hur-kunna-jobba-resa-hela-tiden

Hur kan vi jobba och resa samtidigt, hela tiden?

Vi älskar verkligen när ni läsare hör av er och ställer frågor! Den här frågan fick vi av en instagramföljare som arbetar med omställning och rekrytering. Och svaret är långt..

Frågan innehåll fler vinklar och så här löd den i sin helhet: Det skulle vara intressant att läsa i er blogg om ert yrkesval, hur ni valde och genomförde. Kompletterade ni med någon utbildning eller hade ni redan dessa jobb innan för att kunna leva som ni gör?

Vi jobbar alltså i vår egna webbyrå VimleWebb och här kan du läsa vad vi gör!

Vi drivs av förändringar

Det gäller ju även våra yrkesroller. Särskilt Anna har bytt yrke många gånger. Att vilja prova nya saker och inte styras av normer är något som är viktigt. Om nyfikenheten väcks så kan vi ofta inte släcka det utan att prova det vi är nyfikna på. Så om nyfikenheten för ett jobb eller utbildning dyker upp så hoppar vi på. Det är grunden i det mesta vi gör. Här kan du läsa om hur vi drivs av förändringen i sig.

Våra bakgrunder

Vi har den här möjligheten att bo, jobba och resa i vår husbil på heltid tack vare båda våra bakgrunder. Utan dem vet vi inte om vi kunnat göra det vi gör idag.

Annas yrkes- & utbildningsbakgrund

Gick ekonomisk linje på gymnasiet, redan då med drömmen om att driva eget företag en dag. Hamnade i hotellbranschen för jag gillar människor.  Dåliga arbetstider, barnafödande och annat styrde mig in till kontorsjobb. Utbildade mig till inköpare, och drevs starkt av att varje krona jag sparade åt företaget gav direkt resultat på sista raden i redovisningen. Jag sparade mycket pengar för företagen jag var anställd på, genom strukturellt och effektivt arbete, med förtydligande av arbetssätt, kvalitetsarbete i processer, utveckling av samarbetspartners och många fler åtgärder.

Rogers yrkes- & utbildningsbakgrund

Roger var bilmekaniker som ung, gick fordonslinjen och hann inte ta studenten förrän han var anställd på Bil & Truck. Hans föräldrar drev ett glasmästeri och där hamnade han till slut som bilglasmästare och bytte bilrutor och lagade stenskott på bilar. Men han jobbade också ute på fältet med butiksrutor, speglar och reparation av fönster t.ex.

arbetsplats
Arbetsplats i vår husbil

Startade företag tillsammans

Våren 2007 flyttade vi till Vimle. Vi startade det där egna företaget jag drömt om i alla år, tack vare att Roger är glasmästare hade vi en substans att bygga företaget kring. Och mina färdigheter kunde användas för vår egen vinning, att skapa ett lönsamt företag från scratch.

Vimle Glas AB

Så Vimle Glas föddes, ett glasmästeri i vår lada på vår gård i byn Vimle i Herrljunga. Första året levde vi på sparade pengar, vi hade låga personliga utgifter eftersom vi bodde nästan gratis ute på landsbygden. När vi började ta ut lön var det låga löner, bara det vi verkligen behövde. Med uthållighet, hög yrkeskompetens, nätverkande och god affärsanda drev vi företaget med vinst i 5 år.

VimleWebb

Året efter att vi startade glasmästeriet insåg jag att det fanns utrymme för mig att lära mig mer om det digitala och om webbplatser. Jag hade ”lekt” själv i Frontpage programvara innan men anmälde mig till html & css kurs på högskolan i Borås. Gick även kurser i Adobe Photoshop & fotografering. När jag hade gjort de kurserna kände jag att kunde ta betalt för mina färdigheter kring att göra webbplatser. Den verksamheten ingick i Vimle Glas AB i fyra år, innan jag 2012 startade eget aktiebolag för webbyrån. Även webbyråns verksamhet hade rullat på riktigt bra, men när det egna bolaget bildades exploderade det. Företaget har en portfolio med närmare 300 producerade webbplatser och många fler där vår  konsultation efterfrågats.

