skorpion portugal

Wildlife i vår trädgård

Gillar verkligen djur, men visst finns det vissa som vi kanske helst hade sluppit ha på vår tomt. Men det är bara att acceptera att vi inte har ensamrätt till den här jorden.

Vi har skalbaggar, sniglar, myror, myggor, getingar, bin, humlor.. ja massor av olika insekter. Men i dagens inlägg blir det lite annorlunda wildlife.

Ödlor

Vi har ett par pärlödlor som bor i det höga gräset nedanför vår balkong. Eller troligen i ett hål i marken i det höga gräset. Ofta när vi äter lunch där så hör vi hur det prasslar och den vackra hannen kommer fram! Honan har vi bara sett en gång och då lite längre bort. De kan tydligen bli upp till 90cm – vore väldigt roligt om vi kunde fortsätta bo här tillsammans!

Vi har massor av små ödlor i trädgården också, gissar att det är algeriska sandödlor. Samt att vi nyligen har haft sällskap av liten geckoödla på balkongen, den satt uppe i taket och tittade på oss när vi åt middag. Det bor även geckoödlor i vårt lilla uthus vid vatten- & elanslutningarna till tomten. Åh jag älskar ödlor, och att de gärna äter både myggor och spindlar ger dem extrapoäng!

Murgecko gissar jag

Räv

När jag var i fårhagen och fotade kaktusen för ett tag sedan så kom det en räv mot mig, men som vek av in i hönshuset. Det blev inget skrovmål för räven, för där inne bor det bara duvor, vilka flög ut vid det plötsliga och oväntade besöket. Har även hört rävens skall på nätterna, så det finns väl ett gryt i närheten.

Ser du räven? Kolla vid pallen 😀

Spindlar

Har knappt sett några spindlar alls sedan i februari. Men nu har det dykt upp lite onödigt stora. Jag som är rädd för spindlar har inte fotat dem, så länge kan jag inte titta på dem och inte heller vill jag ha bilder på dem. Inne är dem inte (huset är tätt med myggnät och tätningslister runt fönster och dörrar) men när jag lyfter på en sten eller flyttar en bräda så kan det finnas en spindel därunder. Så klart. Men den som skrämde mig när jag röjde på altanen fick faktiskt inte leva längre. Glad jag sluppit se vargspindeln som många delar bilder av i grupper om wildlife i Portugal på Facebook.

Padda & orm -ish..

Vi flyttade en liten trälåda i köksträdgården och under den dök det upp en liten padda som jag flyttade till en hög med trädgårdsris och därmed en fuktig plats. Under samma låda såg jag sedan en stor daggmask, så jag tog tag i den för att lägga i komposten, men det var ingen mask. Det var något ormliknande det kände jag på konsistensen. Dessutom var den mycket större än en mask. Finns tydligen något som heter maskorm och det kanske var en sån.

Skorpion

När Roger tog de sista bräderna i högen med virke till sålådorna dök det upp en skorpion, den på översta bilden. Den skrämmer mig inte så länge den bara står där i solskenet. Jag kan titta på den. länge och beundra den. Men klart jag inte vill bli stungen, så höll mig på behörigt avstånd (därav dåliga bildkvaliteten). Använder alltid handskar när jag röjer i trädgården till exempel.

Kan tänka mig att det dyker upp fler intressanta djur och så länge spindlarna håller sig i trädgården så kan vi samexistera. Och med fler ödlor – färre spindlar!

Publicerat:

i:

,

6 svar till ”Wildlife i vår trädgård”

 1. Profilbild för Chatrine

  Här har vi räv, rådjur och mängder med knott och spindlar. I trakten pratas det mycket om vildsvin och vi har sett låga elstängsel vid många trädgårdar i grannbyn så de dyker säkert upp även här framöver. Jobbigast just nu är knotten.
  Vi som är kvällsmänniskor hade gärna tillbringat mycket tid i trädgården kvällstid. Men nu går det inte. Vi blir helt uppätna ????
  Myggen slipper vi med en thermacell men knotten verkar inte bry sig om den.

  1. Profilbild för Evy Knoph
   Evy Knoph

   Oj..hmm..ännu en gång glad och tacksam att jag bor på 3e våningen med balkong i Göteborg :-). Och på hotell i städer för det mesta när jag reser.. Vågar inte titta på vad den där maskormen kan vara…

   Hoppas ni klarar er bra, låter klokt med handskar :-).

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Och jag är tacksam att jag har trädgård 😀 Härligt att vi människor är så olika med olika behov och önskemål. Maskormen är som typ en kopparorm.

  2. Profilbild för Anna Forsberg

   Knott har vi inga, alltid nåt 😀

 2. Profilbild för Ann-Charlotte Rådendal

  Vi hade mycket mygg och även flugor första året vi bodde här. Men sedan jag började mata småfåglarna har det blivit färee av den sorten. Ödlorna håller spindlarna borta så det är suveränt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja småfåglarna är väldigt bra att ha. Vi har massor, så glad för det av många anledningar. Ja ödlorna gillar vi.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 12°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.