Mysiga orter samt böljande natur med vårens pigga och klara färger. Det bjöd Tyskland bland annat på när vi körde från Bad Krozingen mot Sverige.

Efter vårt längre stopp i Bad Krozingen och vår planering för månaderna i Sverige så blev Tyskland trots allt en transportsträcka. Det var inte  riktigt vad vi tänkte, men det är okej ändå.

Vi har definitivt fått mersmak av Tyskland. När vi åkte söderut var vi ju i andra änden av landet och där tyckte vi inte det var något speciellt. Men nu tycker vi att det finns en hel del att se och göra här, inte bara termalbaden 🙂 Det var kallt i Tyskland i höstas och det är det nu också. Vi fryser i de 9-12 grader som erbjuds. Vi får återkomma när det är lite varmare tänker vi.

Goslar, Celle & Lüneburg har vi i alla fall besökt utmed körvägen och ägnat ett par timmar i varje ort. Två helt okända för oss och den tredje väl omtalad i husbilskretsarna vi rör oss. Vi fick tipsen när vi slängde ut frågan om vad vi ska göra i Tyskland här på bloggen och på Instagram.

Goslar

Tipsen som kom in på Goslar är från personer som inte reser med husbil. Det tyckte vi var extra roligt eftersom platser som tipsas på i husbilskretsar oftast är sådana som erbjuder bra ställplatser/campingar samtidigt.

I Goslar finns det en camping utanför stan och en parkering avsett för husbilar nära city. Vi valde parkeringen, skulle ju bara stanna över natten. Men vi var för stora för parkeringen, FrankieBoy stack ut närmare en meter utanför parkeringsfickan trots att vi körde ut överhänget över gräset. Hade det inte regnat så mycket hade vi kunnat köra upp på gräset, men vi såg djupa spår av andra tyngre bilar så vi vågade inte lämna asfalten. Så. Vårt besök i Goslar blev kort av den anledningen.

Vi gick en promenad runt i samhället och tyckte väldigt mycket om det vi såg! Massor av detaljer, vackra hus med skiffer på väggarna och korsvirkeshus. Mest gammalt, men även fin kombination med moderna hus eller detaljer. Kameran fick jobba hårt, var så mycket fint att titta på & fota. Hit åker vi gärna igen – vill verkligen se mer!

Det första mötet med de vackra fasaderna.

Goslar

Kal o Ada?

Goslar

Ett stort och vackert torg med dekorationer

Goslar

Moderniserat hus med gammal stil blandad med nytt.

Goslar

Vacker skolbyggnad

Goslar

Ännu mer detaljer, titta längst till vänster i bilden

Goslar

Mer detaljer (inbrottsskydd?)

Goslar

Detaljerna!

Goslar

Snett och vint lite överallt

Goslar

Vackert vilken väg vi än kikar in på

Detaljerna igen. Älskart.

Celle

Den här platsen har stått med på vår wish-list sedan länge. Jag har läst nåt inlägg eller hört någon prata om det som gjort att jag redan hade orten inprickad på min karta. Sen skrev Lena om Celle och fler har tipsat, så ja, vi var så klart väldigt nyfikna på den här orten.

Här finns en riktigt bra ställplats, nyligen omgjord med nya faciliteter, vi lyckades knipa den sista lediga platsen när vi rullade in strax efter 12. En kort promenad till den gamla delen av staden, som vi alltid dras till. Där finns många fina gamla hus, ett vackert slott med fin trädgård och ett gäng kyrkor samt fina grönområden med mycket fåglar. Många caféer och konditorier samt en falafelvagn, till min stora glädje. Vi gick runt lite, käkade falafel/kebab utomhus och sen traskade vi tillbaka till FrankieBoy. Helt genomfrusna. Det är lite för mycket folk för vår smak, på det viset var Goslar trevligare. Lugnare.

Vi åker gärna hit igen, känns inte som vi kan ge staden något vettigt omdöme eftersom vi frös så. En varmare dag och med ljuvliga solstrålar så tror vi att vi skulle kunna stanna och utforska mer. Det finns dessutom bra cykelvägar och det gillar vi ju.

Celle

Gick igenom vacker park

Celle

Hittade en plats utan en massa folk

Celle

Falafel!

Celle

Fina hus här också, men samtidigt massor av folk.

Celle

Konst

Celle

Slottet i Celle

Lüneburg

Vi följer husbilsliv.se och har träffat Eva & Hasse i Alingsås i somras. Deras omdömen av platser brukar stämma ganska bra med våra. Så när de tipsade om Lüneburg tyckte vi det var en bra plats att landa på innan vi drog vidare för att passera Hamburg. Egentligen är det en för stor stad för vår smak, men känns kul att ha varit där. Med en bra ställplats väldigt nära stadskärnan och perfekt läge utmed vår väg så passade det utmärkt. Tyvärr var det en iskall dag med 9 grader och kalla vindar, regn och lite sol blandat.

Den här staden utforskade vi också i ett par timmar, men på cykel istället. Finns mycket cykelvägar och vissa av gatorna får en leda sin cykel istället. Inga konstigheter alls. Och ibland kan det ju vara skönt att gå när gatornas kullersten gör att ett njurbälte och sport-bh hade varit skönt att ha på sig.

I Lüneburg är det mycket tegel med vackra fasader i den gamla delen av staden. Floden som rinner igenom ger ett trevligt intryck och det samsas restauranger intill vattnet. Men mest aktivitet är det inne i gamla staden, med mängder av restauranger och affärer utmed gatorna. Det känns inte så trångt även om vi hittade en och annan riktigt smal gata också. Absolut värt ett besök och i ett varmare väder hade vi nog kunnat strosa runt ett bra tag. Jo, vi kan tänka oss att återvända hit också.

Kallt i luneberg

Så kallt så fina vantarna fick komma fram.

lüneberg

Hittade ett fräckt vattentorn

lüneberg

Fina hus utmed vattnet

gamla hus i lüneberg

En av de trängre gatorna, med fantastiska hus

lüneberg

Första anblicken av staden

lüneberg

Fräck arkitektur

tegel

Närbild på det runda teglet som ska vara unikt för Lüneburg om jag läst på rätt.

Luneberg

Vackert utmed ån

Varmaste tack till er som tipsat oss! Och får vi bara välja en av de här tre orterna så väljer vi Goslar.

/Anna & Roger