Apputbildning & arbetslöshet

Roger fick möjligheten att gå en 1-årig utbildning till apputvecklare. Han nappade och tyckte det var ett riktigt roligt år, men svårt. Att vara van att arbeta med händerna för att helt plötsligt istället tänka kod var inte lätt. Han klarade utbildningen men när den var slut ändrades både programvara och kod för hur appar skulle programmeras och då hängde han inte med. Glasmästeriet hade vi då lagt ner och Roger började söka andra jobb. Ville helst inte gå tillbaka till glasmästeriyrket, vilket han lagt hela sitt yrkesliv på. Men han fick inget jobb. Ingen trodde väl han kunde nåt annat än glas. Deras förlust!

Reslusten krävde intäkter

Roger hjälpte mig till slut i webbyrån och skötte förvaltningen. Jag lärde honom och det var tacksamt att lära en person som har intresse och kunskap för webben. Men vår reslust växte starkt och det gick inte att klara oss ekonomiskt med bara en lön och försöka resa samtidigt. Så Roger fick jobb på glasmästeriet i Alingsås som bilglasmästare. Han slapp då all annan typ av glasningsjobb och tyckte det var en bra lösning. Bara bilrutor och stenskottslagningar. Under fyra år jobbade han där, vi flyttade till Alingsås för att minska resorna och för att lättare kunna dra ut på våra resor ut i världen. Vi jobbade jämt. Och när vi inte jobbade reste vi med flyg på weekendresor.

Ohållbar livsstil

Arbetet kvävde oss. Glädjen försvann. Och även reslusten. Varje ledig stund diskuterade vi vad vi skulle göra åt vår situation och till slut landade vi i att Roger skulle ta tjänstledigt i ett halvår och vi skulle dra iväg med vår lilla personbil och upptäcka Europa. Då skulle Roger sköta förvaltningarna igen och på det viset kunde vi resa utan att behöva jobba heltid då han avlastade mig.

Men ju mer vi tänkte på det så landade vi till slut i att det var en husbil vi skulle ha, för att slippa leta boenden när vi reste. Men vi ville inte ta dyra lån för att kunna köpa FrankieBoy så vi sålde vår lägenhet med bra vinst och flyttade in i husbilen. Efter att bott i bilen i ett par månader så sa Roger upp sig. Vi gick all in och nu jobbar vi alltså båda två i VimleWebb AB med webbplatser i WordPress för våra kunder sedan augusti 2018.

Vi hoppas detta inlägg kan inspirera dig att göra det du vill. Och att varje val en gör i sitt liv leder någonstans. Det behöver inte finnas ett mål. Det kan liksom bara ordna sig på vägen. Ett steg i taget. Vi njuter av livsresan och har ingen målbild. Våra utbildningar och arbetserfarenheter, men framför allt våra personligheter och beslut, har möjliggjort den här livsstilen för oss. Att vi sen tänker minimalistiskt och gillar att mäta pengar i frihet är så klart också bidragande.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

16 svar till ”Hur kan vi jobba och resa samtidigt, hela tiden?”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  Ni har verkligen slitit för att komma dit ni är och det är så galet härlig. Att ni får ihop arbete och fritid är fantastiskt. Hoppas verkligen det fortsätter att fungera, så länge ni själva vill det.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det har vi gjort, men det har ju också varit en del av vårt liv precis som detta är det. Olika faser. Precis som det ska vara tycker vi, och ja, väldigt härligt! Och vi gillar absolut detta, så har inga planer på att sluta än i alla fall.

 2. Profilbild för Ama de casa

  Kul att läsa om er bakgrund och hur ni har kunnat förverkliga er dröm med hårt slit och en hel del mod. Eloge! 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack, vad roligt att du gillar att läsa vad vi skriver!

