Vill leva så hållbart som möjligt

Vår kunskap om hur vi kan minska vårt avtryck på jorden ökar för varje dag, för vi är lyhörda och vill göra skillnad. Självfallet vill vi leva så hållbart som vi kan och så här resonerar vi just nu.

Med detta inlägg vill jag beskriva våra tankar, kanske inspirera men absolut inte försöka vara präktig eller komma med pekpinnar till någon annan. Men skulle väldigt gärna vilja få inspiration från dig som läser och som också tycker det är viktigt med hållbarhet – hur och vad gör du? Kommentera gärna!

Aktiva val

Att göra aktiva val är en stor del i att leva hållbart tycker jag. Vi lever inte bara på i en hög hastighet utan vi stannar upp och tänker. Gör research och väljer. Men allt är inte svart eller vitt, och det är okej.

Jag äter redan vegetariskt, mestadels vegansk och med egen odling kommer det bli ännu mer klimatsmart mat. Dessutom reser vi inte till jobbet utan arbetar hemifrån sedan många år och det är riktigt bra val både för miljön och oss som personer.

Vi tycker det är viktigt att göra aktiva val, att välja hållbart i den mån vi kan. För det är också så att vi inte kommer kunna välja hållbart i varje val, men vi kommer göra så mycket vi kan och göra vårt bästa. Och det är okej. .

Vattenförbrukning

Huset är anslutet till kommunalt vatten så vi har förhoppningsvis vatten hela tiden. Men som odlare är ju vattenförbrukningen något som definitiv inte är hållbart och bara för att det finns ”obegränsat” i kranen är det något vi verkligen vill hålla en så låg förbrukning vi kan av.

Därför kommer vi skapa förutsättningar för att samla, återanvända och lagra vatten så långt det går. Bevattning kommer dessutom ske med timer och på tider då avdunstningen är mindre för att minimera förbrukningen och öka effekten av bevattningen.

Vad gäller förbrukning vid disk, tvätt, matlagning och hygien har vi under åren i husbil lärt oss minimera förbrukningen väldigt mycket och den erfarenheten tar vi med oss in i vårt hus! Men vi njuter också av långa sköna duschar nån gång ibland. Och det är okej.

Hållbar odling

Vi kommer odla för eget behov, men blir det för mycket skörd av något delar vi gärna med oss till andra, kanske byter med grannar eller vänner. Exakt hur vi kommer gödsla, hantera ogräs och skadedjur vet vi inte, kan inte tillräckligt om det än, men vi kommer välja hållbara alternativ.

Skapandet av köksträdgården kommer också ske med tanke på att vara hållbart i längden. Men samtidigt är det erfarenhet som kommer med åren, så i början kanske vi gör helt galna saker i detta för oss nya land. Och det är okej.

Varmt och skönt

En pelletskamin kommer vi installera i huset. Finns många fördelar med just pellets, men att det är ett bra val för miljön är den största anledningen för det valet.

Hur vi säkrar vårt varmvatten är inte spikat än, men vi tittar på ett par olika alternativ. I huset finns en varmvattenberedare som drivs på gasol eller el.

leva hållbart
Monte da Rocha Barragem, en näst intill uttorkad damm i Ourique

Elförbrukning

Fastigheten är kopplad till elnätet, så vi har trygghet i att ”alltid” ha el. Portugal har också en stor andel av sin el från förnyelsebara källor så rent hållbarhetsmässigt är det inte fel att använda centrala elnätet. Dessutom gör de relativt höga elpriserna att förbrukningen blir lägre, vilket också är en fördel.

Med satsningar på förnyelsebar energi är Portugal på god väg att nå Parisavtalets klimatmål, rapporterar SVT. Landet har nyligen sjösatt en av världens största havsbaserade vindkraftsparker.

/SVT

Men vi vill gärna ha solceller för vår elförbrukning. Det gäller dock att analysera om det är en ekonomiskt hållbar lösning och i vilken prioritet vi ska göra olika investeringar.

Renovering

Vår renovering kommer innebära många aktiva val och självfallet väljer vi återvunnet material eller återvinningsbart där så är möjligt. Alla vitvaror kommer garanterat vara energisnåla. Mycket av vår tid just nu går till att göra research av alternativ.

