7. Bada

Jag älskar att bada! Badar fortfarande varje morgon, trots att det är iskallt i poolen. Och dagens citat skriver jag definitivt under på!

Det finns massor av fördelar med att bada. Att bada kallt har sina fördelar och att bada varmt har andra. Det går att bada i havet, sjön. badkaret, jacuzzin, badtunnan, simbassängen eller i poolen. Har jag glömt någon?

Att bada kallt är hälsosamt och eftersom det är en julkalender som det här citat hamnat på så blir det ju naturligt att det är vinterbadet jag tänker på. Alltså badtemperaturer under 15 grader.

Man ångrar aldrig ett bad

Här finns ett inlägg hos iform om fördelarna med vinterbad.

Sand mellan tårna och skinkorna är inte anledning nog att ångra badet.

Svårt att klä på sig när en är lite fuktig är inte anledning att ångra badet.

Men kanske en brännmanet, jobbig ström eller sönderskurna fötter är en anledning att ångra ett bad?

Kompisar i poolen

Jag då?

Jag badar fortfarande varje morgon i poolen. Numera tar jag ca 25 simtag och dyker sen ner under vattnet, två gånger. Det tar inte många sekunder innan jag kommit upp igen. De säger att en uppnår bäst hälsoeffekter efter 2-3 minuter. Men så länge klarar jag inte att vara i. Inte än i alla fall. Det var igår 13 grader i poolen.

Har faktiskt inte svårt att gå ner i vattnet. Kanske för jag vet hur skönt det är när jag kommer upp.

Men jag ångrar mig aldrig. Det spelar ingen roll hur kallt det varit, det är så himla skönt efteråt! Jag virar in mig i handduken och går in i husvärmen. Det är ju en fördel jag har jämfört med de som badar i sjöar och hav. Jag kommer snabbt in i värmen.

Vad gäller sommarbad, bad i hav och sjöar, kan inte minnas att jag ångrar något bad. Har skurit mig på stenar och annat i havet, men inte ångrar jag det ändå. Jag väntar bara på att simhuden ska växa ut mellan mina tår, för i vattnet trivs jag.

Och du då?

Gillar du att bada? Har du någonsin ångrat ett bad? Vad kan det finnas för anledning att ångra ett bad?

Alla inlägg i julkalender kan du hitta i tidsarkivet för december 2023.

Publicerat:

i:

34 svar till ”7. Bada”

 1. Profilbild för Tove
  Tove

  Leva livet badande. Hälsobada.
  Spontant kommer avsaknaden av badkar, en annan variant av hälsobad …
  Baderska har jag haft förmånen att vara en kort tid – också hälsofrämjande på sitt sätt.
  Baderskan var sålunda en hälsobringande länk.
  Men visst förstår jag meningen i ditt inlägg.
  Vi finner våra sätt att ha ett gott liv 🙂
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för reflektionen! Jag gillar din sista mening extra mycket. Att finna sitt sätt att ha ett gott liv! Det är viktigt. Kram

 2. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Badar gärna och är inte så kräsen på vattentemperatur enl min syster. Men vinterbad, nä där går gränsen för mig. Älskar att bada i havet =) Men idag kan det bli simhallen efter jobbet.
  Fick en liten film i söndags då mina syskonbarn tog sig ett supersnabbt dopp i bråviken. Ha en fin torsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag skulle aldrig få för mig att bada i Sverige på vintern. Men nu är jag en vinterbadare helt plötsligt 🙂

 3. Profilbild för Znogge

  Min filosofin är enkel. ”Man ångrar aldrig ett bad”. Varje gång jag badar under sommarhalvåret tar jag en bild av platsen där jag badat och lägger bilden ut på Facebook. Min text är alltid den samma nämligen ”Man ängrar aldrig ett bad!” Så ja, i dagens lucka kände jag mig helt hemma 😀 Nästan så att jag kände att någon knyckte mina ord 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har känt att vi delar den glädjen! Nästan så jag skulle vilja ha FB bara för att följa dina badplatser.

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Badar i badhus med barnbarn ibland från 1 till 15 år 💙

 5. Profilbild för Anita

  Jag har aldrig ångrat ett bad. Älskade att bada som barn och ung men nu badar jag aldrig. Har helt enkelt ingen längtan efter att bada längre. Men jag tycker det är härligt med alla som badar och älskar det … som du och Znogge.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju lite intressant faktiskt att din badkarriär är över. Kanske den kommer tillbaka en dag, eller inte.

