vårtecken

Vårtecken i Alentejo

Portugals vår är helt annorlunda än den svenska våren. Ska försöka förklara hur jag upplever det.

Det är lite ironi i detta, för just nu, denna veckan, regnar och blåser det som om det vore höst. Längst ner i varje inlägg finns info om vårt väder just nu. Temperaturen är inte den skönaste, men igår fick vi några timmar sol vilket vi utnyttjade så klart!

Det är riktigt vått i marken nu. Grannen som bor i längst ner i dalen kommer inte fram till sitt hus med bilen, för det bildas en sjö på lervägen (så de simmar hem..). De bor inte där lagligt så de kan inte be någon åtgärda vägen heller…

Det har varit översvämningar i Lissabon den här veckan och ovädret har varit orsak till över 1000 incidenter. Vi har klarat oss utan några problem här där vi bor.

Men våren är här ändå och här är några av de vårtecken jag upplever och skillnaderna mot hur jag upplevde det i Sverige.

Naturen

För oss innebär våren inte att det börjar grönska för gräset (och annat grönt) börjar växa på hösten/vintern när regnen startar efter den heta och torra sommaren.

Nyvakna träd är för mig inte heller förknippat med våren här i Portugal eftersom det knoppas under vintern. Däremot att träden är gröna och fruktblommorna kommer. Apelsinträdet doftar så starkt så det känns i hela trädgården.

Det blommar mer på våren än på vintern, även om vi kan njuta av färger i naturen och blomning året om. Vallmon på bilden ovan fotade jag redan i mitten av februari när vi letade efter lodjur, så egentligen inget vårtecken, samtidigt är det just nu när våren officiellt är här som det skiner rött på åkrar och i diken. Så både vallmon och blåregnet kan ju få vara föraningar om att våren är nära i alla fall.

Fågelkvittret intensifieras

Fåglarna är fler och de tjattrar som bara den nu på våren. Koltrasten sjunger vackert även här! Vi har ju mycket fåglar även på vintern, men de är mer aktiva och sjunger mer nu på våren.

Fåglarna bäddar i sina bon, vi ser storkar med stora grästuvor i munnen och i vår fågelholk boar den spanska sparven in sig igen.

Ljuset

Dagarna blir längre även här, men det går inte så fort och är inte så märkbart som i Sverige. Skillnaden mellan vintersolstånd och vårdagjämningen är 3 månader, 20 dec till 20 mars. På de tre månaderna fördubblas ljuset i Sverige, från ca 6 till 12 tim dagsljus, medan det för oss ”bara” ökar med 2 timmar och 39 minuter, från ca 9,5 timmar till 12 timmar. För mig är den stora skillnaden att det är ljust när jag vaknar.

Odlingen

Att odlingssäsongen för sommargrönsaker drar igång är definitivt ett vårtecken! Dessutom att vi kan börja skörda sparrisen. Hittills har vi njutit av fyra stycken 🙂 Plantorna är tre år gamla och i år är första året vi skördar.

Vindruvan börjar få blad, det är den växt som är senast igång av alla våra träd och buskar. Så det är väl det tydligaste vårtecknet i trädgården.

Inte motorcyklar och katter

I Sverige var det ett tydligt vårtecken när motorcyklarna dök upp på vägarna. Här finns de året om, även om jag tror användandet ökar när det blir torrare väglag, men det är inget som är tydligt i trafiken omkring oss.

Ett annat tydligt vårtecken i Sverige är ju jamandet från alla pilska katter. Men det sker på vintern här hos oss. I januari och februari stryker det gnällande katter omkring vårt hus. Inte våra sötnosar så klart, de är ju kastrerade.

Andra insekter

På våren kommer det lite nya insekter fram: myror, små trekantiga flugor, orange bin och majflugor. Bara sett någon enstaka mygga än så länge tack och lov. Bin och humlor kan vi se i princip året om, men nu surrar det för fullt i trädgården. Ödlorna och gräshopporna ser vi enstaka, lär väl inte se alltför många i sommar då katterna mumsar i sig dem.

majfluga

Kläder

Strumpor använder jag så lite jag kan. Men på våren när jag ersätter gummiskorna (som jag måste ha strumpor i) med sandaler så stannar sockarna i lådan.

