Vega är en Westfalia Columbus van

Vega är en Westfalia Columbus van

Westfalia är den plåtistillverkare vi tycker bäst om av de vi kollat in. Så när en svart helt ny Westfalia stod där i hallen hos PR husbilar gick det inte att stå emot.

Vi har förstått att Westfalia plåtisar är attraktiva och därmed svåra att få tag i. Vega är ett demoexemplar som är ordentligt utrustad. Läckert svart i både matt och blank lack stod hon där, lockade och fängslade oss.

Westfalia är en välrenommerad van/plåtisbyggare som funnits i många år. De tillverkar inte några plastisar utan fokuserar på plåtmodeller och konverteringar till campingbilar. Här kan ni kika in på deras webbplats.

Modell på vår van/plåtis

Vega är en Westfalia Columbus 641 E, 2019 års modell, som hade gått 20 mil när vi köpte henne.

Vi har ett litet kylskåp/frys under bänken så vi har en stor arbetsyta, vilket var en av de viktigaste punkterna för oss.

Växellåda: Automat
Drivmedel: Diesel
Motor: Fiat 2,3 MJ II 150 hk
Planlösning: Långbäddar
Totalvikt: 4005 kg
Längd: 6,36
Bredd: 2,05
Höjd: 2,56

Utrustningspaket: Polarpaketet samt chassi plus paketet

Westfalia plåtis
Layouten var en verklig deal-breaker!

Utrustning på Vega

ABS-bromsar
A/C bildel
Airbag båda platserna fram
Aluminiumfälgar 16″
Antisladdsystem
Antispinnsystem
Backkamera
Back-radar
Bäddbar frontbädd
Bäddyna mellan långbäddar
Centrallås bil- & bodelsdörrar, fjärrstyrt
DAB radio med CD & navigator
Dieselvärmare, Webasto
Dimljus
Dusch i toautrymmet
Dusch utvändigt utkast
El-backspeglar
El-fönsterhissar
ESP inkl ASR & hillholder
Farthållare
Fotsteg (el)
Färskvattentank 100 liter & rostskyddad
Fönster i bakdörrar
Gasolflaska P11

Gasolspis 2 plattor
Heldörrsspeglar (båda sidor av badrumsdörr)
Högtalare fram och bak
Kassetttoalett med extra kassett
Kompressor kylskåp
Kupématta i hytt
LED-belysning
Metallic lack, svart
Multifunktionsratt
Myggnätsdörr
Mörkläggning – framruta & sidofönster hytt
Mörkläggning & myggnät öppningsbara fönster & takluckor
Pilotstolar
Ratt och växelspaksknopp i läder
Servostyrning
Spillvattentank 100 liter
Stolsvärme fram
Stänkskydd
Taklucka (stor Remi samt små Mini-Heki)
Varmvatten boiler diesel
Vattenburen golvvärme diesel
Vintertäcken

Utrustning vi beställt

Gasolutkast
Lithiumbatteri
Markis
Solcell 160W
Toalettkassett (extra)

Utrustning vi fixat själva

Bäddmadrasser
Larm Defa
Utvändiga säkerhetslås HEOSafe bred dörr och bakdörrar
Invändiga säkerhetslås HEOSafe framdörrar

Leverans

Kl. 11 den 24 september 2020 hämtade vi Vega på PR Husbilar i Sollebrunn.

Namnet Vega

Har ju berättat tidigare om varför vi döpt vår nya bobil till Vega. Och nu kan vi ändra förklaringen om stjärnan och även påpeka kopplingen vaner – van.

Båda bilderna är från annonsen hos PR Husbilar, de har godkänt att jag använder dem. 

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

36 svar till “Vega är en Westfalia Columbus van”

 1. Grattis till ett bra köp! Westfalia Columbus 641E är den bästa plåtisen på marknaden. Jag har precis fått tag på en begagnad sån från 2018. Helnöjd 🙂

  Fråga: Vilket larm kommer ni att installera och vilken typ av yttre lås?

 2. Ser kanon ut, den kommer passa som handen i handsken för er med era framtida planer.

  Lycka till ????

 3. Hej och Grattis!vi bytte bort vår Kabe 810 till en Kabe Van förra veckan under vår semester. Som vi letat och så bara stod den på M& M Caravane i Västerås. Så nöjda, trångt men blir många tillfällen till skratt för man måste planera sitt rörelsemönster????. När det gäller cyklar så tänker vi sätta på en dragkrok så slipper man göra åverkan på bilen. Välkomna till ”Plåtis gänget”

 4. Hej Anna & Roger…….grattis till nyförvärvet, Westfalia gör fina bilar t.o.m. VW:s egna camping bussar görs av dem…..nu är vi nyfikna på vad som fick er att ändra er angående
  Plåtisar sedan inlägget den 13/5 här på bloggen, vi har själva bestämt oss för att ”downsize:a”- till plåtis om och när vi hittar en möjlighet. Själva planeringen och genomförandet är en stor del av nöjet. Vi tittar oxå på 6,40-fordon och skulle nog välja
  ganska lika som ni,kanske en stor kyl skulle stå på vår lista.
  Mvh Jocke & Cathy

  • Tack! Ja de har en fin bredd på sin produktionslina. Vi hade inte landat i vår planering med att bo i Portugal då. Skulle vi fortsätta som vi gjort hittills med att vara i Sverige 6 mån och södra Europa i 6 månader, så hade vi nog inte bytt. I alla fall inte nu. När vi sen tänkt tanken fullt ut så känns det verkligen som ett steg i rätt riktning i vår minimalistiska utveckling. Allt gick dock fortare än planerat som du säkert redan läst.

