10. Testa äta något nytt

Jag är ”picky” när det gäller mat. Men jag är ändå nyfiken på att utveckla mina smaker och upptäcka nya favoriter.

Det är häftigt att märka hur smakerna utvecklas med åren och hur jag numera älskar sånt jag ratade förr. T.ex oliver… något jag verkligen älskar idag och gärna äter marinerade i Alentejo-style.

För några år sedan gick jag en onlinekurs med Zeina där jag upptäckte nya smaker från fjärran östern, mat jag ofta väljer att tillaga numera.

Som ny i Portugal har jag ju massor av portugisiska smaker jag kan prova och flera saker har jag provat med olika resultat:

 • bacalhau (inte gott, men ska prova igen på en annan restaurant)
 • oliver (älskar)
 • caldo verde (mycket god kålsoppa)
 • torta de Azeitão (rulltårta som är riktigt god, jag har provat en glutenfri variant)
 • koriandersoppa (god)

Det jag ska testa idag är Arroz doce, en rispudding som är väldigt vanlig att laga till jul här i Portugal. Och jag tycker (numera) om risgrynsgröt så jag hoppas denna variant med smak av citron kan vara en höjdare!

Julmusik från min spellista

Regn & översvämningar

Vet inte om det visas filmer från Portugals översvämningar i svenskt media. Men det har fallit mycket regn i Algarve och i Lissabon i veckan. Regn som är behövligt men det har helt klart kommit för mycket på en gång!

Vi själva är inte drabbade av översvämningar, vi har inte fått sådana mängder i vårt område. Vi verkar alltid få mindre regn än alla omkring oss… Men det regnar varje dag just nu, solen gömmer sig bakom de gråa molnen och jag håller mig mest inomhus.

Bild från Safecommunities Portugal, Facebook där det finns filmer också.

Lucköppning 10 december
Jag utmanar dig att idag prova att äta något du tidigare aldrig provat.

Översta bilden visar skörd från en dag i början av december. Där i finns en portugisisk chili som heter piri-piri och den har jag ännu inte smakat. Så även det blir en ny bekantskap så småningom.

Publicerat:

i:

,

42 svar till ”10. Testa äta något nytt”

 1. Profilbild för Madde

  Just oliver är något jag inte gillade förr, men tycker så mycket om idag. Kan det vara att våra smaklökar mognar på något sätt? Har ju en speciell smak .

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Smaklökar lever tydligen bara i två veckor (enligt wikipedia) så det verkar som en kan utveckla smaker hela livet. Ska läsa på mer om det där känner jag!

 2. Profilbild för Amanda (Swedish Passport)

  Åh, tycker det är så himla kul att testa på ny mat – speciellt från andra länder och kulturer 🙂

 3. Profilbild för Ingrid

  Bacalhau var en favorit när vi var på Azorerna. Vi hann äta det flera gånger på den vecka vi var där.
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Många som gillar bacalhau, men jag vill ha den färsk, inte torkad.

  2. Profilbild för ingela strandberg
   ingela strandberg

   älskar bacalau o Bras men har svårt med konsistensen på fisken då den är mer som lutfisk…..usch!!

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Det är just Bacalhao à Brás jag tänkt prova nästa gång 🙂

 4. Profilbild för Reiselinda

  Var riktigt picky som barn, men nu äter jag nästan allt och provar gärna något nytt. Hoppas vi hittar på några av de portugisiska sakerna du nämner när vi kommer dit. Hoppas även att regnet lugnar sig lite, för vi har inte haft flyt med vädret så långt på vår resa söderut, mest kopplat till att vi kom i väg senare än planerat och det är den årstiden, men nu längtar vi till lite högre temperaturer. Passerar gränsen till Spanien i dag och hoppas åtminstone vi kan lägga minusgraderna bakom oss….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att ni kommit iväg! Ja det har varit mycket regn, här har vi haft en blöt tid ett tag. Något som verkligen behövs, men det är ju inte så kul. Frostmornar kan ni nog räkna med i norra Portugal den här tiden. Hojta när ni närmar er 🙂

   1. Profilbild för Reiselinda

    Kyliga nätter är vi förberedda på. I dag har vi sett 19 grader på termometern, så nu drar vi ner på tempot. Vore kul att ses när vi kommer till era trakter! 👍🏼😃

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Huvudsaken är ju att det är skönt på dagen! Ses gärna när ni kommer hit, finns gratis ställplats på vår tomt 🙂

