För ett antal månader sedan fick jag ett telefonsamtal från en person jag inte kände. Personen var inte heller någon kund till mig. Men hon behövde hjälp!

Hon hade googlat för att få reda på hur hon skulle göra för att komma in på sin WordPress hemsidas kontrollpanel. Hennes sökning hade inte gett henne något svar men hon hade hittat min hemsida. Hon ringde och självklart vägledde jag henne att komma in på sin sidas kontrollpanel.

Adminpanel – kontrollpanel – finns säkert många andra namn också. Det jag syftar på är alltså ”backoffice” till din hemsida där du skriver inlägg etc.

När jag idag skrev på Facebook och undrade vad folk vill att Webbtanten ska skriva om, så kom detta upp igen! Kristina får ofta samma fråga av sina vänner och bekanta och självklart ska Webbtanten prata WordPress nu.

Det blir alltså ett gäng inlägg med olika delar som beskriver kontrollpanelen och arbetet med en WordPress hemsida när installationen är genomförd.

WordPress – att logga in
Om din hemsideadress är www.minadress.se så är adressen till din kontrollpanel: www.minadress.se/wp-admin

Om du är inloggad och din webbläsare kommer ihåg din inloggning kommer du direkt till kontrollpanelen, annars måste du ange ditt användarnamn och ditt lösenord. Du ser i bilden ovanför hur inloggningsrutan ser ut. Det finns även en länk där du kan klicka om du glömt av ditt lösenord.

Kontrollpanelen är där du sköter din hemsidas innehåll och väljer bland olika utseenden. Det är även där du skriver dina inlägg. I nästa inlägg om WordPress kommer jag att övergripande beskriva vad du kan göra inne i kontrollpanelen för att i senare inlägg detaljbeskriva de olika delarna.

När jag gör en installation/produktion lägger jag alltid till en ”Logga in” länk i sidfoten och jag ber er andra som installerar WordPress åt en kund el. vän att göra detsamma.

www.minadress.se/wp-admin
Det är alltså den adressen du ska använda för att komma till din wordpress hemsidas kontrollpanel!

Dela gärna detta inlägget till dina vänner och bekanta!