var ställer man husbilen på natten

Var ställer vi husbilen på natten?

Det var det största frågetecknet för oss innan vi påbörjade den här semestern, var ställer vi husbilen på natten? Hur vet man var man får stå och vad är det tryggt att stå?

Självklart kan man stå i kompisars trädgårdar eller andra privata platser efter överenskommelse. Men allmänt, var ställer vi husbilen på natten? En kan ställa husbilen på campingplatser, fricampa, parkera eller stå på ställplatser.

Husbil på campingplatser

Campingplatser går bort för oss, det är onödigt mycket service som vi inte utnyttjar och för mycket folk i rörelse hela tiden. Dessutom stannar vi inte så länge på en och samma plats så det känns rimligt att krångla sig in på en camping. Men jag tror att det är ett bra alternativ om en vill stanna längre på ett ställe, som t.ex. Böda Sand där det finns precis allt. Till och med frisör och gågata. Fast då kanske man hellre hyr en stuga? Nåja, det är som sagt inte för oss, men alternativet finns och vi har sett många husbilar på campingar vi kört förbi.

Hur fricampar man med en husbil?

Att fricampa innebär att man hittar någonstans där man kan ställa sin husbil utan någon som helst bekvämlighet i form av el, vatten eller tömning t.ex. Det kan vara en skogsväg som man kör in och bara stannar någonstans där det ser trevligt ut, ofta utan några andra husbilar eller hus i närheten. Vi är lite för osäkra med den stora bilen för att ha vågat göra det den här första testperioden med husbil. Men det kommer 🙂

Men vår första natt stannade vi vid en badsjö, egentligen parkerade vi för att ta kvällsdopp och stod kvar för att ta morgondopp. Det gör vi gärna igen, om vi hittar någonstans där det är tillåtet. För det står ofta att det är förbjudet att ens parkera med husbil vid badplatser, i alla fall i turisttäta områden. Fast eftersom det var en parkeringsplats så var det inte att fricampa, utan vi parkerade, om man ska vara noga med ordvalen.

Parkera husbilen på en parkering

Gör man en långkörning och bara behöver stanna för att sova så kanske man inte letar upp en ställplats utan bara ställer sig på ICA´s parkering t.ex. På ”turistfällor” är det tydligt utmärkt att man inte får ställa husbilen på deras parkeringar utan man hänvisar till ställplatser.

Att parkera innebär att man inte får ”boa in sig” på platsen där man står. Utan att man bara parkerar. Inget som är aktuellt för oss under den här semestern i alla fall. Det känns lite otryggt också faktiskt. Men parkerar man som vi gjorde vid en liten badsjö så känns det tryggt!

Vi märker också att det finns de som ställer sina husbilar i närheten av ställplatserna men inte på själva ställplatsen. Kanske det beror på att de inte vill betala för ställplatsen och det som finns där, men ändå vill vara en del av tryggheten med andra husbilar.

Ställplatser är det vanligaste

Ställplatser är parkeringsplatser på gräs, grus eller asfalt som är avsedda för husbilar. Det finns mysiga ställplatser i gästhamnar, en ställplats kan också vara en stor parkering centralt i en stad eller bara 3-4 st. på en gräsmatta bakom en villa. Variationerna är oändliga! De flesta kostar dryga hundralappen och ska man ha el tillkommer ofta 40-50 kronor. Hittar man en fin ställplats är det absolut värt pengen att få tillgång till el, vatten, soptömning och dusch/toa till exempel.

Vi föredrar helt klart ställplatser vid vatten, även om ställplatsen i Tuna t.ex. var jättetrevlig och mysig intill gamla järnvägen och ett Tempo på andra sidan spåren. Bilden är från Tuna i Vimmerby.

I ett inlägg framöver kommer jag berätta hur vi gick till väga för att hitta de ställplatserna vi stod på.

Publicerat:

i:

9 svar till ”Var ställer vi husbilen på natten?”

 1. Profilbild för eriksjos

  Kul med variation. Fricamping vid vatten är vår favorit men inte helt lätt att hitta trots massa kartor och appar 🙂
  Tycker det finns många finfina mindre campingplatser som vi hellre står på än många tråkiga asfalterade och trånga ställplatser.
  Fast just att kunna variera gillar vi, skulle gissa på att det blir ungefär en tredjedel av varje när vi är ute; fricamping, ställplats, camping. Om ett par veckor tar vi en runda upp mot Höga Kusten och kanske norge. Då är detssutom precis lagom trångt!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Har du någon favoritapp Erik? Eller är du med i något community där man kan delge varandra smultronställen? Jag får hålla utkik efter mindre campingar och testa. Asfalterade och trånga ställplatser gillar vi inte heller. Mysigast är det ju när man är kanske max 8 bilar och står utmed sjökanten. Norge låter fantastiskt, det får bli när vi äger en.

   1. Profilbild för eriksjos

    Har så många appar så jag vet knappt vilka som är bra 😉 Spanar både i appar och fb-grupper men tycker det är lite svårt. Gäller ju att de som tipsar har liknande preferenser. Men apparna Camp4night och Parkings känns vettiga och det är lätt att lägga till nya platser.

 2. Profilbild för Linda Brolin

  Här på Öland ser jag varje morgon husbilar som just hittat en plats för natten. Allt från en ställplats till bakom en tall. För mig känns det som ett fritt och härligt liv att vakna upp lite här och där i vårt vackra land.

  Linda

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja vi såg bilar precis överallt på Öland. Kan tänka mig att det är helt fullt överallt på högsäsong på hela ön. Denna helgen/veckan har det funnits gott om plats 🙂

 3. Profilbild för Dorotea Pettersson, tidscoach

  Det låter så fridfullt på något sätt. Man ställer sin husbil vid en sjö och sedan vaknar man upp till fågelkvitter och tar sig ett morgondopp. Helt klart idylliskt. Men som du säger, det gäller att det känns som en säker plats.

  När jag var barn tältade vi i skogen vid sjöar. Då behövde man inte tänka lika mkt på faror.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Det ÄR väldigt fridfullt. Precis så, kvällsdopp, morgondopp och borsta tänderna fortfarande blöt av doppen. Åh, vad jag älskar det.

 4. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  När jag såg din rubrik så kom jag att tänka på när vi just hämtat vår husbil i Bålsta, du vet ju att den är lika stor som er. Vårt köp kom ju som sagt väldigt plötsligt för att vi hittade just HENNE som vi skulle ha. På vägen hem till Nacka där vi bodde i lägenhet så tittar vi på varandra och säger: ”Var tusan skall vi ställa henne?” Hmm vår parkeringsplats där vi hade vår Colt, var ju inte att tänka på. Första natten plaserades hon på gatan under vår balkong… sedan på Kjells jobb innan vi började leta camping, vi jobbade ju.

  Till din fundering så måste jag säga att när vi åkte norrut så låg vi ofta på vägverkets rastplatser.
  Finns massor av fina sådana https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/vag/Rastplatser/

  Vi åker in på Camping ungefär 1-2 gånger i veckan för tvätt och eventuellt elkrävande prylar, fylla tömma.

  Den här appen är en av de vi använt mest http://www.campercontact.com där har vi faktiskt även lagt till de vi hittat i Sverige också och som någon nämnt Park4Nigth.

  Sedan ÄLSKAR vi friheten när man skall in i någon stad typ Stockholm 🙂 Förra året parkerade vi på Valhallavägen i 3 dygn under Pride, betalar man avgift och håller sig inne så är det helt ok.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Känns det inte otryggt på rastplatser utmed vägarna? Har en massa appar och listor på ställplatser så tror vi kommer hitta bra platser.

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.