Gurka odling, skörd & förädling 2021

Vi gillar färsk gurka, att ha på mackan, i sallader eller i tacos/summerrolls. Och egenodlad gurka smakar sanslöst gott!

Gurka heter pepino på portugisiska. Nästan som pequeno, vilket betyder liten. Och vi odlade små gurkor. Lika tjocka som de vi är vana vid från Sverige, men inte längre än kanske 15cm som längst.

Odling

Eftersom jag inte hade så mycket plats i våras att plantera ut mina frösådder i så valde jag bort gurkan då. Så när jag äntligen hade plats i en sålda, den 12 juni, så petade jag ner tre frön och satte upp stöd med ett par bitar armeringsmatta. Alla tre fröer tog sig och de växte så fint och blommade som bara den. Jag plockade bort mycket hanblommor, vet inte om denna sorten kräver det, men jag vet av tidigare erfarenhet att många hanblommor kan göra gurkorna beska.

Skörd

Vi hade mer gurka än vad vi normalt brukar äta. Den första gurkan skördade jag 12 augusti, alltså exakt 2 månader efter att jag petade ner fröna. Sedan hade vi gurka ända til 23 september då jag tog den sista gurkan på plantorna som då hade fått mjöldagg och inte riktigt orkade med att ge oss mer gurkor.

Förädling & användning

Som sagt så äter vi helst färsk gurka, så det gjorde vi mycket under de där veckorna då plantorna försåg oss med smakrika gurkor. Men vi gjorde också tzatziki en gång samt att vi gav bort en del skörd till vänner.

Lärdomar till nästa år

Eftersom utvecklingstiden är 2 månader och tre plantor ger oss lagom med gurkor under 1,5 månad så tänker jag att det borde gå att få till åtminstone två omgångar. Får se hur jag planerar det nästa år, vill ju inte få stora mängder med gurkor samtidigt som zucchinin producerar för fullt. Jag ska i alla fall odla mer gurka så jag kan göra några burkar med Inlagd gurka till vinterns göttbullar-middagar. Sen är ju pressgurka också väldigt gott!

Publicerat:

i:

2 svar till ”Gurka odling, skörd & förädling 2021”

  1. Profilbild för Lena
    Lena

    Varför inte odla en omgång till nu?

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det skulle jag kunna göra men har satt ärtor där jag har klätterstöd. Så får bli mer tester nästa år 😀 Så mkt som är i uppbyggnadsfas så det får vänta med fler stöd.

Vädret

Ourique, PT
23°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 14°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.