krav plåtis

Krav­specifikation när vi skulle köpa plåtis

När vi skulle beställa och köpa plåtis hade vi ju vissa krav, alla inte helt enkla att lösa.

Vår lista på ”måsten” inför köpet av en plåtis var inte lika lång som när vi köpte FrankieBoy. då hade vi närmare 40 olika punkter som vi tyckte var viktiga.

Den stora skillnaden och insikten är att vi klarar oss med ännu färre saker. Förutsättningarna är delvis de samma, vi bor på heltid i vårt hus på hjul och vi jobbar digitalt från bilen. Vad som är nytt är att vi på sikt vill vara mer i södra Europa än i Sverige. Vi vill upptäcka ännu mera och komma ifrån turiststråken.

Köpa plåtis – våra krav

Dessa punkter var våra måste-ha punkter när vi letade efter en plåtis som skulle passa oss. Vi har erfarenheten av drygt 900 dygn boendes i en plastis på 8.4 meter och 5 ton så vi känner oss trygga i vår specifikation.

Ordentlig köksbänk & öppen layout

Att ha så stor yta som möjligt i köket är viktigt då vi lagar i princip alla måltider i bilen. Vega har bänk på kylskåpet, som står på golvet. Visst är det en nackdel att krypa på golvet för att hämta något längst ner i kylen, men det är viktigare att ha utrymmet för att tillreda mat tycker vi.

Den bänken gör också att det inte blir en korridor i plåtisen. Det blir så rymligt och luftigt det kan bli.

Dieselvärmare & golvvärme

För att inte behöva ha plats för två P:11 or och ständigt passa på gasolen ville vi ha en dieselvärmare samt vattenburen golvvärme, den senare för ökad komfort. Dieselvärmare har varit tillval på de plåtisar vi tidigare tittat på, och golvvärmen har då varit elektrisk, medan det är standard på Westfalia både med dieselvärmare och vattenburen golvvärme.

Automatisk växellåda

En manuell växellåda är inget vi vill ha. Så viktigt att det är en automat. Visst hade det varit nice med den 9-växlade men vi är nöjda med robotlådan vi har i FrankieBoy så det är tillräckligt även för Vega tänker vi.

Hög lastvikt

En omöjlig sak trodde vi. Men Vega har vi faktiskt mer lastvikt än i FrankieBoy. Hon får nämligen väga totalt 4005 kg och som hon står nu i hallen väger hon ca 3000 kg.

Lithiumbatteri & solcell

Vi vill vara så självförsörjande vi kan så detta var viktigt för oss. Vega var inte utrustad med lithiumbatteri och solcell men vi beställde det när vi köpte henne.

Kompressorkylskåp

Med kylskåp som bara går på el behöver vi inte så mycket gasol, då det bara är vid matlagning som gasol förbrukas. Det är standard i Westfalias Columbus med kompressorkyl. Med litiumbatteri och solcell ska vi inte behöva vara oroliga för försörjningen.

Markis

Att kunna ha dörren öppen även om det regnar är nog den viktigaste funktionen för våra markiser. Men också när solen gassar har vi så klart användning för den. Vi gillar att boa in oss med markisen och vi kommer gissningsvis vara utomhus ännu mer nu när vi minskat vårt utrymme inomhus, så markis beställde vi.

Smidig & rymlig dusch

En separat dusch är inte nödvändigt, däremot gillar vi inte duschdraperi som klistrar på kroppen i ett trångt utrymme. Vi är långa och jag är bred så vi trodde detta skulle bli svårt att lösa. Så vi blev väldigt glada när Vega visade sig ha ett badrum helt i plast för att kunna duscha utan en massa krångel och som dessutom kändes hyfsat rymlig. Torka av efteråt är inget problem alls, vi duschar inte varje dag. Ser fram emot premiärduschen!

Dessutom har vi en utedusch för t.ex. avsköljning av salt, som vi tror vi kommer använda mer än vi använt FrankieBoys då vi med Vega kommer närmare havet.