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Tänk förr badade vi jämt, speciellt när barnen var mindre men också alla somrar ute i Kungshamn och nu badar vi aldrig förutom något salt dopp från badstege på västkusten. I år har vi inte badat en enda gång trots att vi varit både på Teneriffa i hyfsat väder (pool på hotellet) och vid Medelhavet i hela september…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nämen inga bad alls! Alla gillar så klart inte att bada, men ändå.. 🙂

 7. Profilbild för Ingrid

  Någon vinterbadare är jag inte och har aldrig varit, men många bad har det blivit genom åren både i havet, i pooler och i badkaret. Just nu har jag inget badkar och det saknar jag, men det kanske är lika bra att låta det vara så.
  Ha en fin torsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att jag numera badar på vintern beror ju på att vi bor här. I Sverige skulle jag aldrig få för mig det ens. Detsamma!

 8. Profilbild för Ulla

  Förr badade jag väldigt mycket och älskar att bada i havet. Nu på äldre dar blir det inte lika ofta. Jag har inte det badsuget lika mycket nu. Men en varm dag så är det ju härligt att ta ett dopp i havet. Vet inte om du känner till Vallda Sandö, Kungsbacka? Där är vårt favoritbadställe och dit kör vi när vi vill bada.
  Men vinterbadare, nä, det blir jag aldrig någon.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jodå, jag har varit på Vallda Sandö för längesen. Pappa bodde inte så långt ifrån. Men tror inte jag badade där. Minns inte riktigt, men namnet känns väldigt väl igen. Eller så har jag bara kört förbi avtagsvägen på 158:an 🙂

 9. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Att bada är en lyx på sitt sätt, även om det inte är det. Men det finns ju knappast något som är så uppiggande och avslappnande samtidigt. De där kompisarna i er pool är härliga.

  Bad-kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är verkligen ljuvligt att bada! Ni har ju fina klippbad på Madeira, har du nyttjat dem? Kram

 10. Profilbild för Mamma C

  Jag saknar våra bad som vi gjorde vinterhalvåret när vi var inlåsta här pga. pandemin. Det var som kallast +8 grader i poolen. Men vi gick i och upp rätt snart igen. Men vi gjorde det.
  Har även haft en tanke att man skulle ta cykeln varje morgon och ta ett morgondopp i havet. Men där har jag bara kommit i tanken ännu.
  Ha en fin torsdag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Grymt! Jag misstänker jag får uppleva så kallt vatten med innan våren kommer. Jag skulle nog inte gå i havet för kallbad, jag gillar att kunna gå direkt in i värmen 🙂 Detsamma, kram!

 11. Profilbild för Marianne

  Helt rätt, ”Man ångrar aldrig ett bad”
  Jag har nog varit fisk i ett tidigare liv, jag älskar vatten och att bada sen innan jag ens kunde gå, mor sa ofta att hon inte fick en lugn stund på stranden, jag kröp ner till vattnet så fort hon lyft bort mej, jag simmade under vattnet innan jag simmade som vanligt.
  2023 års sista bad i oktober var det 14 grader i vattnet, första doppet i April var det 8 grader i vattnet. Det tidigaste jag badat var 2021, 1 jan då var det 2 grader i vattnet och snöyra med 2 grader i luften!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Wow imponerande badmeriter 🙂 Du har kanske redan fått din simhud mellan tårna då? Kram!

 12. Profilbild för Mareijke Hjelm Saari
  Mareijke Hjelm Saari

  Bada är härligt. Förra vintern badade jag hemma i Sverige. En gång i veckan fram till nyårsafton då var det -2 i vattnet. Vi doppade inte huvudet men vi sänkte ner oss så allt utom huvudet var under vatten. Det gällde att vara fokuserad för tappade man fokus var det kört. Vi råkade ut för det nån gång var. Vi hade neoprenskor på oss för fötterna var värst när det blev riktigt kallt i vattnet.
  Fem djupa lånsamma andetag hade vi som mål att vara i.
  Den här vintern är jag i Portugal och målet var att åtminstone bada i poolen hela tiden. Tyvärr har det kommit annat ivägen (undanflykter) så det har blivit lite uppehåll men nu fick jag inspiration av dig så tack för det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Oj vad häftigt! Så kallt har jag aldrig badat. Det är aldrig för sent att börja bada 🙂 Hoppas du hoppar i!