 5. Profilbild för Anita

  Ha, ha … det där med oliver. Jag tyckte det smakade förfärligt. Alla pratade om hur gott det var och en dag bestämde jag mig helt enkelt för att lära mig tycka om oliver. Det tog ett tag men … nu bara älskar jag det!
  När det gäller nya smaker så bor vi granne med en familj från Libanon och får ofta smaka nya maträtter. Det jag absolut inte kan lära mig dock (har verkligen försökt) det är koriander. Det går bara inte vilket är trist då det ingår i många recept.
  First of May finns även på min spellista, den är så fin!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt samma för mig, älskar oliver idag! Vad roligt med grannar från Libanon, kan tänka mig det blir många spännande smaker att prova. Jag älskar koriander, var precis ute och plockade ett knippe till dagens sallad 🙂

 6. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Piripirikyckling fick du ofta när vi bodde i Cascais! Teresa kunde verkligen laga den läckert! Bacalhau åt vi inte ofta. Ingen gillade den. Påminner ju lite om lutfisk. Förutom smaken spred sig en obehaglig lukt i huset, när den tillagades.
  Jag ska på glöggträff idag hos goda vänner. Kanske det där finns något jag inte ätit förut.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det minns jag inte, så det räknas inte 🙂 Ja, jag kan tänka mig lukten.. den torkade fiskens lukt möts vi ju av i affärerna hela tiden och det är inte en god doft tycker jag. Hoppas på en trevlig och god glöggträff! Kram

 7. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Kål i alla former är gott, nu halverar jag spetskål och lägger i ugnen en halvtimme, bara en klick smör och salt (tillsammans med andra ugnsrostade rotsaker) MUms!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är väldigt gott med grillad/ugnsstekt spetskål.

 8. Profilbild för Anki

  Jag älskar att prova nya smaker! Gällande bacalao så har jag bra smakat den norska varianten på Lofoten, när vi åkte med Hurtigruten för många år sedan – och den var jättegod!
  I arbetslivet har jag haft många arbetskamrater från olika länder och en del bjöd ofta och gärna på ”sina” speciella maträtter. Oftast gott, men inte alltid 🙂
  Koriander gillar jag inte … har testat flera gånger men både lukt och smak kväljer mig .. men oliver är gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Underbart att bli bjuden på många olika rätter från andra länder. Koriander är fantastiskt gott tycker jag 🙂

 9. Profilbild för Lena i Wales och Spanien

  Jag är en typisk allätare, äter allt med god aptit och testar gärna ”ny” mat. Älskar mat.
  Liknande rispudding finns i Spanien också, ganska gott.
  Jag har inte sett något om översvämningar i Portugal, men har missat några dagars nyheter. Här har vi snö.
  Trevlig adventshelg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det ska regna här i en vecka till… hoppas det inte kommer såna mängder så översvämningarna inte sjunker undan i Lissabon t.ex. Detsamma Lena!

 10. Profilbild för Znogge

  Jag testar gärna ny mat och tycker det är spännande att upptäcka nya smaker och rätter. Just oliver kan jag inte äta trots flera försök. Vår yngsta dotter arbetade ett år i Kalamata. Självklart testade jag oliver när jag hälsade på henne men nej, det gick inte. Däremot har jag efter många år äntligen lärt mig att dricka kaffe 😀 Spetskål testade vi för första gången i somras och den är så god att tillaga på grillen eller i ugnen.

  Jag har inte sett något om översvämningarna men stora vattenmassor kan verkligen ställa till det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Åh kalamata oliver var det som jag åt när jag upptäckte att jag numera gillar oliver 🙂 Spetskål och kaffe gillar jag också.

 11. Profilbild för Marianne Cargus

  Så där, nu hittade jag hit!
  Jag har hört att smaklökarna ändrar vad som är gott var 7e år, men om det stämmer vet jag inte. Själv var jag grymt kinkig som barn, det var inte mycket som gick ner (stackars mor), som vuxen är jag mer nyfiken och smakar på det mesta, men är nog fortfarande lite kinkig, men det gäller nog mest råvarorna.
  Idag ska jag äta hos en vän, så jag kanske hittar något nytt att prova.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Välkommen! Hoppas du får en god och trevlig middag med lite nya smaker!

