3 mil till fots första dagen i New York

Dag två på vår resa till New York påsken 2015

Uppe med tuppen gick vi till en närbelägen Diner och åt frukost. Roger fick sin efterlängtade bacon o jag tog en omelett med feta. Sen började vi vår 3 mil långa promenad 🙂

Promenad söderut genom stan

Rakt ut till 5:e avenyn till Empire State building, som vi inte åkte upp i utan vi följe 5:e avenyn söderut istället. Hittade ett ekologiskt fikaparadis med glutenfria gogrejer. Hu Kitchen! Så det blev en frukost nr 2 med grön smoothie.

hu-kitchen-manhattan-fifth-avenue
Hu Kitchen

Fortsatte vår väg längs med 5:e avenyn, höll hela tiden utkik efter Apple-store, men insåg sen att den låg åt andra hållet, så den får vi helt enkelt besöka när vi går mot Central Park istället. Stannade upp en stund i Washington Square Park och tog en selfie med lite höghus i bakgrunden. Reagerar ofta över hur folk stannar på alla möjliga och omöjliga ställen för att ta selfies. Mycket mer en ”ting” här än vad jag ser hemma iaf.

new-york-selfie-wefie
Wefie i Washington Square Park

Ground Zero, minnesplats för 9/11

Promenaden fortsatte ner genom Soho, det området jag tycker bäst om hittills av alla vi gått igenom, utmed West Broadway tills vi kom till Ground Zero, platsen där Twin Towers stod tidigare.

Vi tittade på monumenten och var också inne på Museet. Ett annorlunda kösystem har de. En kö för att köpa biljetten och sedan en ny kö för att få komma in. Men vi hade tur, det var väl max 45 minuter total väntan.

Museet var viktigt att se och det var väldigt mycket intryck. Jag tycker dock de gjort det ganska plottrigt. Det var så otroligt mycket av allt så man såg nästan inget, om du förstår vad jag menar. Men det var uppbyggt som en timeline så man kunde följa förloppet under attacken samt efterarbetet. En plats för eftertanke helt klart.

Fika var ingen idé att ta inne på museet. Mycket litet utbud och ingen mysig miljö heller, och inte särskilt hungra var vi heller.

Battery Park och utmed vattnet

Ut i solen igen, rakt västerut mot Hudson River gick vi. Följde strandpromenaden runt hela Battery Park, hade siktet inställt på en helikoptertur. Kön till de olika färjorna ut till Frihetsgudinnan var verkligen fascinerande lång. Vi hade redan bestämt oss för att vi inte behövde åka dit ut, och vi förvånades över att så många var beredda att stå i den många timmar långa kön. Var och ens alldeles egna val 😀

Det var väldigt vackert utmed vattnet och med utsikten över till Newport i New Jersey och senare Brooklyn när Hudson River ersatts av East River.

battery-park-new-york
Utsikt från Battery Park mot New Jersey

När vi väl kom fram till platsen för att åka helikopter så kände vi att nä, det var inte riktigt värt pengarna. Det skulle kosta ca 2000,- för oss båda, så vi bestämde oss för att avstå. Hungern var ganska olidlig också så vi valde att lämna vattnet och ta oss in på Fulton Street för att leta efter nåt matställe. På Water Street hittade vi ”Roast Kitchen”. En variant av snabbmat, men ändå där man kunde välja sallad och annat vegetariskt samt kött för Roger. Helt okej fast miljön kunde ju varit roligare. Vi hade kunnat ta med oss maten och gått tillbaka ner till vattnet och ätit där, men hungern höll oss kvar inne på restaurangen istället. Fort ner med lite energi!

Wall Street och ChinaTown

Wall Street var nästa anhalt, inte för att jag blev så imponerad av byggnaderna där, har sett mycket häftigare och glansigare på andra gator, men ändå roligt att ha sett gatan. Det som jag tyckte var bäst där var en choklad butik, La Masion du Chocolate, som vi gick in i. Handlade inte, det kostade lite för mycket för att vilja ta risken att det skulle smälta innan vi kommit hem. Vilket jag så här i efterhand tycker var ett bra beslut eftersom det blev varmare och varmare och vi inte var hemma förrän sent på hotellet. Fast vi fick provsmaka och det var smarrigt!

Vi promenerade sedan vidare förbi Brooklyn Bridge och in i Chinatown, vi gick på East Broadway och gick hela vägen fram tills den uppslukades av Grand Street. Parallellgatan till Grand Street heter Broome Street och där visste jag att det lilla mjölk- och glutenfria bageriet Erin McKenna´s Bakery BabyCakes. Ljuvligt goda små muffins måste jag säga. Och mastiga. Köpte två, men fick bära med mig den ena i påse hela eftermiddagen.

