Wordpress kontrollpanel

WordPress kontrollpanel

Har du full koll på alla inställningar och funktioner som finns i kontrollpanelen på din WordPress hemsida?

Om inte hoppas jag att det här inlägget ska ge dig lite ny kunskap. Fördjupningar om de olika inställningarna kommer i nya inlägg. Idag är det meningen att du får en mer överskådlig bild och var du hittar vad. Det som jag går igenom är det som finns i en standardinstallation. När man kopplar på teman och tillägg till sin wordpress hemsida så tillkommer det nya alternativ i kontrollpanelen.

Wordpress kontrollpanel

Adminpanel
Här kan du ställa in hur du vill att din startsida på kontrollpanelen ska se ut samt att du får information om när det är dags att uppdatera olika delar på din hemsida.

Inlägg
Inlägg är din hemsida/bloggs dynamiska publiceringar. Det är med inläggen du ger din läsare något nytt. Det är även inläggen som man normalt prenumererar på via RSS. I kontrollpanelen ser du inlägg överst. Under den rubriken hittar du verktygen för att skapa nya inlägg (bloggposter), du kan även ändra inläggen här. Under denna rubriken finns också registret för inläggkategorier och etiketter.

Media
All media du laddat upp, bilder, filmer etc finns samlat här, i mediabiblioteket. Du kan lägga till ny media, ändra befintlig och ta bort. Har du laddat upp en bild direkt via inlägget finns den här!

Länkar
Samla, ändra o ta bort länkar till andra bloggar, samarbetspartners, branschorganisationer etc. här. Att skapa länkkategorier kan vara bra om du vill ha olika listor. Det löser du under den här fliken också. Sedan kan du kan visa önskad länklista på din blogg via en widget. Finns under utseenderubriken.

Sidor
Sidor i WordPress är tänkt som mer statiska. Här lägger man ofta information om skribenterna, kontaktinformation och annan information som inte ändras ofta. Fast du kan självklart ändra lika lätt som du ändrar i ett inlägg.

Kommentarer
Om du i dina inställningar godkänt att besökare ska kunna kommentera det du skriver hanterar du deras kommentarer under den här rubriken.

Utseende
Här under finns allt som har med sin hemsidas utseende att göra. Val av tema, temats eventuella olika funktioner, menyinställningar, bakgrunder, huvudbild samt widgets. Widgets är fälten i sidan eller botten på din hemsida.

Tillägg
Det finns en otroligt massa olika plugins till WordPress. De möjliggör nya funktioner för din hemsida/blogg. Du har säkert en del installerade redan, om inte de två som automatiskt följer med vid en wordpress installation. Du kan se vilka som finns på din hemsida under den här rubriken. Du kan även inaktivera plugins här. Samt självklart leta efter och installera nya.

Användare
Vilka har tillgång till att göra olika saker på din hemsida? Här ser du en förteckning på dina användare. Minst en ska vara admin. Man kan tilldela olika roller till de olika användarna som tillåter olika mycket aktivitet i kontrollpanelen.

Verktyg
Här kan du exportera innehållet i din databas (alla inlägg och sidor etc.) Dessutom skapar en del plugins sin funktionsknapp här ex. wp-db backup.

Inställningar
Det är här du gör de flesta av inställningar för din hemsida. Dessa inställningar går jag igenom i nästa inlägg!

Glöm inte att dela med dig av det här till dina vänner med nedan knappar! Tack!

Publicerat:

i:

16 svar till ”WordPress kontrollpanel”

 1. Profilbild för Monika Öhrn

  Hej

  Googlade och hamnade här! Vet du hur jag ska göra? Jag har en hemsida och använder wordpress. Idag har jag blivit bombarderad av ett spamregn! Någon stjäl andras kommentarer och lägger in det som kommentar på min sida. Jag skulle därför vilja ta bort möjligheten att kommentera bilder och bara ha kommentarsfältet öppen på en av sidorna. Vet du hur man spärrar möjligheten till kommentar på bilder?

  MVH

  Monika Öhrn

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Hej! Intressant, detta fenomen har jag aldrig ställts inför.
   När du infogar en bild så blir automatiskt länken till en bild inklusive kommentatorsmöjligheten. Du kan välja en annan länkadress eller ingen länk för jag kan inte hitta någon avstängning av endast kommentarerna för bilden.
   Men du kan stoppa kommentarer till inläggen (kommande inlägg) under inställningar/diskussion.
   För att stänga av på gamla inlägg så markera du alla inlägg och väljer redigera. I massändringsläget gör du justeringen om kommentarer.

 2. Profilbild för Monika Öhrn

  Hej
  Tack så mycket för ditt svar. Jag har genom hjälp av min kusin skaffat bättre spamfilter också så jag tror det blir lite lugnare framöver.

  MVH

  Monika

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Ja spamfilter är ju A och O så klart 🙂

 3. Profilbild för Paula´z Värld
  Paula´z Värld

  Hej!

  Jag har nyligen öppnat egen blogg på wordpress, dock under bloggen.fi
  Hittar inte länkar nånstans!

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   De har tagit bort det i nya versionen 3.5. Du måste ladda ner ett plugin som heter link manager (tror jag det heter).

 4. Profilbild för Paula´z Värld
  Paula´z Värld

  Hej igen!

  Det fanns så många olika link managers. Vilken av dem är det o hut går jag till väga?

 5. Profilbild för Paula´z Värld
  Paula´z Värld

  Med andra ord: ska jag ladda ner link manager el hur går jag till väga?

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Det här pluginet ska du ladda in och aktivera. https://wordpress.org/extend/plugins/link-manager/

 6. Profilbild för Paula´z Värld
  Paula´z Värld

  Var ska jag aktivera in den ? Ska ju ladda ner den vet jag, men sen då?

 7. Profilbild för Paula´z Värld

  Ändrat min blogg till pappar.fi

  Likadant där..hur gör jag med länkarna? Har laddat ner filen, sen då?

 8. Profilbild för Paula´z Värld
  Paula´z Värld

  Nu har jag öppnat blogg i bloggen.fi igen!
  Hur var det nu med länkarna? jag har laddat ner linkmanger….hur gör jag sedan? Väntar på att höra svar SNART!!!!

 9. Profilbild för Åsa

  Hej.
  jag har en fråga om Mediabiblioteket.
  Om jag tar bort bilder där, det är ju så många nu… försvinner de från bloggen åxå?
  Ursäkta en så dum fråga men jag vet faktiskt inte…

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Hej Åsa. Om du tar bort en bild från mediabiblioteket så tar du bort den helt. Den kommer inte att kunna användas i blogginlägg. och finns den redan i ett blogginlägg så försvinner den.

 10. Profilbild för Maritha
  Maritha

  Hittade din blogg idag. Jättebra inlägg! Läste det om back-up och undrar om du bytt plugin eftersom det kommer upp en varning om att det inte uppdaterats på länge. Jag letar efter någon som kan fungera automatiskt.

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Hej Maritha!
   Nej jag har inte bytt plugin, men det är nog dags att börja se sig om efter ett annat om det inte uppdateras längre. Jag har inte observerat det eftersom jag fortfarande får mail med backuper.

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
37°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.