värmebölja

Värmebölja i flera dagar med över 40 grader

Hela iberiska halvön har haft en värmebölja med höga temperaturer. Vi har haft 41.6 grader som mest i denna omgången, totalt 4 dagar med temperaturer över 38 grader.

Vi hade över 40 grader förra sommaren och bloggade om det också, ifall du vill läsa om det hittar du inlägget här.

Hur är det att leva i sådan värme, hur såg dagarna ut under den här värmeböljan kanske du undrar? I så fall får du svaret idag 🙂

Vi brukar ju ha temperaturer mellan 30-36 grader mest hela sommaren, men sen kommer det såna här höga temperaturer ibland och då anpassar vi livet efter det.

Svala mornar

Morgonen är den svalaste tiden, 18-22 grader (när det är så varmt på dagen hinner det inte ner mer tills solen går upp igen), så vi ställde faktiskt klockan, och gick upp klockan sju för att få lite gjort.

En dag gick vi ut och arbetade i trädgården tillsammans.

En annan dag gick jag ut vattnade de nyplanterade träden (16 vändor med vattenkanna så skönt att göra när det inte är så varmt.)

En av dagarna satte jag mig ute i skuggan och jobbade.

Avslutar morgonpasset med att svalka av oss i uteduschen och sen njuter vi av frukost under pergolan i skuggan.

Förmiddagen utomhus

Vårt hus skuggar framsidans sköna sittplatser på förmiddagen. Då är det underbart att sitta där och känna brisen (om det är någon).

Jobbar & bloggar tills datorn blir för varm. Den tröttar fortare än jag, av värmen.

Skördar och pysslar om växterna gör jag gärna på förmiddagen också.

Vi vill vara utomhus så mycket som möjligt, och när det är så här varmt så är mornar och förmiddagar skönast!

Lunch gärna utomhus

Sallad är ju gött att äta när det är varmt, men även smoothies och rester. Grillen med spisplatta står i skugga på verandan så det är kanon att laga maten där (vilket vi gör hela sommaren, alla dagens måltider). Men när det är värmebölja är det skönt att slippa laga mat som tar lång tid.

Äter gärna under pergolan, även om solen ligger på. Vi njuter ändå av lunchen och när vi tycker det är för varmt så går vi in med disken.

Sallad med grillad zucchini, oliver, rostade cashewnötter och små mozzarellaostar.

Eftermiddag inne eller på utflykt

Värmen kryper uppåt snabbt efter lunch och det blir för varmt under pergolan som inte har helskugga (bara 90%). När det är under 35 grader och fläktar lite så njuter vi av pergolan även på eftermiddagen.

På balkongen är det skugga vid den här tiden, men där står det ofta helt still, då västvindarna inte kommer åt, så där är det också för varmt när det är så här höga temperaturer. Men om det blåser från öst så kan en njuta där.

Vi jobbar, diskar, läser, förbereder middagen och tar en tupplur. Under den här värmeböljan var det Formel 1 under ett par dagar så en av oss satt i soffan och kollade på det.

En eftermiddag drog vi till havet i väst och badade. Satt i skuggan under parasollet och njöt av doften och ljudet från havet. Det blev även några salta bad i vågorna.

En annan eftermiddag stack vi till ett par poolfirmor i Algarve för att prata om lämpliga lösningar, så vi har så mycket kunskap som möjligt inför det som ska läggas med i vårt förprojekt för garaget.

Blev en eftermiddag på stranden
Vilade nära vår mobila AC, som vi drar igång ytterst sällan.

Kväll både ute och inne

Vid 17.30 kliver vi ut igen och grejar i trädgården eller bara hänger på altanen under holmeken, som ger bättre skugga än pergolan under sen eftermiddag.

Lagar middagen på grillen och äter vid 18-19-tiden. Då är det underbart skönt ute, ofta lite mer blåst på eftermiddagen än tidigare på dagen, och det har krypit ner till 30-34 grader ungefär.