   1. Profilbild för Bengt
    Bengt

    Väldigt intressant och inspirerande att läsa alla dina blogginlägg. Vi är snart båda pensionärer och hoppas då att vi kan leva om inte fullt så delvis i husbilen. Vi lär oss mycket av dina blogginlägg och där vi får tips om ställplatser men framför allt ett litet hum om kostnader. Hoppas du fortsätter skriva som du gör även fortsättningsvis ??.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Tack Bengt! Jodå vi kommer fortsätta blogga, det är ju roligt!

 3. Profilbild för Rolle o Carina

  Ja det var bra jobbat av er att ha tagit ett så bra beslut!
  Lite annat för mig som vart på samma jobb sedan man
  var dit o fråga anställning,….Det var 17/5-1976 🙂
  Så det har blitt ett antal år på samma ställe det!

  Ha det gott o njut……

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Eller hur, det tycker vi med. Många bra dessutom ;). Det är imponerande att du varit så länge på samma arbetsplats, tycker jag!

 4. Profilbild för Chatrine

  Det är så fascinerande läsning – hur ni har använt de möjligheter ni sett på vägen genom livet. Det triggar och inspirerar 🙂
  Hur tänker ni runt framtida mål?
  Vi har även i vårt lilla företag känt ett behov av värdeord och mål för att hålla siktet mot det som är grundtanken med vårt företagandet. Jag älskar det vi gör nu men får jobba på att behålla siktet mot vårt mål. När man som vi jobbar med människor är det lätt att låta deras önskemål och vilja påverka det vi gör på fel sätt.
  Har haft nån bild i mitt medieflöde med ord i stil med ”varför ge upp det du vill ha sen för det du vill ha just nu”. Tror det hade med bantning att göra men det stämmer även med företagande. Lite virrigt inlägg men förhoppningsvis förstår du 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Inte virrigt alls 🙂 Vi har inte haft något mål, vi har varit spontana och gjort. Skapat möjligheterna när nyfikenheten väckts. Jag är i alla fall alldeles för otålig för att vänta på nåt som ska hända långt där framme.

 5. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Ni har verkligen gjort en fantastisk ”yrkesresa” känner igen mig i mycket 🙂 Vår husbilsdröm startade med att vi hyrde en vecka, DÅ INSÅG VI ATT DETTA VAR DRÖMMEN. När vi kom hem började vi kolla på bilar…och räkna ihop att skulder vi hade. Bestämde oss för att den dagen alla är borta är det dags. SÅ sattes datumet 16 september 2016, då skulle Kjell gå i pension. Men vi hittade Franny lite tidigare så vi flyttade in i henne lite tidigare… aldrig ångrat oss 🙂 Men sommarjobbar lite ibland när det behövs däck och annat.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Smart att kunna sommarjobba, för det är ju inte direkt billigt att köpa 6 nya däck. Älskar att höra historier där beslut lett till större glädje <3

 6. Profilbild för Rebecca
  Rebecca

  Underbart att läsa hur ni förverkligar era planer och lever det liv ni vill! Vi är på god väg även om vi fortfarande har lite för många fasta kostnader. Jag jobbar från datorn och är mobil:) Men hur funkar det med internet och hur med laddning av datorn? Stort lycka till med er fortsatta resa?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Rebecca! Vad kul att ni också planerar att hitta er väg. Vi har våra telefonabonnemang som vi survar via. Och laddar bilens bodelsbatterier med solceller och har en inverter för datorerna. Funkar fint! När det är regn och rusk står vi kopplade på el så vi kan jobba intensivt. Här kan du läsa mer om internet. Och här om elförsörjning.

   1. Profilbild för Rebecca
    Rebecca

    Hej
    Tack för ditt svar! Så ni har ett extra modem i husbilen? Är så oteknisk:( men kan man köpa det henom
    operatören? Tycker du att Telenor har bra täckning?
    Hälsningar Rebecca

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Vi har en router och ett USB-modem i den. En extra antenn på taket för att få bättre täckning. Och ja, Telenor har bra täckning och modemet i sig har vi köpt, men simkortet i modemet är från Telenor.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
23°C / 12°C
23°C / 12°C
25°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.