slänger ingen mat

Vi slänger ingen mat, nästan

Det är faktiskt så, vi slänger i princip ingen mat alls. 

Gjorde den här reflektionen häromdagen, att vi faktiskt är riktigt bra på att äta upp all mat vi handlat. Att vi slänger ytterst lite. Det som slängs är nån morot som blivit mjuk eller en apelsin som var skadad redan vid köpet. Ytterst lite matvaror åker i soppåsen.

Varför slängs ingen mat?

Det har bara blivit så. Det har inte varit något vi bestämt eller planerat för. Men självklart vill vi inte slänga saker, och nu i efterhand kan vi konstatera fyra orsaker.

Utrymmet i husbilen

En orsak är så klart att vi inte har utrymme att lagra en massa mat som vi inte hinner äta upp innan det blivit dåligt. Även om frukt ofta får ligga någon annanstans än i kylskåpet, på grund av utrymmesbrist där, så köper vi inte mer än att vi faktiskt hinner äta upp det. Vi ser även maten hela tiden, då vi befinner oss på 16kvm. Det gör att vi inser att exempelvis alla avokados börjar bli mjuka, ja då planerar vi in en måltid med guacamole till exempel.

Ekonomi & planering

Vi planerar våra måltider, så när vi handlar vet vi vad vi ska äta de närmsta dagarna och handlar bara till det. Vissa torrvaror kan vi köpa mer av, om vi hittar billigt, t.ex havregryn eller tacochips. Men om det går åt exempelvis en paprika till inplanerad middag så köper vi inte ett 3-pack. Även om det kanske är billigare, så blir det ju inte billigare då vi kanske måste slänga 2 st.

Utmaning

Ingen av oss gillar att laga mat, så att lära oss att använda det vi har är en rolig utmaning. Och vi lyckas riktigt bra skulle jag vilja säga. När vi kokar pasta till exempel så äter vi upp kanske hälften. Resten sparar vi i kylskåpet och dagen efter kanske vi gör en pastagratäng med äggstanning. Eftersom vi då lägger till fler matvaror så blir det för mycket att äta upp, så då blir det över till en tredje måltid. Då steker vi skivor av gratängen till middagen. På det här viset får vi prova nya maträtter och utvecklas också i vår matlagning.

Miljön

Slit och släng är inget för oss. Längre. För det har varit så. Vi har inte alltid brytt oss så mycket, utan vi har köpt, använt och slängt. Mat har vi sparat i frysen, tills det blivit för gammalt. Då har vi slängt det. Självklart är det bättre för miljön att äta upp det vi handlat. Minskad produktion och konsumtion och mindre sopor. Win – Win helt enkelt!

Har du några bra tips på mat som kan göras till nya måltider när det blivit rester?

/Anna

Publicerat:

i:

21 svar till ”Vi slänger ingen mat, nästan”

 1. Profilbild för Kristina Svensson

  Jag kan bidra med en till teori: livsstilen. I varje fall slänger jag mindre mat när jag bor i Frankrike än i Sverige. Orsaken är att jag handlar så lite i taget. Jag börjar morgonen med att handla en croissant till frukost. Det är precis så många som jag tänker äta. Därefter tar jag en sväng på marknaden. Vill jag ha en tomat till lunch köper jag en, inte en påse. På kvällen blir det en tur till bageriet där jag ber att få en halv baguette. Osv.
  I Sverige handlar jag kanske en gång i veckan och även om mycket hamnar i frysen är risken större att något hinner bli gammalt i kylskåpet.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så hade det kunnat vara. Men så är det inte för oss. Vi bor sällan nära marknader eller mataffärer, så när vi är där handlar vi. Har aldrig handlat flera ggr per dag, om det inte är så att vi glömt nåt eller behöver besöka en annan butik för att den första inte har det vi behöver. Så den teorin stämmer inte på oss 🙂 Inte i den här livsstilen.

 2. Profilbild för Lisa

  Bra för miljön och likaså blånboken. Är ju äldre än er och uppvuxen då allt togs tillvara eftersom det var en nödvändighet. Har aldrig kunnat släppa det utan har levt så utan att tänka så mycket på det förrän det blev så mycket snack om det i miljödebatterna. Helt otroligt mycket mat slängs p.g.a. oförstånd , oförmåga och dålig planering. Bondomelett kan göras på överbliven kokt potatis , lök , korv eller nåt rökt och sen några ägg. Omelett kan för övrigt varieras med grönsaker , fisk eller lite vad man haver. Torrt bröd steker jag i olivolja , blir jättegott . Pasta och ris blir bra bas för en sallad. Bara att testa , jag tycker ni ska fortsätta så som ni gör och kanske vaknar ert intresse för att laga mat så småningom.
  Jag håller tummarna och gillar era inlägg.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för tips och hejarop Lisa! Vi är glada att vi till slut vaknade upp från vårt slit och släng beteende.

