Igår körde vi från Flensburg till Malmö, med bara ett kort stopp för fika och vi reflekterade över den här övervintringen.

Sitter i Klagshamn och tittar på havet. Som jag saknat det. Det är lite för kallt och regnigt just nu för att sitta ute, men jag ser det. Hör rödstjärten sjunga och njuter av att landa. För även om vi inte har längtat till Sverige, är vi nu hemma i dubbel bemärkelse. I vårt hem FrankieBoy och i vårt hemland. Och det är skönt.

Här kommer lite reflektioner.

Vi hade tänkt oss en nolla men det blev en åtta

Vår tur blev som en 8:a. Det känns bra. En nolla hade säkert blivit bra det också. Men vi är väldigt glada över vår resrutt och vi har verkligen haft riktigt bra väder nästan hela tiden. Här hittar du resrutten.

Europarutt med husbil

Vår resrutt blev en 8:a

Inte hittat den perfekta byn/stan

Från allra första början var tanken att vi skulle använda den här vintern att leta efter en by vi ville köpa hus eller lägenhet i. Vi skulle inte resa i husbil och vi skulle inte flytta in i den heller. Vi tog andra beslut som ledde till den här livsstilen. Och tur är väl det, för vi har inte hittat någon ort/by/stad som vi skulle vilja köpa en lägenhet i.

Alla länder har något som utmärker sig

Vi har ju massor av intryck som ska sorteras och bearbetas. Vi har bloggat nästan varje dag och har därför mycket vi kan läsa och återuppleva genom bilder och text. Men så där snabbt – vad utmärker de olika länderna?

 • Danmark – dyrt
 • Tyskland – husdetaljer
 • Nederländerna – platt
 • Belgien – choklad
 • Frankrike – tidvatten
 • Spanien – billigt
 • Portugal – vackert

Miljöer

Havet är viktigt för oss och vi ska njuta mer av natur, vandring och cykling än städer nästa tur. Det kommer betyda att vi kommer vara ännu mer kräsna med boplatserna då vi inte gärna lämnar FrankieBoy längre stunder om han inte har kompisar nära sig som hjälper till att hålla koll. Inte omöjligt det blir mer av ordnade ställplatser och campingar.

Mat och sånt

 • Baguetterna i Frankrike. Roger har verkligen njutit av dem.
 • Torkad fisk i butikerna dödar matlusten, och särskilt längtan efter fiskmiddag.
 • Härodlat är fantastiskt gott och billigt i Spanien & Portugal.
 • Restauranger är inte viktigt alls.
Klagshamn

FrankieBoy vackert inramad i Klagshamn

Boplatser för FrankieBoy

Att byta boplats varje natt är inte för oss, om det inte bara är en transportsträcka. Vi stannar gärna minst 2-3 nätter. Är det en bra plats vill vi kunna välja att stanna även 1-2 veckor. Vill ha cykelavstånd till mataffär och vatten/tömning lättillgängligt. El inte nödvändigt om det är fint väder. Skiner solen klarar vi oss i flera veckor med våra solceller. Men el kan behövas till cykelbatterierna emellanåt så därför är en boplats där en kan välja el en natt bara, riktigt bra, även om vi står längre. Väldigt viktigt att vi har bra mottagning på våra telefoner/internet. Annars kan vi inte sköta vårt jobb.

Det finns mycket mer att reflektera över, men det här är våra första och spontana tankar i alla fall.

/Anna & Roger