Genom att byta fönster och ytterdörrar samt isolera taket kommer vi skapa ett bättre inomhusklimat vilket huset kommer gilla, energiförbrukningen minskas och vi mår bättre.

Resor

Vi har våra elcyklar och de kommer vi använda flitigt. När vi handlar så blir det storhandling med bilen för det är ett par mil till närmsta stora mataffär, hoppas vi klarar oss med en gång per månad eller liknande, när odlingarna är igång. I ett hus kan vi ju lagra mer än vad vi kan i vanen. Hur våra resor ser ut framöver får vi se, just nu har vi inget sug att resa.

Produkter i vardagen

I och med att vi vill återanvända vårt eget gråvatten (efter filtrering) till odlingarna är det ren självbevarelsedrift att använda rätt produkter i kök och badrum.

Plast är något vi har alldeles för mycket av i Vega. Är noga med att använda plastprodukterna om och om igen och vi återvinner allltid förpackningar. I vårt hus kommer plasten minimeras, ersättas av glas och andra bättre material.

Shoppinghets har aldrig varit något för oss, gillar inte kläder och vi är minimalister som inte äger en massa onödiga prylar. Men visst köper vi saker vi anser oss behöva. Och det är okej.

Om du vill se hur du kan leva mer klimatsmart så rekommenderar jag att kika in hos Naturskyddsföreningen, de har gjort en enkel guide!

Publicerat:

i:

6 svar till ”Vill leva så hållbart som möjligt”

 1. Profilbild för Maria

  Vilket jättefint inlägg. Jag delar många av dina tankar. NI kanske redan har en väl fungerande kompost, om inte så är det både klimatsmart och mycket bra för plånboken. Jag bodde i Kalifornien i flera år och var i stort sett självförsörjande med min frukt och grönsaksodling. En sak som man lättare kan gör i medelhavsklimat, (tror att Kalifornien och Portugal har liknande klimat,) är att använda hästgödsel i trädgården. Värmen gör att du kan använda den nästan omedelbart under den varmare årstiden. När jag började göra det i kombination med att vara noga med att täcka marken runt mina växter för att spara vatten och kväva ogräs då blev skörden (tomat, gurka, squash, timjan, rosmarin, salvia, dill, cilantro, fikon) mer än dubbelt så stor.
  Vilket spännande liv ni lever 🙂 Lycka till med allt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Maria! Bokashi kommer vi använda för köksavfallet (hinkarna väntar på oss i Sverige) och en trädgårdskompost är givet. Vad spännande med Kaliforniskt klimat, såg dock på din blogg att du varit där under branden, vilket måste varit en fruktansvärd upplevelse.

 2. Profilbild för Elisabet dohnfors
  Elisabet dohnfors

  Roligt att läsa detta inlägg som stämmer så bra med mina tankar. Hade på känn att jag skulle gillat er om vi träffats på nån ställplats vilket var rätt nära några gånger ???? men nu har husbilen och dess ägare valt att åka på sitt håll och jag har slagit mig ner med trädgård, och vandringsleder runt knuten i Sverige. Tipsar om bokashikompostering, så tillfredsställande att ta tillvara allt som blir över vid matlagningen, och verkar funka jättebra att pigga upp trött jord med!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det hade varit kul att ses Elisabet. Kanske vi ändå ses även om husbilen åkt åt ett annat håll. Ja vi har två bokashihinkar väntandes på oss i Sverige. Det ser vi fram emot att börja använda! Att tillverka egen näringsrik jord gjorde vi när vi bodde på gård i Vimle, men använde annat system då.

 3. Profilbild för Moa - Lycklig & levande

  Intressanta tankar och bra tips! Vi har betat av en hel del dokumentärer om hållbarhet och klimat här hemma det senaste, – det får mig verkligen att reflektera ännu mer än jag redan gör kring dessa frågor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Moa! Ja det finns mycket att lära på det här området och jag är innerligt tacksam för allt nytt jag lär mig. Att reflektera och göra aktiva är bra!

Vädret

Ourique, PT
12°
Soligt
06:5920:06 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 11°C
29°C / 10°C
29°C / 10°C
27°C / 11°C
26°C / 11°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.