sverige

Tar lång tid att fatta att vi är i Sverige

Så konstigt allting är, fast det är så familjärt. Att det tar så lång tid att anpassa oss till det som vi är så vana vid. Det var oväntat!

Vi har varit i Sverige i en vecka nu. Så fort vi kom över gränsen svängde vi ner i Klagshamn och sov där första natten. Dagen efter åkte vi till Emporia för att Roger skulle lämna in sin dator på reparation. Nu behövdes det inte för de löste problemet direkt så han fick med sig den hem direkt igen.

Nästa natt sov vi på parkeringen vid Torups Slottspark efter att ha hängt med goa vänner som kom till oss från Lund. Morgonen efter körde vi till Karlskrona och sedan Karlshamn för att landa på en camping i fyra dagar. Främst var det för att vi var beredda på att vi skulle behöva vänta på datorn, men nu behövde vi ju inte det, fast vi hade ju planerat så vi fullföljde med det.

Vad är det som är så konstigt?

Allt känns ovant. Det finns inte ens en gnutta oro för trånga vägar. Vi förstår alla skyltar. Vi är hemma, men ändå inte på nåt sätt. Inte än. Men snart har vi nog vant oss vid allt igen.

Vi har inte utforskat något alls sen vi kom till Sverige. Varken Karlskrona, Karlshamn eller ens vandrat något i slottsparken i Torup. Vi har tagit några korta promenader i Långasjönäs. Men det är allt, för vi har inte lust. Det har ju så klart gått i vågor även i Europa, för det är lätt att bli mätt på upplevelser också. Men det känns annorlunda. Svenska städer/platser är ju större chans att vi kan återvända till, så det gör liksom inget att vi struntade i att cykla in till Ystad när vi stod ett par kilometer utanför stan i ett dygn.

Reagerar över att alla bilar är svenska och över att det pratas svenska överallt. De första dagarna sa vi till och med ”kolla en svensk husbil” eller ”jag hör några som pratar skånska”. Det var ju löjligt, men rätt naturligt då vi varit omgivna av alla andra nationalitet i så många månader.

Vi inser att våra tankar i mångt och mycket varit på engelska, så vi får nu leta efter de svenska orden. Trots att vi pratat svenska hela tiden med varandra och många svenska vänner vi träffat utmed vägen. Vi är beredda att börja prata engelska när vi ska prata med någon annan och säga ”hello” när vi möts i dörren till servicehuset och vid sopstationen.

Det är kallt. Vi fryser. Det var ju kallt i Tyskland också, fast det känns märkligt att det är kallt här, vi skulle ju komma hem till svenska försommaren, och kroppen minns väl hur det var förra året.

Vi har inte rört oss särskilt mycket och det känns konstigt. Men till viss del beror det på kylan. Vi vill inte vara utomhus mer än de få timmarna vi haft som det varit soligt och skönt.

Radioreklamen överraskade oss när vi satte på radion på bilstereon, först och främst har vi knappt lyssnat på radio alls då vi ändå inte förstår snacket på DAB-kanalerna. Och nu överösas av reklam var faktiskt lite roligt, nyfikna på vad det görs reklam för just nu. Vi som normalt verkligen ogillar reklam av alla slag. Nåja, det la sig fort, nu är inte reklamen rolig längre, vi lovar!

Vi har lagt våra euro-pengar i kassaskåpet och istället plockat fram våra svenska mynt och sedlar. Så nu ska vi vänja oss vid hur de där mynten ser ut också.

Jamen det blir nog bra det här, men som sagt, det känns ovant att vara hemma i Sverige igen. Faktiskt.

Bilden är från ställplatsen vid Ystads reningsverk.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

8 svar till ”Tar lång tid att fatta att vi är i Sverige”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  Hi hi känner igen en del av det där. Att bli bekannt med svenska pengar vart nog det svåraste, vi har ju ganska nytt utseende på våra slantar.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tur vi kan använda kort mestadels, för mynten har jag mycket dålig koll på! Euro använder vi mera dessutom.

 2. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Vi sitter på färjan till Trelleborg just nu, förstår dina tankar för det var så förra året. De nya Svenska mynten är ett mysterium, jag hittade en 5c som inte passade i min mynstsamlare… det visade sig vara ett Svenskt nytt mynt, minns inte vilket. KYLAN kan jag också instämma i, vi har haft kallt i mer än en månad nu… efter att ha levt i sommar nästan 1 och ett halvt år… UCH. Nu skall vi anpassa oss precis som ni gör till Sverige 🙂
  Tills det blir Augusti och vi drar igen….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Välkomna till Sverige. Det är ju tur det är vackert här med och att det finns annat än väder att glädjas åt 🙂

 3. Profilbild för Reiselinda

  Känner igen en hel del av det där! Här hemma använder man för det mesta kort ich swish, så jag har inte koll på vare sig sedlar eller mynt i nyaste utgåvorna i Sverige. Euro har jag stenkoll på!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja precis så är det ju, misstänker de där mynten vi nu plockat fram kommer läggas in i kassaskåpet igen när vi rullar söderut 🙂

 4. Profilbild för Stefan Sunesson
  Stefan Sunesson

  Blev lite nyfiken på hur ni har gjort med kassaskåpet i husbilen, sitter det fast i något så det inte går att få bort vid ett eventuellt inbrott. Hoppas ni får en härlig sommar i Sverige.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det sitter fast i golvet. Gjort av Forsbergs innan vi hämtade ut FrankieBoy till friheten. Detsamma Stefan!

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.