forna Östtyskland hav

Våra tankar om forna Östtyskland

Blandade känslor om forna Östtyskand som vi nu lämnat för att istället utforska södra Tyskland.

Vi har njutit av strandliv, utforskat ett antal städer och kört på landsvägar och motorvägar. Vår sträcka i forna Östtyskland har gått från Lübeck innan gamla gränsen, ner till Schwerin, sen upp och utmed norra kusten fram till Stralsund och sen ut på Rügen. Därefter söderut via Neubrandenburg, Oranienburg med koncentrationslägret Sachsenhausen, Berlin, Lauchhammer och så avslutade vi med några timmar i Dresden.

Så här tycker vi om forna Östtyskland.

Stränderna

Fantastiska stränder! Om en gillar att bada på långgrunda och vita sandstränder så finns det mycket att välja på utmed Östersjökusten. Finns stränder med kurtaxa och mindre exploaterade (och då ”fulare”) utan kurtaxa. Vi gillade verkligen vår ”fula” strand i Sanddornstrand.

En strand med strandkorgar utmed Östersjön i nordöstra Tyskland

Städerna

Varje stad vi varit i har haft mycket historik att bjuda på, vackra gamla byggnader blandade med moderna. Ibland snyggt, ibland inte. Det finns en hel del från 2:a världskriget men också mycket äldre historia än så. Den intakta stadsmuren i Neubrandenburg gillade vi skarpt, med de fina små vakthusen. Allt väl bevarat och upprustat.

Vakthus
Vakthus på stadsmuren i Neubrandenburg

Besöket i gamla koncentrationslägret Sachenhausen var otäckt, men viktigt. Tycker det var för mycket text och montrar, alldeles för lite visuellt. Men väldigt bra att platserna finns bevarande för eftertanke och kunskap om vad som hände under det fasansfulla 2:a världskriget.

sachsenhaussen
Bild över vad som väntar oss när vi passerat hela muren. Sachsenhaussen koncentrationsläger.
sachsenhaussen
Staty vid gaskammare och kremeringsugnar

Vägarna

Mestadels väldigt vackra landsvägar, många raksträckor och mycket alléer med träd intill och över körbanan. Alla träd gör det ganska mörkt, men det är som sagt ruskigt vackert. Hög kvalitet på landsvägarna, även de lappade är väldigt bra att köra på och de är kantade med gräs, som överallt var nyklippt. Och mötande husbilar vinkar nästan varje gång!

Motorvägarna däremot är otroligt jobbiga att köra på då det är betongvägar med väldigt kännbara skarvar. Få motorvägssträckor var bra.

väg i forna östtyskland
En av alla vackra landsvägar vi kört på.

Naturen

Det är mycket vackrare än vad vi väntat oss. Det är ljuvlig urskog, böljande fält och fantastiskt mycket lantbruk överallt. I norra delen är det väldigt platt, utom där en ska cykla så klart 🙂 Det är asfalterade cykelvägar på många ställen, men det finns också riktigt gamla vägar med betong- & stenblock som underlag för cyklandet, vilket inte uppskattas av alla kroppsdelar.

cykelväg östra tyskland
Cykelväg i skogen

Kommunikation

I princip kan ingen engelska. Språket är ett stort hinder, så även om jag (Anna) har läst skoltyska i 6 år (vilket ju är preskriberat vid det här laget) och kan hanka mig fram så är det svårt, för viljan att prata långsamt, hitta alternativa ord eller använda kroppsspråket för att jag ska förstå finns inte. Upplevelsen med språket är snarlik den vi känner i Frankrike.

Internet på landsbygden är obefintligt, det var den största anledningen till att vi kände att vi behövde lämna det området. Städerna funkar, men vi vill ju gärna kunna välja att vara mer off-grid när det passar oss.

Återvänder vi?

Vi körde rakt igenom Fürstenberg/Havel och om vi kommer tillbaka så vill jag stanna där, såg urmysigt ut och där finns även resterna från Ravensbrück, ett koncentrationsläger avsett för kvinnor. Dresden är definitivt värt ett till besök och det finns många prickar på vår ”wish-list” som vi inte åkte till. Naturen är ju som sagt fantastisk och kustremsan mot Östersjön är ljuvlig med klart vatten, i alla fall utanför de exploaterade städerna.

Nästa höst kör vi en annan väg som det känns nu och är glada för de veckorna vi varit i forna Östtyskland.

Du hittar våra boplatser i kartan för Tyskland och vår resväg kan du se på kartan för den här Europaresan.

Bilden överst visar Östersjöhavet utanför forna Östtysklands norra gräns. Och det måste vi ändå säga var det bästa med den här delen av Tyskland. Inte konstigt att vi havsälskare tycker det 🙂

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

12 svar till ”Våra tankar om forna Östtyskland”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  Gamla Öst, är och förblir på nåt sätt ”gamla öst” men det är ett spännande område med mycket historia. Vi skulle vilja neråt Spreewald igen och sedan ner till Sächsische Schweiz. Där ska naturen vara fantastisk med många och långa vandrings- och cykelleder.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Båda de platserna står kvar på vår lista men valdes bort ny pga av väder och trasig höftböjare..

 2. Profilbild för Gunnar Örn
  Gunnar Örn

  Nytt tips för fortsatt resa:
  Munchen-Bad Töltz-Jenbach-Innsbruck-Brennerpasset osv

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för dina tips!

   1. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

    För oss kommer nog också Öst att vara Öst men vi har många platser där på vår bucket list.
    Bl a Neubrandenburg som vi bara susat förbi och vackra Spreewald.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Ja Spreewald står kvar på vår lista, så dit får vi åka en annan gång.

 3. Profilbild för Nilla/Vårahusbilsresor

  Gillar inte heller vägarna där!! Smala vägar med långa alléer ????
  I Rugen kom vi dessutom in på en kullerstensväg som skakade runt allt i husbilen ????, det gick inte ens att köra i 20 km/tim! Backade och vände!
  Nä det dröjer om vi ens åker dit nån gång igen!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi hamnade oxå på kullerstensväg på Rügen och kröp fram, bidde köer så klart men inget vi kunde göra nåt åt.

 4. Profilbild för Tjoppe

  Hej svejs .om vi åker i 20km/h så går det fort, hälsar vi på S/Y Wilma

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Om ni åker på kullerstenar står ni still 🙂

 5. Profilbild för Reiselinda

  Ni har varit på några ställen som vi har kvar på vår lista, men har gjort många av de samma observationerna! Jag älskar lövträden och alléerna, men tycker det kan bli lite trångt i bland. Ravensbrück är precis som Sachsenhausen värt ett besök, det är viktigt att inte glömma! Internet har tyvärr samma fenomen i hela Tyskland… Till och med på Alexanderplatz i Berlin kan det vara svårt att få något annat än 3G i bland, så man kan säga att det är växlande…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   För oss är ju internet otroligt viktigt för att kunna sköta vårt jobb, så det påverkar självklart vår omdömning ganska mycket.

Vädret

Ourique, PT
19°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 10°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.