Våra levnads­kostnader under första året i huset

Jag skrev ett inlägg om våra månadsutgifter när vi bara bott i huset några månader. Idag blir det ett inlägg med utgifter från 1 juni – 31 maj.

I det förra inlägget kan du läsa om våra förutsättningar, vilka ju starkt påverkar varför våra utgifter ser ut som de gör. Så läs gärna där först!

Våra utgifter första året

Eftersom vi flyttade in i huset den sista maj tänker jag siffrorna blir mer rättvisa om vi börjar redovisningen den 1 juni och avslutar den 31 maj. Har delat upp dem i kategorier.

Elförbrukning

Första vintern innebär så klart att vi inte hittat nivåerna på elementen än. Inte heller vad som är den mest effektiva inställningen på värmepumpen. Vintern är fuktig och då kör vi avfuktare i sovrummet på morgonen en stund. Det märks stor skillnad på elräkningen på vintern gentemot sommaren, då vi inte använder vår lilla AC mer än i nödfall (4 ggr förra sommaren).

Totalt: € 636,-

Mataffärer

I den här summan ingår allt vi köper i mataffärerna. Mat så klart, men även vin och kemtekniskt. Vårt största nöje är att handla samt äta och dricka gott. Vi håller sällan tillbaka när vi handlar mat. Det vi skördar i egen odling minskar så klart utgifterna, men grönsaker är billigt här.

Totalt: € 5180
Glutenfria produkter och egenodlat i matlagningen

Gasol

Vi använder gasol endast vid matlagning. Spisen i köket och grillen ute. Vi har alltså köpt två flaskor. Vilket är väldigt bra då vi alltid har gasol i någon av dem och därför lätt kan byta om den tar slut på ett ställe.

Totalt: € 159

Leasing bil

Vi betalade 239,- i månaden för att leasa en liten Opel Astra. Nu är den återlämnad och vi har vår egen bil (eller nej, vi har fortfarande inte fått den), så denna kostnaden har vi inte längre.

Totalt: € 2868

Vatten & avlopp

Vi har vatten från kommunen och ett filter på vår ismaskin på kylskåpet. Bytt filter en gång och det kostade 70,- på Worten (vilket ingår i nedan summa). Har nu köpt via Amazon istället för halva priset inför nästa byte. Sen har vi också tömt vår septiktank. Så vatten för ett år, filter och tömning ingår i summan.

Totalt: € 310
Gratis aktivitet 🙂

Aktiviteter

Utgifter för språkkurser, böcker, inträden och andra aktiviteter.

Totalt: € 518

Bensin & vägtullar

Självfallet har det blivit många mil första året för att åka och köpa saker till hus och trädgård. Men vi är övertygade om att det blir fler mil framöver när vi har tid och lust att utforska vårt nya hemland mer.

Totalt: € 1543

Restaurang & caféer

Inga frekventa restaurangbesökare. Ibland blir det en snabb wok i ett köpcentrum när vi tar en heldagstur (om vi inte har med oss matsäck vilket vi ofta har). Njuter gärna av en 2-3 rätters i mysig miljö nån gång ibland.

Men en glass, en dricka eller en kaffe kan det bli på ett cafe om suget sätter in.

TOTALT: € 612
En glass på ett fik

Kroppsvård

Kostnader för tandläkare, mediciner och kroppsprodukter som inte köps på mataffären.

Totalt: € 352

Digitalt

Vi har internet i huset, ett mobilabonnemang, VPN-tjänst, Netflix samt ViaPlay (för Formel 1, längdskidor och handboll).

Totalt: € 1319
Kollar handboll 🙂

Kläder

Ett konto som sällan brukar ha några poster alls. Men vid besöket i Sverige i april köpte vi nya baskläder på Ullared och vi har handlat online här i Portugal också. Vi sliter våra kläder mer i solen och vi använder ju samma kläder nästan jämt, så de behöver bytas ut emellanåt så klart.