 13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Nej, jag kan inte minnas att jag har ångrat ett bad någon gång. Möjligtvis var det inte så kul när jag som barn balanserade på en planka i vattnet och halkade i med kläder på. Men jag tror att det mest var min farmor som reagerade då. Men efteråt skrattade alla vuxna åt att jag sa ”vad hade jag här att göra” och jag har fått höra det många gånger. Själv förstod jag inte det roliga men badet var det inget fel på även om det var ofrivilligt 😀 Numera blir det inte många bad. När min man levde bodde vi på vår brygga största delen av de soliga sommardagarna och då blev det dopp i alla möjliga temperaturer. Nu har jag starka solrestriktioner och har ingen längtan efter att bara gå ner och ta ett dopp för att sedan gå hem igen. Men jag gläds med dig åt att du har en fin pool där du kan ta härliga dopp året om 😀 Jag hade också badat ofta med de förutsättningarna men inte i 13 grader. Bra gjort!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag kan absolut förstå att det inte blir så mycket bad om en inte ska vistas i solen. Jag är innerligt tacksam för vår pool och använder den mycket mer än jag faktiskt trodde, även om jag alltid älskat att bada. Kram

 14. Profilbild för Annika

  Det där brukar min syster säga också, man ångrar aldrig ett bad.
  Jag har blivit allt krukigare med åren medan min syster tar morgondopp (vid sommarstugan) varje dag, oavsett väder och temp. Jag? Not so much.
  Dock förstår jag att det är ngt man verkligen KAN lära sig uppskatta. Vilket ju du gör.
  13 grader är KALLT, hua!! Härligt att du har en pool som alltid är öppen och som ligger nära dig, din alldeles egna. Yes, givet ska det finnas söta poolvänner som man kan flyta runt på 🙂
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   I Sverige hade jag aldrig badat året om. Även om det är kallt här också på morgonen och i vattnet så är det inte jämförbart med Sverige. Jag är så glad i vår pool! Kram

 15. Profilbild för Kors och Tvärs

  Jag har väl aldrig ångrat ett bad och tänkte förra veckan, när poolen blivit lagad, att nu! Nu ska jag bada! Men blev det av? Nä det blåste lite. Och det blev lite molnigt. Och det var säkert kallt i vattnet. Jag har fortfarande inte ens doppat tån….. Så det är kanske snarare så att jag snart ångrar ett bad jag inte tagit 🫣
  För i min tanke fanns att jag skulle ta ett morgondopp varje dag, men nu känns det bara motigt

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah ursäkter hittar en lätt när det är lite motigt. Kom igen, bada med mig! Det är sååå skönt efteråt. Kram

 16. Profilbild för Susjos

  Tänker spontant på bloggaren Znogge som på FB ofta skriver just de bevingade orden! Jag är också säker på att man inte ångrar ett bad!
  Jag är väl ingen badare av rang, men badar mer än både min man och min bästa kompis, som badar väldigt lite. Men nog vill jag att det ska vara bra så varmt i vattnet, och vinterbada är inget som jag tänker prova, har dock rullat mig i snön efter bastubad, men det är en annan femma!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har ju förstått att vi delar denna glädje jag och Znogge. Jag skulle inte heller vinterbada i Sverige 🙂

 17. Profilbild för Paula Merio

  Det första som slår mig är att jag som är finlandssvensk använder andra ord i samband med bad/simning. Bada är för mig att ligga i ett badkar eller en badtunna, simma är när man aktivt rör sig i vattnet. Jag tycker om att simma, och bada i tunna. Senast jag lade mig i badkar hos dottern var det inte alls så skönt som jag mindes, tuttarna flöt upp till ytan och blev kalla, vattnet täckte knappt magen…
  Att kunna ta ett dopp varje dag är ju värsta lyxen, något jag verkligen är avundsjuk på. Innan jag flyttade från Stockholm simmade jag en dag i veckan på morgonen på väg till jobbet. Klev av t-banan, gick in, simmade mina metrar jag satt upp som mål och kom sen pigg och rask till jobbet. Hoppas du håller i ditt morgonbad så länge du kan, känslan efteråt är svårslagen

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har också insett att jag inte uppskattar badkar eftersom vattnet inte täcker mig! Jag använder bada när en liksom inte simmar (25 simtag är inte simning i min vokabulär) och det är ju mer än ett dopp. Oavsett om det är i ett kar, pool eller hav. Men kul att reflektera kring ordens betydelse. I engelskan säger de ju swim. Bath används bara av riktigt gamla personer tydligen 🙂 Underbart känsla efteråt!

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1120:57 WEST
TorFreLörSönMån
24°C / 12°C
30°C / 12°C
34°C / 14°C
36°C / 19°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.