Goslar

Några mysiga orter i Tyskland har vi spanat in

Mysiga orter samt böljande natur med vårens pigga och klara färger. Det bjöd Tyskland bland annat på när vi körde från Bad Krozingen mot Sverige.

Efter vårt längre stopp i Bad Krozingen och vår planering för månaderna i Sverige så blev Tyskland trots allt en transportsträcka. Det var inte  riktigt vad vi tänkte, men det är okej ändå.

Vi har definitivt fått mersmak av Tyskland. När vi åkte söderut var vi ju i andra änden av landet och där tyckte vi inte det var något speciellt. Men nu tycker vi att det finns en hel del att se och göra här, inte bara termalbaden 🙂 Det var kallt i Tyskland i höstas och det är det nu också. Vi fryser i de 9-12 grader som erbjuds. Vi får återkomma när det är lite varmare tänker vi.

Goslar, Celle & Lüneburg har vi i alla fall besökt utmed körvägen och ägnat ett par timmar i varje ort. Två helt okända för oss och den tredje väl omtalad i husbilskretsarna vi rör oss. Vi fick tipsen när vi slängde ut frågan om vad vi ska göra i Tyskland här på bloggen och på Instagram.

Goslar

Tipsen som kom in på Goslar är från personer som inte reser med husbil. Det tyckte vi var extra roligt eftersom platser som tipsas på i husbilskretsar oftast är sådana som erbjuder bra ställplatser/campingar samtidigt.

I Goslar finns det en camping utanför stan och en parkering avsett för husbilar nära city. Vi valde parkeringen, skulle ju bara stanna över natten. Men vi var för stora för parkeringen, FrankieBoy stack ut närmare en meter utanför parkeringsfickan trots att vi körde ut överhänget över gräset. Hade det inte regnat så mycket hade vi kunnat köra upp på gräset, men vi såg djupa spår av andra tyngre bilar så vi vågade inte lämna asfalten. Så. Vårt besök i Goslar blev kort av den anledningen.

Vi gick en promenad runt i samhället och tyckte väldigt mycket om det vi såg! Massor av detaljer, vackra hus med skiffer på väggarna och korsvirkeshus. Mest gammalt, men även fin kombination med moderna hus eller detaljer. Kameran fick jobba hårt, var så mycket fint att titta på & fota. Hit åker vi gärna igen – vill verkligen se mer!

Det första mötet med de vackra fasaderna.
Goslar
Kal o Ada?
Goslar
Ett stort och vackert torg med dekorationer
Goslar
Moderniserat hus med gammal stil blandad med nytt.
Goslar
Vacker skolbyggnad
Goslar
Ännu mer detaljer, titta längst till vänster i bilden
Goslar
Mer detaljer (inbrottsskydd?)
Goslar
Detaljerna!
Goslar
Snett och vint lite överallt
Goslar
Vackert vilken väg vi än kikar in på
Detaljerna igen. Älskart.

Celle

Den här platsen har stått med på vår wish-list sedan länge. Jag har läst nåt inlägg eller hört någon prata om det som gjort att jag redan hade orten inprickad på min karta. Sen skrev Lena om Celle och fler har tipsat, så ja, vi var så klart väldigt nyfikna på den här orten.

Här finns en riktigt bra ställplats, nyligen omgjord med nya faciliteter, vi lyckades knipa den sista lediga platsen när vi rullade in strax efter 12. En kort promenad till den gamla delen av staden, som vi alltid dras till. Där finns många fina gamla hus, ett vackert slott med fin trädgård och ett gäng kyrkor samt fina grönområden med mycket fåglar. Många caféer och konditorier samt en falafelvagn, till min stora glädje. Vi gick runt lite, käkade falafel/kebab utomhus och sen traskade vi tillbaka till FrankieBoy. Helt genomfrusna. Det är lite för mycket folk för vår smak, på det viset var Goslar trevligare. Lugnare.

Vi åker gärna hit igen, känns inte som vi kan ge staden något vettigt omdöme eftersom vi frös så. En varmare dag och med ljuvliga solstrålar så tror vi att vi skulle kunna stanna och utforska mer. Det finns dessutom bra cykelvägar och det gillar vi ju.

Celle
Gick igenom vacker park
Celle
Hittade en plats utan en massa folk
Celle
Falafel!
Celle
Fina hus här också, men samtidigt massor av folk.
Celle
Konst
Celle
Slottet i Celle

Lüneburg

Vi följer husbilsliv.se och har träffat Eva & Hasse i Alingsås i somras. Deras omdömen av platser brukar stämma ganska bra med våra. Så när de tipsade om Lüneburg tyckte vi det var en bra plats att landa på innan vi drog vidare för att passera Hamburg. Egentligen är det en för stor stad för vår smak, men känns kul att ha varit där. Med en bra ställplats väldigt nära stadskärnan och perfekt läge utmed vår väg så passade det utmärkt. Tyvärr var det en iskall dag med 9 grader och kalla vindar, regn och lite sol blandat.