 5. Vad spännande vi ville ha en plåtis, men får inte plats då vi har en tonåring med oss när vi blir själva byter vi till mindre husbil och har nog bara den som bil är tanken. Vi håller på och rensar ut hemma vill flytta till mindre så småningom om., hänger på skolan för vår minsta nu. Två barn flyttat ut.
  Vi vill åka mer ner till Europa mm.

 6. Hej igen Anna & Roger! Livet finner nya vägar så beslut/tankar åker med på färden,
  Roligt att läsa om sådant som man själv är i färd med att göra och få andra perspektiv
  och infallsvinklar på ämnet, själva har vi tänkt att åker vi i södra Europa så blir boendekompromissen lättare då vädret tillåter utomhusvistelse till stora delar.
  Känner ibland att vi hemfaller åt att fokusera på upplevelsen i själva husbilen än
  resandet/ platserna i sig, vi menar att det är lätt att glömma att fordonet är ett medel inte ett mål…..Mvh Jocke och Cathy

  • Jamen exakt så, vi är ju mest utomhus när vi är där, så varför ha ett otympligt fordon att färdas i mellan utomhusvistelserna. Hänger en i Sverige mycket är det dock andra förutsättningar tycker vi :). I vår värld är bekvämlighet och komfort viktigt, men inte kvadratmeterna.

 7. Åh, vad roligt! Ska bli så spännande att följa er i nya bilen.
  Hoppas ni blir lika nöjda som vi är med vår!
  Vi känner oss så mycket friare med denna.

 8. Vilken fin plåtas ni valt!
  Grattis, men glöm inte dragkrok då det är ganska billigt tillval och användbart på många sätt,speciellt om ni ska ha ett hus i Portugal.
  Enkelt att hyra en kärra när man ska handla byggmaterial osv????

 9. Grattis.
  Det finns nu eltillsats för att stänga skjutdörren tyst, vet ej vad en heter men det vet PR.
  Hur är det med kompressorkylskåp, går dom att driva med gas?

  • Ok, det kanske kan vara något, tack för tips om tysta skjutdörren. Kompressorkylskåp (i alla fall vårt) drivs bara med el. 12V eller stolpe.

  • Det var inte lätt att gissa, vi har ju berättat tidigare att vi är förälskade i niesmann! Tycker det var en gissning som visar att du hänger med här 😀 Tack!

  • Vi kommer berätta om det längre fram, när vi använt det ett tag. Men vi tycker om att vara så självförsörjande som möjligt och därför valde vi denna lösningen. Kompisar har det och de har aldrig haft problem med att elen inte räckt till kylskåpet. Så vi håller tummarna att det blir likadant för oss.

 10. Oj så otippat ! Men säger som alla andra ska bli spännande att följa. Vi var i helgen och tittade runt på husbilar, ja dom nya om det hänt något extra men wow effekten infann sig ej .. Vi var inne i plåtisar också , men inget för oss. har en man som är både lång och bredaxlad som en ( proffs simmare:) så det funkar inte för oss. Lycka till med er nya bil!!!

 11. Men färgen är ju inte speciellt bra i starkt solljus och med dammet som förekommer här i södra Europa. Sedan funderar jag lite på vikten på plåtisen. Rätt osäljbar i Portugal.
  En annan sak är gasolflaskan P11 är en svensk flaska som inte går att fylla i Europa. Varför inte sätta in fast tank som underlättar och gör det hela billigare? Inverter har vi men sällan använt, den drar för mycket ström. Tror att ni kommer ångra er om ni inte sätter på dragkrok.
  Omniaugn är suveränt och de finns inte att köpa här nere vad jag vet, så köp innan ni åker är mitt råd.

  Lite funderingar bara.

  • Färgen är rätt för oss. Vi kan tvätta våra bilar och gör det ofta. Vi köper inte ett hem med tanke på att sälja det. Den dagen det blir försäljning är inget vi varken kan eller vill ta hänsyn till nu. Det går utmärkt att byta ut P11:an mot en portugisisk flaska istället om vi vill och behöver. Dock drar det inte gasol annat än vid matlagning, så den lär hålla väldigt länge. Fast tank är inte alls aktuellt. Och nej, vi kommer inte ångra att vi inte har dragkrok. Omniaugn kan köpas i både Frankrike och Spanien samt online.

Translate »