En del av Broome Street är verkligen gettoliknande och bakgata. Helt tomt på folk, hus i dåligt skick och det låg massor av skräp överallt. Men nu har vi sett det också, fast det var skönt att komma fram till lite mer civiliserade områden.

Mätta och i stort behov av att hitta en toalett (Erins place var så litet så jag utgick från att hon inte ens hade en toalett) började vi promenaden tillbaka till Midtown. Hade gärna besökt Central Perk (fiket från TV-serien Vänner) – men det finns inget kvar där läste vi på nätet – så vi gick aldrig den vägen.Allen Street fram ledde oss till 1st Aveny/E 1st Street korsningen. Vi valde då att gå västerut tills vi kom till Broadway igen. Vid Union Square slut hittade vi till slut en Starbucks som jag kunde gå in på och det var nog den snuskigaste toaletten jag besökt här i NYC. Vidrigt! Men, nöden har ingen lag så det var bara att ”do my business” och snabbt ut igen.

Följde Broadway till 35th Street (där vårt hotell ligger) och gick upp på rummet en stund för att vila fötterna. Insåg då att vi gått ca 33 000 steg och 2,5 mil. Härligt!

Macy´s

Efter lite återhämtning gick vi ut igen, vårt bagage hade ännu inte kommit så vi tog oss till Macys för att köpa lite fräscha kläder att kunna sätta på oss i morgon. Vilka fantastiska skyltfönster de har på Macy´s!

macys-new-york-skyltfonster-manhattan
Ett av Mayc´s många vackra skyltfönster

Roger var hungrig så vi avslutade vår kväll på Burger King. Korkat kanske, men vi var verkligen så trötta så det var inte läge för att hitta en restaurang och vänta på mat etc. På Burger King fanns det smoothies oxå, så jag tog en sån.Tillbaka på hotellet och sova!

Läs gärna också övriga inlägg om New York:
New York – avresedagen
Rockefeller Center bäst idag
Henke i kassen i New York Rangers
Lyxfrukost och lyxiga biofåtöljer
Dags att lämna the Big Apple

Publicerat:

i:

5 svar till ”3 mil till fots första dagen i New York”

  1. […] Väntan vid säkerhetskontrollen var gång, de tar fingeravtryck och foto på varje person. Men det rörde sig hela tiden framåt så det var inte så jobbig väntan. Vid bagagebandet upptäcker vi, med många andra, att vårt bagage inte kommit fram. Fick veta till slut att det var kvar i Frankfurt pga förseningen, det skulle komma med nästa flight. Imorgon. Vi behövde anmäla detta och få gjort administrationen så det kunde levereras till hotellet. Den kön var däremot inte rolig att stå i. Den stod helt still, glad att vi var ganska långt fram i den kön! Vi hade bokat delad shuttle till hotellet och hamnade i en bil med en stort svenskt sällskap så det blev bara två stopp. Men det var en mycket intressant resa till och igenom ett neonupplyst NewYork på ruskigt dåliga vägar. Tuta och kör har gett mig en ny innebörd. Vi lyckades byta till oss ett rum på 12:e våningen (fick först ett i markplan) på Tryp by Wyndham. Så mycket ljud överallt! Lyhört hotellrum med nattaktiva grannar och byggjobbare (som jobbar nattetid för de inte får utrymme nog på dagtid) samt alla tutande bilar. Jag hade jättesvårt att sova, fast jag varit vaken i 23 timmar. Somnade till slut och sov i alla fall i fem timmar. Läs gärna också övriga inlägg om New York: 3 mil till fots första dagen i New York […]

  2. […] gärna också övriga inlägg om New York: New York – avresedagen 3 mil till fots första dagen i New York Henke i kassen i New York […]

  3. […] gärna också övriga inlägg om New York: New York – avresedagen 3 mil till fots första dagen i New York Rockefeller center bäst idag Lyxfrukost & lyxiga biofåtöljer Dags att lämna the Big […]

  4. […] gärna också övriga inlägg om New York: New York – avresedagen 3 mil till fots första dagen i New York Rockefeller center bäst idag Henke i kassen i New York Rangers Dags att lämna the Big […]

  5. […] gärna också övriga inlägg om New York: New York – avresedagen 3 mil till fots första dagen i New York Rockefeller center bäst idag Henke i kassen i New York Rangers Lyxfrukost och lyxiga […]

Vädret

Ourique, PT
19°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 10°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.