Det är få dagar på vintern som vi går i shorts även om det händer. När våren kommer används de oftare och inventering över hur T-shirtarna ser ut behöver göras. Vi sliter verkligen ut våra kläder här eftersom vi är ute så mycket.

Vädret

Våren innebär ett stabilare väder, men vi kan inte räkna med att vi har sol hela tiden. Däremot kan vi känna oss trygga med att frostrisken är borta.

Våren innebär att det är för varmt för att ha elementen på (även om värmen är på nu i ovädret), men det är inte så varmt att fukten inomhus försvinner. Så på våren använder vi avfuktaren en hel del.

Att poolens temperatur stiger och att de första svalkande doppen kan göras är definitivt ett vårtecken här!

Gjorde även ett Inlägg om vårtecken 2023

Publicerat:

i:

30 svar till ”Vårtecken i Alentejo”

 1. Profilbild för Marianne

  Det är mycket som är annorlunda hos er där klimatet inte är detsamma.
  Fågelkvitter är nog det vårtecken jag lägger märke till och njuter mest av här i stan, och jag är nöjd med mitt beslut att göra ren holkarna innan jag åkte hemifrån.
  Ha en fin dag,
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det annorlunda, det är härligt! Vad bra du fick gjort ordning holkarna innan du åkte. Kram

 2. Profilbild för Emma

  Intressant att läsa om hur våren är så annorlunda hos er. Har alltid tyckt att ljuset är det absolut bästa med våren här (även om det är svårt att välja)! Men det är väl också för att det verkligen är mörkt när det väl är mörkt, i nästan ett halvår…
  Önskar dig en fin söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tyckte också ljuset var det viktigaste i Sverige. Här är vi ju bortskämda med ljus året om, men ”slipper” de ljusa nätterna. Tack detsamma!

 3. Profilbild för Sara i Barcelona

  Ja, det är väldigt likt hur jag upplever det här i Barcelona, det roliga är att vädret just nu känns kallare än vad vintern ibland gör, vi har inte heller värmen på hemma längre så det känns ruggigt för det också antar jag 😀 Apelsinträden ja, så underbar doft <3 Skrev ju om det jag också igår 🙂
  Precis som du säger känns hösten här ofta som vår, då naturen lever upp igen efter den långa heta sommaren då allt är nerbränt.
  Jag såg hur mycket det hade regnat i Lissabon på nyheterna, hua 😮
  April är alltid lite småsegt här tycker jag, lynnigt och inte så mycket som händer i naturen, man vill bara ha värmen typ 😉 Men ja, vi vet ju att den kommer med buller och bång sen 😀
  Älskar fotot på lilla geckon med middagen i munnen <3

  Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Har varit kallt den senaste tiden, men imorgon ska det väl vända tror jag. Har ingen stor lust att dra till Lissabon direkt… 🙂 Åh ska kolla in hos dig, kollade igår men det var innan ditt inlägg då. När värmen kommer så njuter jag verkligen. Det var kul att jag fick med pappa långbenen i munnen också. Kram!

 4. Profilbild för Znogge

  Så intressant att få veta mer om er vår som faktiskt är ganska så olik den svenska. I och för sig inte så konstigt ändå. Tecken finns hos er med men det är bara inte sammma.

  Önskar en fin påskdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis så – den är olik. Många tänker att vi har tidigare vår, men det har vi inte, den är bara annorlunda, precis som alla årstider. Tack detsamma!

 5. Profilbild för Anita

  Det är väldigt roligt och intressant att läsa om årstiderna i Portugal jämfört med Sverige. Att våren är annorlunda är kanske inte så konstigt. Men mycket av det vi förknippar med våren upplever ju ni redan under vintern. Fågelkvittret intensifieras även här nu. Igår var vi ute vid en sjö på morgonen och det var en rejäl kvitterserenad som mötte oss. Att äta nyskördad sparris i mars … mmmm!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du uppskattar mitt inlägg om våren. Vad härligt med en kvitterserenad! Jag hoppas det blir många fler sparrisar när värmen återvänder om nån dag eller två.

 6. Profilbild för Mamma C

  När man bodde i Sverige var det ljuset men nu är man bortskämd med det.
  Men dina vårtecken är samma som här.
  Tyvärr har vi inte haft det så varmt och skönt denna veckan. Den har nästan varit som höst istället.
  Ha en fin söndag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä den här veckan har varit höst, men nu vänder det igen! Dags att plocka fram shortsen igen 🙂 Detsamma och kram!