 12. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Det måste nog vara något speciellt med oliver. Jag var nog femtio år innan jag lärde mig äta oliver som jag nu tycker mycket om. Vi äter gärna ny mat och testar vanliga råvaror i ny form. Idag blev det ugnsrostad blomkål med riven parmesan till lax, riktigt gott.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Åh ugnsrostad blomkål är väldigt gott. Med parmesan på har jag inte provat dock, tack för tipset! Kanske lite oliver till förrätt också 😀

 13. Profilbild för Ditte
  Ditte

  Vad gäller bacalao har jag testat den i Portugal ett par gånger men inget för mig. Men precis som Anki har jag testat den norska varianten i Lofoten. Smakar helt annat och riktigt gott.
  Lagar ofta och gärna asiatisk mat och idag ska det bli japanskt biff tataki på oxfilé till förrätt, något jag inte lagat tidigare.
  Och till varmrätt blir det grillad salmalax med tillbehör.
  Inget regn här utan ganska skön vinter. Helt ok Och all vacker belysning som råder nu i Stockholm är ju så häftig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att du provar nya recept idag Ditte! Och tack för länkarna så andra kan prova det också om någon vill. Hoppas allt smakade bra, vi grillade också idag och åt Cole slaw av egen kål till middag.

 14. Profilbild för Kraka

  Tror jag ätit bacalao någon gång, men minns inte vad jag tyckte. Jag äter det mesta, men tycker inte om allt. Det är bara inälvor jag inte äter.
  Hemskt med sådana översvämningar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Inälvsmat äter inte jag heller, men jag har ganska många saker på min ”äter-inte” lista 🙂 Ja det måste vara otäckt med sådana vattensamlingar, jag har aldrig varit med om det tack och lov.

 15. Profilbild för Veiken

  Jag testar gärna något nytt när det gäller mat, men vid koriander går gränsen. Tyvärr tillhör jag den delen av befolkningen som tycker att koriander smakar tvål! Utgår!! Oj så mycket regn det har fallit i Portugal.
  Är det vanligt så här års med så mycket vatten från himlen?
  PS. Tack för Magnus Carlson och Helen Sjöholm. Två av mina favoriter!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Koriander som är så gott 🙂 Jag vet att många inte alls gillar det och desto mer till mig! Nej det brukar inte regna så här mycket, åtminstone inte på en gång. Men dec-febr är ju vinter här också och det är då vi vill att regnet ska fylla upp reservoarerna eftersom vi har torka typ maj-sept. Övriga månader blir det oftast bara enstaka regndagar och en massa skön sol däremellan.

 16. Profilbild för Agneta Gunnarsson
  Agneta Gunnarsson

  Hej och trevlig advent, undrar hur du gör kålsoppan caldo verde?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag använder det här receptet, men utelämnar korven.

 17. Profilbild för Kina

  Spännande att prova på nya rätter/smaker. I går var vi på en kinesisk (hot pot) restaurang i Sthlm. Jag är van vid taiwanesisk mat då min sonhustru kommer därifrån. Igår provade jag på en svamp som jag inte ätit förut och som jag inte minns namnet på. Men den var helt svart. Inget större fel på smaken, men jag är sååå känslig för konsistenser! Den var som en mjuk gummimatta?! Men nu har jag provat den i alla fall!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Konsistensen på svamp kan verkligen fördärva en hel maträtt. Jag är också känslig för konsistenser, för slemmigt eller gummit är inte okej. Bra du provat, nu behöver du inte prova den igen.

 18. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Spännande med nya smaker, igår gjorde jag den Spanska varianten på Russian sallad som förrätt med bla tonfisk, rödlök, kokt kall potatis o morötter i små tärningar, små inlagda gurkor, kapris, oliver, inlagd paprika, hackade hårdkokta ägg o majonäs.
  Såg den 1:a gången på en fiskrestaurang i Gibraltar o påminner om vår svenska gubbröra.
  Supergod på nypotatis bröd.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul du gör rätter du inspirerats av när du ätit på restaurang. Många olika ingredienser i den 🙂

 19. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Det är kul att märka att smakerna förändras. Jag tror jag läst nånstans att smaklökarna ändras vart sjunde år. Kanske därför jag numera kan äta ärtsoppa vilket jag tidigare tyckte var det absolut värsta som fanns. Kul du gillar oliver det ska väl va lite nyttigt också

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det stämmer kanske, jag googlade lite och såg att varje smaklök byts ut var 14 dag… Men det kanske tar 7 år innan alla är bytta? Traditionell svensk ärtsoppa tycker jag fortfarande inte om, däremot grönärtssoppa.

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
37°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.