Vi bor i en liten portugisiskt by

Vi bor i Ourique kommun och det finns en del expats i kommunen men inte så många i vår by, här finns det nästan bara portugiser. Det är en genuin portugisisk by.

Våra grannar är från England, Österrike och Thailand. Sen vet jag att det finns ytterligare ett brittiskt par samt ett franskt par som bor i byn. Det är några andra utlänningar som jobbar på bageriet, men vet inte vilken nationalitet de har. Resten av innevånarna är portugiser och många av dem är gamla. Byn har ca 400 st innevånare, många som är äldre.

Vår lilla by ligger på en kulle omringad av de böljande kullarna med korkekar och olivträd.

ändrat fokus
Vy runt byn

Det finns tre små parker, med sittplatser i skuggan av träden och vattenkällor av olika slag. Så himla mysigt! Översta bild visar den största parken som ligger mitt i byn.

Service och företag i byn

I byn finns en Junta, två små livsmedelsbutiker, ett bageri, en liten klädbutik, en barberare, ett apotek (som har öppet en dag i veckan), en fotbollsplan, en restaurang, en sportsbar och minst tre caféer. Läkaren är i byn 1-2 ggr i veckan. Detta är vad vi vet just nu. Men det kanske finns fler tjänster som vi inte upptäckt ännu. För här är inte affärer och företag märkta med pampiga skyltar och stora entréer. Det är oftast bara en vanlig dörr som är öppen när det är öppet och dessutom är den täckt med insektsgardiner vilket gör att en inte ser in.

Det finns så klart en kyrka centralt placerad i byn, en kyrkogård i utkanten samt ett ålderdomshem. Och en förskola för barn 3-6 år. Dessutom finns ett stort hus som en kan låna av kommunen vid fester och evenemang.

Har inte koll på alla företag i byn, men två smeder och en byggare vet vi att det finns utöver ovan service.

Bild från google maps för att illustrera.

Husen i byn

Vi har bara varit inne i två hus. Husen sitter ihop i långa rader. Det är inte som radhus där varje hus ser likadant ut, utan de skiljer sig alla åt i både storlek och utseende. Men eftersom de sitter ihop med grannen på två av sidorna så kommer det inte in mycket ljus i husen. Ofta har de mer trädgård än hus fast de bor mitt i byn. Flera av husen är långsmala, så det kanske bara är ett eller två. fönster på varje gavel, i mitten av huset blir det då väldigt mörkt. Dessutom har de ofta fönsterluckorna stängda eftersom fönstren. på ena gaveln vetter ut mot gatan och även är ett extra skydd mot värmen och kylan.

Alla känner alla

i en sån här liten by känner alla varandra. Alla är inte vänner, men alla vet vem som är vem. Så när det kommer någon ny till byn blir det spännande må ni tro. Vi säger Bom dia (goddag) eller Boa tarde (god eftermiddag) så fort vi möter någon och vi får alltid svar. När vi passerar caféer där folk sitter på utsidan vinkar vi alltid. Det skvallras ordentligt i byn har vi fått veta, och gissningsvis är vi ett ämne som det pratas om. Det är för- och nackdelar med en liten by, men vi ser verkligen bara fördelar än så länge.

Trivs väldigt bra här, där vi bor i utkanten av byn, nedanför kullen. Men vi ser byn från trädgården och det är 700meter till juntan ungefär.

Publicerat:

i:

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
23°C / 12°C
23°C / 12°C
25°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.