Vi älskar verkligen när ni läsare hör av er och ställer frågor! Den här frågan fick vi av en instagramföljare som arbetar med omställning och rekrytering. Och svaret är långt..

Frågan innehåll fler vinklar och så här löd den i sin helhet: Det skulle vara intressant att läsa i er blogg om ert yrkesval, hur ni valde och genomförde. Kompletterade ni med någon utbildning eller hade ni redan dessa jobb innan för att kunna leva som ni gör?

Vi jobbar alltså i vår egna webbyrå VimleWebb och här kan du läsa vad vi gör!

Vi drivs av förändringar

Det gäller ju även våra yrkesroller. Särskilt Anna har bytt yrke många gånger. Att vilja prova nya saker och inte styras av normer är något som är viktigt. Om nyfikenheten väcks så kan vi ofta inte släcka det utan att prova det vi är nyfikna på. Så om nyfikenheten för ett jobb eller utbildning dyker upp så hoppar vi på. Det är grunden i det mesta vi gör. Här kan du läsa om hur vi drivs av förändringen i sig.

Våra bakgrunder

Vi har den här möjligheten att bo, jobba och resa i vår husbil på heltid tack vare båda våra bakgrunder. Utan dem vet vi inte om vi kunnat göra det vi gör idag.

Annas yrkes- & utbildningsbakgrund

Gick ekonomisk linje på gymnasiet, redan då med drömmen om att driva eget företag en dag. Hamnade i hotellbranschen för jag gillar människor.  Dåliga arbetstider, barnafödande och annat styrde mig in till kontorsjobb. Utbildade mig till inköpare, och drevs starkt av att varje krona jag sparade åt företaget gav direkt resultat på sista raden i redovisningen. Jag sparade mycket pengar för företagen jag var anställd på, genom strukturellt och effektivt arbete, med förtydligande av arbetssätt, kvalitetsarbete i processer, utveckling av samarbetspartners och många fler åtgärder.

Rogers yrkes- & utbildningsbakgrund

Roger var bilmekaniker som ung, gick fordonslinjen och hann inte ta studenten förrän han var anställd på Bil & Truck. Hans föräldrar drev ett glasmästeri och där hamnade han till slut som bilglasmästare och bytte bilrutor och lagade stenskott på bilar. Men han jobbade också ute på fältet med butiksrutor, speglar och reparation av fönster t.ex.

arbetsplats

Arbetsplats i vår husbil

Startade företag tillsammans

Våren 2007 flyttade vi till Vimle. Vi startade det där egna företaget jag drömt om i alla år, tack vare att Roger är glasmästare hade vi en substans att bygga företaget kring. Och mina färdigheter kunde användas för vår egen vinning, att skapa ett lönsamt företag från scratch.

Vimle Glas AB

Så Vimle Glas föddes, ett glasmästeri i vår lada på vår gård i byn Vimle i Herrljunga. Första året levde vi på sparade pengar, vi hade låga personliga utgifter eftersom vi bodde nästan gratis ute på landsbygden. När vi började ta ut lön var det låga löner, bara det vi verkligen behövde. Med uthållighet, hög yrkeskompetens, nätverkande och god affärsanda drev vi företaget med vinst i 5 år.

VimleWebb

Året efter att vi startade glasmästeriet insåg jag att det fanns utrymme för mig att lära mig mer om det digitala och om webbplatser. Jag hade ”lekt” själv i Frontpage programvara innan men anmälde mig till html & css kurs på högskolan i Borås. Gick även kurser i Adobe Photoshop & fotografering. När jag hade gjort de kurserna kände jag att kunde ta betalt för mina färdigheter kring att göra webbplatser. Den verksamheten ingick i Vimle Glas AB i fyra år, innan jag 2012 startade eget aktiebolag för webbyrån. Även webbyråns verksamhet hade rullat på riktigt bra, men när det egna bolaget bildades exploderade det. Företaget har en portfolio med närmare 300 producerade webbplatser och många fler där vår  konsultation efterfrågats.

Apputbildning & arbetslöshet

Roger fick möjligheten att gå en 1-årig utbildning till apputvecklare. Han nappade och tyckte det var ett riktigt roligt år, men svårt. Att vara van att arbeta med händerna för att helt plötsligt istället tänka kod var inte lätt. Han klarade utbildningen men när den var slut ändrades både programvara och kod för hur appar skulle programmeras och då hängde han inte med. Glasmästeriet hade vi då lagt ner och Roger började söka andra jobb. Ville helst inte gå tillbaka till glasmästeriyrket, vilket han lagt hela sitt yrkesliv på. Men han fick inget jobb. Ingen trodde väl han kunde nåt annat än glas. Deras förlust!

Reslusten krävde intäkter

Roger hjälpte mig till slut i webbyrån och skötte förvaltningen. Jag lärde honom och det var tacksamt att lära en person som har intresse och kunskap för webben. Men vår reslust växte starkt och det gick inte att klara oss ekonomiskt med bara en lön och försöka resa samtidigt. Så Roger fick jobb på glasmästeriet i Alingsås som bilglasmästare. Han slapp då all annan typ av glasningsjobb och tyckte det var en bra lösning. Bara bilrutor och stenskottslagningar. Under fyra år jobbade han där, vi flyttade till Alingsås för att minska resorna och för att lättare kunna dra ut på våra resor ut i världen. Vi jobbade jämt. Och när vi inte jobbade reste vi med flyg på weekendresor.

Ohållbar livsstil

Arbetet kvävde oss. Glädjen försvann. Och även reslusten. Varje ledig stund diskuterade vi vad vi skulle göra åt vår situation och till slut landade vi i att Roger skulle ta tjänstledigt i ett halvår och vi skulle dra iväg med vår lilla personbil och upptäcka Europa. Då skulle Roger sköta förvaltningarna igen och på det viset kunde vi resa utan att behöva jobba heltid då han avlastade mig.

Men ju mer vi tänkte på det så landade vi till slut i att det var en husbil vi skulle ha, för att slippa leta boenden när vi reste. Men vi ville inte ta dyra lån för att kunna köpa FrankieBoy så vi sålde vår lägenhet med bra vinst och flyttade in i husbilen. Efter att bott i bilen i ett par månader så sa Roger upp sig. Vi gick all in och nu jobbar vi alltså båda två i VimleWebb AB med webbplatser i WordPress för våra kunder sedan augusti 2018.

Vi hoppas detta inlägg kan inspirera dig att göra det du vill. Och att varje val en gör i sitt liv leder någonstans. Det behöver inte finnas ett mål. Det kan liksom bara ordna sig på vägen. Ett steg i taget. Vi njuter av livsresan och har ingen målbild. Våra utbildningar och arbetserfarenheter, men framför allt våra personligheter och beslut, har möjliggjort den här livsstilen för oss. Att vi sen tänker minimalistiskt och gillar att mäta pengar i frihet är så klart också bidragande.

/Anna & Roger