Den här staden utforskade vi också i ett par timmar, men på cykel istället. Finns mycket cykelvägar och vissa av gatorna får en leda sin cykel istället. Inga konstigheter alls. Och ibland kan det ju vara skönt att gå när gatornas kullersten gör att ett njurbälte och sport-bh hade varit skönt att ha på sig.

I Lüneburg är det mycket tegel med vackra fasader i den gamla delen av staden. Floden som rinner igenom ger ett trevligt intryck och det samsas restauranger intill vattnet. Men mest aktivitet är det inne i gamla staden, med mängder av restauranger och affärer utmed gatorna. Det känns inte så trångt även om vi hittade en och annan riktigt smal gata också. Absolut värt ett besök och i ett varmare väder hade vi nog kunnat strosa runt ett bra tag. Jo, vi kan tänka oss att återvända hit också.

Kallt i luneberg
Så kallt så fina vantarna fick komma fram.
lüneberg
Hittade ett fräckt vattentorn
lüneberg
Fina hus utmed vattnet
gamla hus i lüneberg
En av de trängre gatorna, med fantastiska hus
lüneberg
Första anblicken av staden
lüneberg
Fräck arkitektur
tegel
Närbild på det runda teglet som ska vara unikt för Lüneburg om jag läst på rätt.
Luneberg
Vackert utmed ån

Varmaste tack till er som tipsat oss! Och får vi bara välja en av de här tre orterna så väljer vi Goslar.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

14 svar till ”Några mysiga orter i Tyskland har vi spanat in”

 1. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Vi har besökt en del av de här gamla korsvirkesstäderna, Mosel-och Rhendalen, området runt Köln och så naturligtvis Berlin, men vi ska verkligen försöka ge Tyskland en ärlig chans de kommande åren.
  Vi ska börja med Östersjökusten nu i slutet av maj.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag måste säga att jag blev överraskad. Låt inte Östersjökusten slå ner er.. vi tyckte inte det var nåt särskilt där, men hoppas ni hittar pärlorna!

 2. Profilbild för Kors och Tvärs

  Tyskland är verkligen värd att stanna till i, utanför autobahn. Det finns så många fantastiska hus och gränder. Vi har prickat in Hamelen till vår nästa övervintring. Har fått tips om det och sett lite bilder – fantastiskt. Och inga råttor finns ju kvar där eftersom Råttfångaren har tagit dem alla 😀

  Goslar verkar också vara en otroligt vacker stad. Det får hamna på vår lista också. Tack för underbara bilder!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag håller med. Oväntat fint. Skrivit in Hamelen i min Mapstr, ser verkligen fint ut när en tittar på Google. tack! Och ja Goslar var urmysigt, mindre än de andra.

 3. Profilbild för Backe
  Backe

  Hej
  Kan också rekommendera Bad Harzburg i närheten av Goslar, de har både ställplatser och camping. Bamberg är också en trevlig stad med fina cykelvägar runt om. Klart värt ett besök,

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för tips, inskrivet i vår wishlist 🙂 Bamberg kan passa fint när vi åker neråt igen, om vi väljer östsidan då..

 4. Profilbild för Barbro

  Tusen tack!

  ..för alla bilder – det ser så fint ut.

  Glad över att jag fick ”följa med”.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vassego, glad du hänger på 😀 Resesällskap är trevligt!

 5. Profilbild för Rolle o Carina

  Fina bilder ni bjuder oss följare på,man blir sugen!
  Men då vill vi ha mer värme med som ni 🙂
  Falafeln såg ju bara sååå god ut den!

  +4 hälsningar,kyligt värre….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Ja det var fina orter och ja, värme vill vi gärna ha! Och ja falafeln var väldigt god, de gjorde smeten själva!

 6. Profilbild för Susanne Persson
  Susanne Persson

  Hej på er, åker ni tillbaka till Goslar igen, värt ett besök i Silvergruvan gamla delen där man får gå hela vägen.
  Ha det gott ??

  Husbilen Ventilen

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för tips, troligen åker vi dit igen, men en vet ju aldrig 😀

 7. Profilbild för Reiselinda

  Så många fina bilder från fiiiiina Deutschland! Vi har fortfarande alla de tre städerna på vår lista, och de står absolut kvar efter detta inlägg!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Ja det är verkligen fint i Tyskland. I alka fall i denna delen 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 11°C
24°C / 12°C
26°C / 9°C
24°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.