Klimatpåverkan är en viktig fråga, det vet vi alla. Men det krävs aktiva val av var och en av oss. Att ifrågasätta sin livsstil är nödvändigt tycker vi.

Att faktiskt ändra på sitt beteende, stanna upp och tänka till för att minska klimatpåverkan är ett val, varje dag. Och om vi jämför denna livsstilen med vår gamla så lämnar vi helt klart andra avtryck på jorden nu. Men det finns fortfarande val vi kan göra annorlunda och framför allt bättre.

Husbil som transportmedel

FrankieBoy har miljöklass 6 och vi har kört 2000 mil första året. Vi tankar med diesel. Tidigare hade vi två bilar, en för att köra på bana med och en för transporter. Vi har haft tre bilar också en period. Så vi har färre bilar. Men vi kör fler mil än tidigare.

Cyklarna använder vi flitigt, och ja de behöver laddas med el emellanåt. När vi inte cyklar använder vi lokaltrafiken som erbjuds. Vi hyr bil ibland för att få en ännu större radie, men då står ju FrankieBoy stilla.

Tidigare flög vi kanske 8-10 ggr/år. Vi gjorde alla våra resor med flyg när vi skulle utomlands. Nu gör vi dom med husbilen, som vi ändå rullar med. Vi kommer helt säkert flyga nån mer gång, men det kommer vara genomtänkt i så fall och inget vi bara gör.

Vägarna vi kör visar vad vi verkligen vill bevara. Även om just denna bilden är lite fartsuddig.

Husbil som boende

Eftersom vi samtidigt bor i vår husbil behöver det jämföras med att bo i en lägenhet/villa som vi gjorde tidigare. Och då kapar vi vår miljöpåverkan radikalt eftersom vi inte behöver värma upp så stor yta och inte så ofta och länge, då vi befinner oss i varmare klimat. Vi använder antingen el (inte vår egen solenergi) eller Gasol/LPG (motorgas) som bränsle för uppvärmningen.

Vi har egen el via vår solpanel och är till stor del självförsörjande, men inte helt. Vi har bara LED-lampor i bilen, men el går också åt till att spola på toaletten, ladda dammsugaren, ladda telefoner, till vattenpumpen, till routern, till vår ”sambandscentral”, till att driva värmepumpen etc.. Det som främst gör att vi behöver köpa extern el emellanåt är att vi behöver ladda våra datorer ofta då de används mycket i arbetet och solpanelerna klarar inte alltid att försörja oss med elen till dem. Även våra cyklar laddas när vi köper el.

Påverka miljön i vardagen

Livsstilen som sådan påverkar också vårt avtryck på jorden. Här är några exempel.

Tvätta kläder

Eftersom vi har mer tid för annat än jobb numera väljer jag att handtvätta mer och det blir då i lägre vattentemperaturer än i maskin. Tvättar i maskin också, men särskilt utomlands är handtvätt ett riktigt bra alternativ då torktiden är snabb även på tvätt som inte gått i centrifug. Jag tror vattenförbrukningen är större vid handtvätt än maskintvätt, men det går i alla fall åt mindre el. Så kanske det är jämt skägg? Någon som vet? Torktumlare använder jag ytterst sällan.

Tvätta för hand

Handtvättat

Vattenförbrukning

Vi har generellt en liten vattenförbrukning. Vi har 150 liter i vår tank och den räcker i 5 dygn ungefär. Vi handdiskar alltid och återanvänder då varmt vatten från äggkoket. Vi duschar inte lika ofta som tidigare. Vi tvättar bilen på anvisade platser, där smutsvattnet samlas upp och förhoppningsvis går till reningsverk.

Maten

Vi har faktiskt inget matsvinn. Köper bara det vi ska äta och vi äter väldigt gärna våra rester, då slipper vi ju planera och laga mat en dag. Roger äter mindre kött. Utomlands har vi dock inte koll på vad som är ekologiskt eller inte då vi köper mycket på marknader. Vi väljer att köpa härodlat så mycket vi kan och det är ju bra.

Engångsprodukter

Papperstallrikar kan vi använda ibland, om det är väldigt färgstarka (curry, saffran, gurkmeja etc..) matvaror som efterlämnar färg i vår diskho. Engångshandskar använder vi när vi gör grönsaksbiffar.

Nytt kontra begagnat

Vi shoppar väldigt lite över huvudtaget, det vi köper är sånt som håller längre. Vi väljer hög kvalitet och gör ofta research innan vi handlar. Kläder handlas i princip aldrig, men när det görs så blir det nya. Där kan vi bli bättre och börja leta i secondhand istället. Den dag vi ska köpa möbler igen kommer mycket att bli begagnat!

Sopor

När det finns sopsorteringsbehållare där vi bor så sorterar vi vårt avfall. Det finns dock inte överallt. Men vi lämnar inget skräp eller avfall efter oss på annat än anvisade platser. Och vi städar efter andra, plockar skräp på stranden till exempel. Vi hoppas att vi på Ullared kan hitta en hopfällbar skräpplockare, för det har vi letat efter länge. Vet du var det kan köpas?

Sparandet

Detta behöver vi se över så att vi i framtiden sparar och investerar i färre fossiltunga företag. Att vi bidrar med vårt kapital till en långsiktigt hållbar planet.

Politik

Vi pratar inte politik i den här bloggen, men vi beaktar klimatfrågorna vid röstning i både riksdags- & EU-val.

Vår klimatpåverkan är lägre nu!

Är definitivt inte fullärda på alla delar, men vi lär oss. Det är aldrig försent att tänka ett varv till och i andra omgången ta med sin egen klimatpåverkan i beslutet. Vi är ju bra på att ta beslut, det har vi berättat om tidigare. Men vi kan lugnt konstatera att vår livsstil har mycket mindre klimatpåverkan än vår tidigare livsstil och det är ju bra!

WWF brukar jag läsa för att lära mig mer om vår klimatpåverkan.

/Anna & Roger