Totalt: € 459

Bankavgifter

Vi har konton på BPI och betalar 8,31 per månad för tjänsterna vi nyttjar.

Totalt: € 100

Summering

Totalt har vi alltså spenderat € 14 056,- på ovan utgifter. Och delar en det på 12 så blir månadskostnaden totalt för oss två € 1171,-

Nu har vi förhoppningen att vi kommer under € 1000,-/månad eftersom leasingen upphört. Och det är på den nivån vi helst vill ha våra utgifter.

Edit: glömde hemförsäkringen, betalar € 188,- per år för den.

Publicerat:

i:

12 svar till ”Våra levnads­kostnader under första året i huset”

 1. Profilbild för Yvonne
  Yvonne

  Intressant med totala levnadskostnader, ☀️ då vi kommer att flytta till Spanien om ett år. Index i Portugal verkar vara 55 och Spanien 60. Så ganska jämförbart. 🌺🌴 vi kommer att sänka våra levnadskostnaderna oerhört och för att inte tala om boendekostnaderna då vi bor i en bostadsrätt i Stockholm.
  Tack för din fina blogg 👏🍀🌸🤩

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul med utlandsflytt! Var i Spanien ska ni bosätta er? Boendekostnaderna är orimliga i Sverige, särskilt Sthlm har jag förstått. Tack! Kul du läser!

 2. Profilbild för Ama de casa

  Ordning och reda på kollen av utgifterna. Anders har också sån koll medan jag bara shoppar på 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Japp, det är kul med ordning och reda!

 3. Profilbild för Äventyret framtiden

  Tack för en intressant årlig levnadskostnad. Jag har också tänkt göra en sammanställning och se hur vi har använt våra slantar. Bra att ha i jämförelse i fortsättningen, var man kan dra in och var man kan leva ut.
  Du har synnerligen bra koll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag gillar att ha koll. Lätt att planera resor och annat roligt också om en vet exakt hur utgifterna ser ut.

 4. Profilbild för Susjos

  Så spännande att se ! Hm, kanske dags att göra en årlig budget !
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blir väldigt tydligt vart pengarna går åt till, vilket ger oss en klar bild över vad vi har att spendera 🙂

 5. Profilbild för Ditte

  Intressant och roligt att se hur era utgifter fördelar sig gentemot våra i Sverige. Trodde det skulle vara betydligt större skillnad vad gäller månadsutgifterna än vad det är.
  Om jag gör en snabbkalkyl för oss är det inte så stor skillnad. (Har bra koll) Vi har den spanska stugan och där är det en del fasta utgifter som el , vatten, försäkringar och juridiskt ombud på ca 1000 sek totalt /månad och så tillkommer resor och det blir x antal /år. Men det är ungefär det som skiljer sig åt.
  Någon bil har vi inte.
  Vi bor i en bostadsrätt på Söder i Stockholm, har inga lån och en avgift till föreningen på mindre än 3000 sek i månaden så kanske är det en del av svaret att vi ligger så ”bra” till.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra att ni har låga utgifter också Ditte! Det blir ju lite vad en själv gör det till tänker jag. Har ni ingen bil så slipper ni ju de utgifterna, men ni har kanske istället ett SL-kort var och det är väl inte gratis heller. Och som skuldfria har vi ju båda helt andra förutsättningar än de som behöver låna.

 6. Profilbild för Nisse Hedlöf
  Nisse Hedlöf

  Hej,
  Kul och nyttig läsning.
  Hur mycket betalar ni för sjukförsäkring ca. Läser på diverse forum att det kan vara ganska dyrt om man inte väljer klokt. Hur har ni gjort.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   I både hem och bilförsäkring ingår olycksfallsförsäkring. Sjukförsäkring behöver vi ingen, om vi blir långtidssjuka går vi i förtidspension. Sjukvårdsförsäkring har vi medvetet valt bort, som du kan läsa här.

Vädret

Ourique, PT
24°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.