 3. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Jag har jobbat tillsammans med Lisa (i kommentaren ovan) i många år och vi delar både intresse för matlagning och oviljan att kasta livsmedel. Här kastas inte två överblivna kokta potatisar eller en lite ledsen morot. Det kan bli en riktigt bra måltid med lite kryddor och en msk kärlek.
  Tänk det går faktiskt att lära gamla hundar sitta. När jag träffade min sambo i mycket mogen ålder hade han aldrig tänkt i de här banorna men han har verkligen lört sig!
  Bra jobbat för er del och kanske att ni en dag kan tycka matlagningen är ett nöje och inte bara något nödvändigt ont!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Britt-Marie! Vi försöker hitta glädjen i matlagningen. Jag älskar matlagning är Roger gör det.. hahah och tvärtom. Men ofta lagar vi tillsammans för då blir det roligast.

 4. Profilbild för Kors och Tvärs

  Va kul att du skriver att ni utvecklas i matlagningens konst. Det är ju kul att experimentera, så blir det nya rätter dagen därpå, av ”resterna” Ser fram emot att ses igen – då ska du få bjuda på nåt gott!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Eller hur! Se fram emot 7-rätters med väl utprovade viner till det! (eller inte… hihi)

 5. Profilbild för Hanna Telon
  Hanna Telon

  Här hittar ni MAT ,en stor matmarknad i Portimao öppet må-lö

  En saluhall i Lagos vid palmpromenaden ( mitt emot gå-bron till småbåtshamnen) öppet lördagar.

  Det finns juice-smoothiebarer här också både i portimao-centrum och Praia de rocha.
  I Lagos finns det pizzeria ” mamma mia” där dom gör egen glutenfri pizzadeg… så den är klar först vid kanske 13 tiden… 🙂 Men så gott!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Hanna! Saluhall är ju fantastiskt trevligt och pizzerian vill vi ju testa så klart.

 6. Profilbild för Helena Roth

  Härligt läsning!

  Tips: Köttfärssås (eller linsfärssås, jag är ju vegetarian) kan med fördel göras till soppa dagen efter – fyll på med vatten och kanske grovt hackad rå broccoli som får koka upp och bli lagom mjuk. Med en klick creme fraische eller yoghurt till, gott gott.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag äter inte heller köttfärs. Dessvärre inte mycket linser heller. Men tack för tips!

 7. Profilbild för Yvonne Bjerregaard

  Utrymmet, som du nämner, tror jag är en avgörande sak. Stora kylskåp lockar till förvaring. Blir chockad ibland när jag ser folks kylskåp proppfulla med mat. Kan tänka ni har en liten kyl i husbilen. Slänger aldrig rester, gör diverse hopkok på dem.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja utrymmet är definitivt en faktor!

 8. Profilbild för Reiselinda

  Vi har också blivit bättre på att ta till vara på maten de senaste åren, både hemma och i husbilen. Att göra en meny för veckan och handla endast det vi behöver har varit en nyckel på hemmaplan. I husbilen är det lite mera begränsat med plats, men vi försöker göra liknande även om det inte blir för lika många dagar. När vi stannar vid en affär med husbilen så passar vi på att ”storhandla dricka och varor med längre hållbarhet samt att vi tänker måltider några dagar framöver. När vi sedan står still och det börjar tömmas i kylskåpet handlar vi lite åt gången för att slippa bära tungt från affären.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det beteendet känner vi igen 🙂 Bra att ni också har mindre matsvinn numera.

 9. Profilbild för Elisabet
  Elisabet

  Följde er blogg i vintras men nu har vi varit hemma ett par månader så nu har det inte blivit av förrän jag råkade få syn på ett inlägg i facebook i morse och följde med in på bloggen där jag fastnade och surfat runt på olika inlägg. Vi har bytt till större husbil och fått lite olika problem så lite spännande att läsa även era tidigare inlägg om felåtgärdning mm ?
  I detta inlägget kände jag också igen mig, fast jag är femtitalist och uppvuxen med sparsamhet vad gäller matsvinn så jag har nog alltid resonerat som ni gör nu. Tips om mjuka morötter och slokande gröna blad är att lägga dem i iskallt vatten ett par timmar så blir de oftast fina och krispiga igen! Samt dela och pensla gårdagens baguetter med lite vatten och fräscha upp dem en stund i ugnen ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kul att du hängt hos oss idag och läst ikapp lite. Hur stor bil har ni nu? Hoppas våra problembeskrivningar hjälper er. Tack för tipsen.

 10. Profilbild för Elisabet
  Elisabet

  Vi har bytt från en 6,4m plåtis till en Pilote som är en meter längre och även lite bredare. Trevligare sittdel, mindre trång passage förbi köket och ett riktigt sovrum är fördelarna, förutom lastvolymen. Fast jag gillade den stora skjutdörren och köket som stod vänt med fri utsikt i plåtisen…

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Förstår att du saknar vissa saker. Så är det ju alltid när en väljer något nytt så väljer en bort något annat 🙂

Vädret

Ourique, PT
10°
Klart
06:5920:06 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 11°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
28°C / 11°C
26°C / 11°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.