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så skoj och intressant att få ta del av era vårtecken. Här är det mest framträdande att ljuset återvänder och fort går det. Sedan kommer våra älskade tranor med våren tillsammans med vårblommorna. Igår såg vi årets första tussilago!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt med tussilago, de är så fina tycker jag! Och tranorna, verkligen ett vårtecken i Sverige!

 8. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Exakt, det är som höst just nu, men stundvis så är det vår när solen tittar fram. Vi har det ungefär lika just nu. Här är det kallt i vindarna även om temperaturen är över 20 grader varm. Täckjackan åker på varje gång jag går ut…jag har blivit en madeirense tror jag. Uffe är sommarklädd som vanligt, isbjörnen min.
  Så kan det gå när man inte bor lagligt. Man får simma…
  Dina foton Anna, jag är hänförd. Sparrisen som så dör jag av bara att se foto på…
  Men sländan, ödlan…jisses amalia. Så fina foton! Wow! Applåder!
  Påskdagskram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det värms snabbt på när solen tittar fram! Ja de får verkligen skylla sig själva att de får simma. Tack så mycket vännen, roligt du gillar mina bilder. Kram!

 9. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Ni har ju massor av vårtecken även om mycket är annorlunda mot i Sverige. Just årstidsväxlingarna är en orsak till att vi gav upp våra, visserligen svaga men ändå, planer på en flytt till Spanien/Portugal. Men nu förstår jag att de växlingarna finns även om de kanske inte riktigt är som jag vill ha dem. Härliga tider väntar både här och hos er och vi får hoppas att det blir många njutningsdagar och stunder 😀 Fantastiska bilder bjuder du på, precis som vanligt 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har ju fyra årstider här också, men skillnaderna är mer subtila än i Sverige. Och du gillar ju vinter så kan tänka mig att en flytt hit inte skulle vara idealt för dig. Tack snälla, kram!

 10. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Våren är olika men ändå alltid lika välkommen =) Ha en fortsatt skön påskhelg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har du helt rätt i! Tack detsamma!

 11. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Vilket kul och intressant inlägg! Tack för att du delar med dig. Sådant tänker man inte på att våren är olika. Men när jag tänker efter så är det ju självklart. Finns platser som har sommar året runt. Skulle inte vilja bo där. Jag gillar våra fyra årstider. Fast november, januari och februari kan jag hoppa över haha!

  KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du gillar inlägget Anna! Jag gillar också våra fyra årstider här, men just vintern här skulle vi också kunna skippa, men regnen behövs och utan de lite kallare månaderna så kanske jag inte skulle njuta så mycket av värmen. Kram!

 12. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Underbar skuggbild! Här sjunger fåglarna, en del blommar och löven spricker i Göteborg 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Fint att känna att våren kommer!

 13. Profilbild för Anneli

  Hej Anna,
  Men vilka fina bilder och verkliga vårtecken. Träligt med så mycket vatten att det blir problem på vägarna. Jag tänker att det i alla fall måste vara helt underbart att bo i Portugal och slippa 6 månader vinter som vi har här i Dalarna. Jag skall också hitta mig en plats i solen inom snar framtid.
  Tack för att du delar med dig av din vår.
  Ha det gott.!
  Anneli

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Kan tänka mig det blir väldigt jobbigt i Lissabon, när varken vatten eller bilar kan ta vägen någonstans. Det är fantastiskt att bo här, tycker vi! Tack för din kommentar och välkommen hit 🙂 Detsamma!

 14. Profilbild för Susjos

  Lite annorlunda vårtecken än här hemma i Sverige, kul att läsa om! Skönt att slippa frosten och riktig kyla förstår jag! Härligt med en varmare pool!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut annat än i Sverige, som sig bör 🙂 Detsamma!

 15. Profilbild för Stefan

  Gillar bilden på majflugan skarpt. Bra fångat.

  Jag förstår att du inte är svundsjuk på oss stackars vårtörstande svenskar som fått avnjuta vinterns återkomst idag 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, de sitter helt still jämt så är ett enkelt motiv 🙂 Nej, verkligen inte avundsjuk på er snöyra!

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.