Jag saknade en lista på de ”småord” som jag ofta använder när jag talar. Bindeord men också många andra ord, ofta på bara några få bokstäver.

Bilen är gul, huset är fult och mina byxor är blå.. ja såna meningar behöver jag ju kunna. Men det är stört omöjligt att försöka förstå en tidningsrubrik, vägskyltar, radioprat eller vad någon säger till mig om de här småorden inte finns med i min vokabulär. Och dessutom kan jag inte skapa de enklaste meningarna utan de här orden i mina dialoger.

När jag lyssnar på andra som talar så fastnar jag när de använder ett ord jag inte kan. Därför är de där flitigt använda småorten så otroligt viktiga för mig att kunna.

Därför har jag gjort en lista, kanske du också har glädje av den, om inte så har jag i alla fall gjort övningen att skriva ner dem. Igen.

Portugisiska småord

Orden kan vara t.ex. verb, bindeord, adjektiv, substantiv, adverb, prepositioner och pronomen. Alltså jag har inte delat upp dem i några grammatiska grupper utan de är helt enkelt småord som jag upplever används mycket.

Klicka på det svenska ordet för att se det portugisiska. Ibland står det flera ord och det är för att portugisiskan är komplicerad med olika ord beroende på antal och genus. Och för att de binder ihop flera ord till ett. Samt att vissa ord inte används efter vissa verb etc.

om

se

lätt

fácil

svår

difícil

dag

dia

sak

coisa

någon

alguém

från

de (do, da, dos, das)

tills

até

efter

depois de

aldrig

nunca

igår

ontem

också

também

bara

ännu

ainda

okej

ok, ta bem

idag

hoje

många

muitas, muitos

mer

mais

i

em, no, na, nos, nas

andra

outro, outra, outros, outras

dig

te

mig

me

men

mas

med

com

slut

fim

för

para, por, pela

före

antes de

então, tão

såklart

claro

sväng, gång

vez

så är det

pois é

mellan

entre xxxx e xxxxx

det här

isto

här

aqui

det där

isso

där

ai, ali, lá

och

e

vid

á, ás, ao, aos

utan

sem

alltid

sempre

vår (inte årstiden)

nossa, nosso, nossas, nossos

dålig

mal

redan, väldigt snart

samma

mesmo

kanske

talvez

därför

pois

Hoppas du har glädje av dessa orden, och om du har fler ord som du saknar här så skriv gärna en kommentar så lägger jag till dem! Glad om vi hjälper varandra med detta svåra språk.