Mörkläggning och myggfönster

Ni känner oss (särskilt mig) nu, myggor och kryp vill vi inte ha och kunna skapa sitt eget space med mörkläggning är viktigt. Dessutom är Westfalias koppling mellan myggnät och mörkläggning magnetisk, helt strålande och tätt.

Husdjursfri

En ny bil garanterar att det inte varit ett djur i bilen. Kanske en begagnad kunde bli aktuell, men helst inte.

Klimatanläggning bildel

Vi ville helst ha en automatisk klimatanläggning i bildelen, men det kompromissade vi med då Vega endast har manuell AC.

Nice to have

Det visade sig att Vega hade bra grejer som vi inte alls hade som krav när vi skulle köpa plåtis, men som vi uppskattar mycket.

Cyklar inne i bilen

Vi kommer inte ha med cyklarna ner i år. Men när vi ska hämta dem i Sverige den dagen vi har en plats för dem kan vi fälla upp halva sängen och lyfta in dem innanför bakdörrarna. Så kan vi även göra när vi vill göra dagsutflykter i framtiden. En utmärkt lösning för oss om inte vill eller kan (för tunga) ha cyklarna på utsidan (dragkrok är vi inte intresserade av).

Bäddbar frontbädd

Att köra omkring med en extrasäng i taket är inte alls aktuellt för oss. Men extrasängen som finns för Vega är grym. Den är bortmonterad nu, men kommer bli användbar när vi flyttar cyklarna från Sverige. Och kanske även i framtiden när Vega även är gäststuga. Oavsett så är det inget vi hade beställt, men nu finns det och vi kan absolut se flera användningsområden för den. Men den kommer inte vara med i bilen jämt utan bara vid behov.

Väldigt snygg

Vega är en riktig black beauty! Älskar kombinationen av matt och blank svart lack. Väldigt kul att ha en snygg bil, för vi tycker dessvärre inte dekoren på FrankieBoy var särskilt vacker. Och bilar är något vi gillar och vi uppskattar när de är fina att titta på.

Hela listan på Vegas utrustning kan du läsa här!

Det här blir så bra!

OBS! Bilden är en katalogbild. Kommer bytas ut när vi fått leverans och kan ta egna bilder.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

7 svar till ”Krav­specifikation när vi skulle köpa plåtis”

 1. Profilbild för Rolle+o+Carina

  Ni har säkert gjort ett bra val,har checkat av det mesta innan!

  Ha det gott o Lycka Till………….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack, trots att det gick så fort känner vi att vår research gett oss de svar som vi behövde.

 2. Profilbild för Christer Berterö
  Christer Berterö

  Kanonfin????Grattis o lycka till????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack!

 3. Profilbild för Ingrid.soldplåtis
  Ingrid.soldplåtis

  Grattis till en svart.är inne på vår 3dje…man lär sig efterhand.den första hade kylskåp direkt på golvet.(körde över tårna och konstaterade att vi var för gamla att krypa på golvet.6m.sova på tvärsan även i den andra den som låg bökigast till behövde alltid gå upp på natten.hade även en hylla ovanför stolarna som jag slog huvudet i.nu åker vi med långbäddar.panoramafönster.kompressor kylskåp.vattenburen värme.automatlådan är nog det bästa av allt.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad skönt ni hittat rätt bil! Visst lär en sig vad som är rätt med tiden. Vi är alla olika med olika behov och önskningar. Ser inte fram emot att krypa på golvet dock, men bänkyta är viktigt för oss. Bor ni på heltid också? Kompromisser har vi även i Frankie 🙂

 4. Profilbild för Ingrid.soldplåtis
  Ingrid.soldplåtis

  Nej .vi bor inte permanent.kuskar runt lite då och då. Har hemma bas på sollerön i dalarna.än så länge. Är ganska fria i vårt åkande.

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.