Det var det största frågetecknet för oss innan vi påbörjade den här semestern, var ställer vi husbilen på natten? Hur vet man var man får stå och vad är det tryggt att stå?

Självklart kan man stå i kompisars trädgårdar eller andra privata platser efter överenskommelse. Men allmänt, var ställer vi husbilen på natten? En kan ställa husbilen på campingplatser, fricampa, parkera eller stå på ställplatser.

Husbil på campingplatser

Campingplatser går bort för oss, det är onödigt mycket service som vi inte utnyttjar och för mycket folk i rörelse hela tiden. Dessutom stannar vi inte så länge på en och samma plats så det känns rimligt att krångla sig in på en camping. Men jag tror att det är ett bra alternativ om en vill stanna längre på ett ställe, som t.ex. Böda Sand där det finns precis allt. Till och med frisör och gågata. Fast då kanske man hellre hyr en stuga? Nåja, det är som sagt inte för oss, men alternativet finns och vi har sett många husbilar på campingar vi kört förbi.

Hur fricampar man med en husbil?

Att fricampa innebär att man hittar någonstans där man kan ställa sin husbil utan någon som helst bekvämlighet i form av el, vatten eller tömning t.ex. Det kan vara en skogsväg som man kör in och bara stannar någonstans där det ser trevligt ut, ofta utan några andra husbilar eller hus i närheten. Vi är lite för osäkra med den stora bilen för att ha vågat göra det den här första testperioden med husbil. Men det kommer 🙂

Men vår första natt stannade vi vid en badsjö, egentligen parkerade vi för att ta kvällsdopp och stod kvar för att ta morgondopp. Det gör vi gärna igen, om vi hittar någonstans där det är tillåtet. För det står ofta att det är förbjudet att ens parkera med husbil vid badplatser, i alla fall i turisttäta områden. Fast eftersom det var en parkeringsplats så var det inte att fricampa, utan vi parkerade, om man ska vara noga med ordvalen.

Parkera husbilen på en parkering

Gör man en långkörning och bara behöver stanna för att sova så kanske man inte letar upp en ställplats utan bara ställer sig på ICA´s parkering t.ex. På ”turistfällor” är det tydligt utmärkt att man inte får ställa husbilen på deras parkeringar utan man hänvisar till ställplatser.

Att parkera innebär att man inte får ”boa in sig” på platsen där man står. Utan att man bara parkerar. Inget som är aktuellt för oss under den här semestern i alla fall. Det känns lite otryggt också faktiskt. Men parkerar man som vi gjorde vid en liten badsjö så känns det tryggt!

Vi märker också att det finns de som ställer sina husbilar i närheten av ställplatserna men inte på själva ställplatsen. Kanske det beror på att de inte vill betala för ställplatsen och det som finns där, men ändå vill vara en del av tryggheten med andra husbilar.

Ställplatser är det vanligaste

Ställplatser är parkeringsplatser på gräs, grus eller asfalt som är avsedda för husbilar. Det finns mysiga ställplatser i gästhamnar, en ställplats kan också vara en stor parkering centralt i en stad eller bara 3-4 st. på en gräsmatta bakom en villa. Variationerna är oändliga! De flesta kostar dryga hundralappen och ska man ha el tillkommer ofta 40-50 kronor. Hittar man en fin ställplats är det absolut värt pengen att få tillgång till el, vatten, soptömning och dusch/toa till exempel.

Vi föredrar helt klart ställplatser vid vatten, även om ställplatsen i Tuna t.ex. var jättetrevlig och mysig intill gamla järnvägen och ett Tempo på andra sidan spåren. Bilden är från Tuna i Vimmerby.

I ett inlägg framöver kommer jag berätta hur vi gick till väga för att hitta de ställplatserna vi stod på.