker. Tar hem till fabriken och tvättar och paketerar. Men även en del paketeras direkt på odlingsplatsen, allt för att så få händer som möjligt ska hantera grönsakerna. Den enda frukt de odlar och hanterar är melon.

Linda som bott i Spanien i många år berättade en massa intressanta saker – här kommer ett axplock:

 • som företag i Spanien måste de betala en straffavgift om de förbrukar för mycket el. De har löst det genom att bränna allt som sorteras och skärs bort på ex. salladshuvudena till att göra sin egen biobränsle.
 • det är inte siesta överallt – på fabriken har de istället lång lunch, så arbetstiderna blir 9-13.30 och 15-19. Långa dagar!
 • sallad som ska säljas i Spanien måste tvättas med klor. Sedan sköljs det noga så klart.
 • det är inte bara svenskar, britter och tyskar som köper lägenheter utmed kusterna. Även spanjorerna har nämligen sina sommarbostäder utmed kusten. Ex. har de sitt vinterhus i Murcia och sedan sommarbostaden i Los Alcazares. Så ”stängda” hus står inte bara och väntar på turister som ska hyra.
 • grönsaksmarknaden är svår trots att klimatet är ypperligt. Det är så små marginaler så en förstörd skörd påverkar lönsamheten mycket.

Vi gillar att få en inblick i vardagslivet där vi reser och det bjöds vi verkligen på! Varmaste tack Linda!

Hoppas på fler studiebesök i verkligheten – så känner du någon som driver företag eller bor i Spanien/Portugal som du tror skulle tycka det vore kul med ett besök av oss – koppla gärna ihop oss i så fall!

/Anna

Publicerat:

i:

20 svar till ”Vi har besökt en salladsfabrik!”

 1. Profilbild för Yvonne

  Att läsa dina inlägg är som att resa själv. Eftersom det handlar om så varierande saker. Blir alldeles avis ibland på er livsstil. Men så inser jag att jag skulle sakna att ha växthus ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad roligt att gillar inläggen Yvonne och att vi inspirerar till att vilja resa är roligt!

 2. Profilbild för Ammi
  Ammi

  Va härligt att jag fick ge er den möjligheten??
  Kram till er båda

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är vi som ska tacka! Kram!

 3. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Så intressant när man får möjlighet till sådana hör besök.
  Vi läsare får ju också följa med om än inte IRL.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja riktigt häftigt faktiskt! Hoppas på fler 😀

 4. Profilbild för Stella Scott

  Välsköljt eller inte, klor känns ju sådär… Men det är så mycker vi inte vet om vår mat och äter den gör vi ju ändå.

  Kul med ny kunskap är det ialla fall, så tack för den! 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jo så är det, men den salladen vi fick med oss smakade definitivt inte klor i alla fall. Vassego 😀

 5. Profilbild för Christine Lehtinen

  Vilken spännande dag! Det är alltid kul att lära sig nya saker! Det är så mycket vi inte vet om matindustrin.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Mm… finns nog mycket att sätta sig in i vår matindustri. Det här var i alla fall ett väldigt trevligt besök – inte bara på fabriken utan att få höra om Spanien ur ett mer vardagligt perspektiv.

 6. Profilbild för Rolle o Carina

  Verkar vara ett trevligt besök i er vardag i södern!

  Ha det gott med sallad 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Absolut väldigt trevligt! Ja sallad är väldigt gott och det äter vi otroligt mycket av just nu, förvaras även i skolådorna.. 😀 Har för liten kyl!

 7. Profilbild för Peter Hagman
  Peter Hagman

  Men lite trist är det med alla växthus i plast stora som fotbollsplaner. Din första tanke om en lite vacker idylisk gård är som du själv skriver historia och det är trist tycker jag. I portugal mellan Sagres och Sines ligger ett naturreservat längs kusten där får man inte övernatta i husbil fick jag erfara då jag blev väkt av polisen mitt i natten. Men multinationella frukt och grönsaks industrier får odla på enorma arialer och läcka ut fertilizers och förbrucka större delen av områdets vatten som kommer fråm en sjö uppe i bergen som jag tyvärr glömt namnet på. Men då jag var där förra vintern så var den halvfull och det var illa med vatten försörjningen.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tycker iofs att det är rätt att de utnyttjar sitt klimat här, även om de stora växthusen inte är direkt vackert. och visst hade en idyllisk gård varit fantastiskt att besöka. Dessvärre är det ju likadant i Sverige, inga små gårdar med 3-4 kossor utan det är flera hundra överallt. Det är vi konsumenter som sätter efterfrågan, så vi kanske alla ska ta en vända till i tanken innan i handlar. Jag kommer i af troligen inte kunna äta apelsiner i Sverige igen. Inte efter att ha ätit här, nästan direkt från trädet.

 8. Profilbild för Helena Roth

  Oh yuk – sköljs salladen med/i klor? Hade jag inte en susning om…. Undrar hur de kommit fram till att det är rätt sätt att behandla salladen – misstänker det är mycket basilusker på den med andra ord.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   I det som säljs i Spanien, ja 😀 Vet inte hur de kommit fram till det, det pratade vi inte om.

 9. Profilbild för Kors och Tvärs

  De är så roligt att få inblick i saker man inte funderar över hemma. Man tar sitt salladshuvud och betalar. Att här se en salladsfabrik ger en ny dimension!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Verkligen så är det definitivt!

 10. Profilbild för Dan Gyll
  Dan Gyll

  Intressant! Det du skriver om sommarhusen har jag misstänkt. Sicilianarna gör likadant och vissa orter är populära. Fortsätt skiv, förr eller senare fastnar ett guldkorn hos läsaren!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Vi har inga planer att sluta skriva 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5020:13 WEST
SönMånTisOnsTor
24°C / 12°C
26°C / 10°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
22°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.