Innan det mörknar tar jag min vattningsrunda i köksträdgården, skördar kanske lite och avslutar med en härlig utomhusdusch innan jag går in och tar hand om det jag skördat under dagen.

Helt oredigerad bild, underbart ljus när jag vattnade en kväll under värmeböljan.

När vi kommer in för kvällen är det jobbpass som gäller och om vi orkar efter disk och andra hushållssysslor så kan det sen bli film, några avsnitt av en TV-serie eller bokläsning.

Den femtedagen var enligt prognosen också varm, men den kom bara upp till 35 grader och vi fick dessutom ett par små skurar med regn och åska.

30-33 grader är bäst!

Jag trivs som bäst när det är 30-33 grader, då är det behagligt varmt här. Njutbart verkligen då luftfuktigheten också är väldigt låg. Är det lägre temperaturer, typ 27 grader, blir det ofta något fuktigare i luften och jag upplever det faktiskt varmare. När temperaturen är varmare än min egen kroppsvärme är det dock lite för varmt.

När det är 24 grader här är det kallt 🙂

Översta bilden är prognosen inför värmeböljan och den stämde rätt bra med verkligheten. Nu har vi det svalare igen med temperaturer på 28-32 grader ungefär.

Publicerat:

i:

10 svar till ”Värmebölja i flera dagar med över 40 grader”

 1. Profilbild för Kristina Nilsson

  Låter som mycket ljuvliga dagar även om det blir höga temperaturer. Här i Luleå regnar det och är endast 10 grader varmt. Förmån att få följa din blogg vilket ger värme i själen! Allt gott till er.
  Mvh
  Kristina Nilsson

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja en får ju liksom räkna med att det blir värmebölja när bosätter sig på landsbygden på södra breddgrader 🙂 Glad du känner så, tack! Detsamma!

 2. Profilbild för Ama de casa

  Jag trivs bäst när det är runt 25 grader. Nu är det på tok för varmt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag misstänker ni har det fuktigare än vi har det, i Sverige trivs jag bäst med 25 grader på grund av luftfuktigheten. Men här är så mycket torrare, det är stor skillnad.

 3. Profilbild för Äventyret framtiden

  Mycket trevlig läsning igen Anna, så bra dokumenterat om hur ni har det i värmen och vad ni gör.
  Jag är som Ama, trivs bäst när det är runt 25 grader varmt, gärna då med lite bris från havet. Vi bor ju här första året och har aldrig varit med om en sommar här ännu. Jag har förstått att den riktiga värmen kommer mot slutet av sommaren. Vi har våra planer i beredskap, att om det blir för hett och jobbigt här i stan så drar vi upp i bergen eller till andra sidan bergen där nederbörden brukar vara mera konstant. Men ännu vet vi inte vad som väntar oss. Har läst att de har ett mindre h-e i Spanien just nu med temperaturer över 40 grader.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är fuktigare på Madeira än här, det är stor skillnad på hur värmen känns då. Är det fuktigt gillar jag verkligen inte värmen, men när det är så torrt som det är här så är det nästan kallt när det är 25 grader och blåsigt 😀

 4. Profilbild för Susjos

  Spännande att höra hur era dagar är när det är varmt, låter som ni fixar det bra! Hur långt har ni till stranden?
  Ha det fortsatt skönt i värmen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att du gillade inlägget om värmeböljan. Vi har 55 min i bil till havet. Nu är det inte varmt längre, men det kommer ju tillbaka.

 5. Profilbild för Mareijke
  Mareijke

  Det låter underbart i mina öron. Man får ju bara anpassa sig. Nu har jag väl inte upplevt den värmen men förra sommaren var det 33-34 här och då tar man det lite lugnt mitt på dagen. Bökigast är det när man ska ut och gå med hundarna, men men det är bara att ställa kl och gå ut tidigt. Jättekul att följa din blogg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det gäller ju att hitta sätt att tycka dagarna är härliga oavsett om det är för varmt eller inte. Jag förstår att hundar kan tycka det är jobbigt i värme. Kul att du följer!

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.