Berlin

Berlin på 7 timmar för 1200 kronor

Det kanske inte är det smartaste att försöka göra en storstad på sju timmar. Men vi ville inte bara passera, men inte heller ge staden flera dagar nu. Så då blev det så här!

Vi körde in på ställplatsen i norra änden av Berlin (vid Gesundbrunnen) vid 12-tiden och åt en lätt lunch innan vi gav oss iväg för att göra Berlin! Vi lät medvetet cyklarna stå kvar i garaget, nu ville vi ha en riktig guidning.

Kartor & sevärdheter

Vi gick från ställplatsen (blå punkt i överkant på kartan) i några kilometer (markerat med svart linje i kartan) till monumentet för muren. Där hoppade vi på den gröna linjen (stopp nr 4) för Berlin CityTour  (kolla in länken till deras webbplats om du vill se vad de olika siffrorna i kartan står för) som vi bestämt innan att vi skulle ta. Vi åkte nästan hela gröna varvet runt. Vid Hauptbahnhof (blåa 1:an på kartan) bytte vi till den röda linjen och med den bussen åkte vi hela klassiska turen, utan att gå av. När vi sen åkt igenom hela stan och stått i köer, fotograferat vackra byggnader och börjat bli ganska hungriga och möra i kroppen av alla timmarna i de dåliga sätena på bussen, så kändes det skönt att till slut återvända till Hauptbahnhof där vi steg av.

Därifrån gick vi tillbaka till ställplatsen genom bostadsområden och parker som vi annars inte hade fått se (också markerat med svart linje). Att promenera tycker vi är ett mycket bra sätt att komplettera sightseeingturer med!

Vi var hemma vid 8-tiden och då var det nästan mörkt. Se bilderna för att se lite av de sevärdheter som fastnade i våra kameror, men eftersom vi satt på bussen hela tiden är ju bildernas kvalitet därefter. Det fanns massor av fina byggnader som inte gick att fota från bussen. Längre ner kan du läsa om kostnader och vad vi tyckte om Berlin efter 7 timmar.

berlin karta

Gammalt och nytt intill varandra
Monument för förintelsen och alla mördade judar
Brandenburger Tor
Brandenburger Tor
Berlin
Karaktäristiskt tegel för Berlin
Berlin
Berliner Dom i bakgrunden
Berlin
Ett torg med flera vackra gamla byggnader.
Berlin
Blanding av nytt och gammalt är också fint.
Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie
Berlin
Gillar runda former på byggnader med
Berlin
Vacker gammal byggnad
Berlin
Fräck modern byggnad
Berlin
Läckert hotell
Berlin
Fräcka Sonyhuset, med bl. a. bio där filmerna inte är dubbade.
Berlin
Byggnaden kallas Titanic
Berlin
Segerkolonnen, går att ta sig upp under statyn och beskåda vyer.
Berlin
TV-tornet vid Alexander Platz
Berlinmuren
Muren
Berlin
Solnedgången började ge fina färger innan vi lämnade bussen
Solen sjunkit längre på vår promenadväg hemåt

Kostnader

Boplats: Wohnmobile Oasen Berlin – 29€ per natt för vår bil, utan tillträde till servicehus

HopOnHopOff: 30€ per person för både A & B linjerna

Fika och middag på stan: 23€

Totalt spenderade vi alltså 112€ för två personer det här dygnet i Berlin

Vad tyckte vi om Berlin då?

Det är ju väldigt orättvist att såga en stad efter 7 timmar. Men vi tycker inte staden gjorde något särskilt intryck. Vi gillade många byggnader, både de gamla som klarat WW2 bombningar men också de nya som byggts upp efteråt. Gränsen mellan öst och väst är inte tydlig, även om muren står kvar på flera ställen. Det är självklart mycket platser som sparats för att påminna om vad som aldrig mer ska få hända.

Känner inte att vi behöver åka tillbaka, vi tyckte inte vi fick ett grepp om staden. Vi såg mysiga områden, stora parker, härliga byggnader & massor av cykelvägar. Och det är bra så för oss, just nu i alla fall.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

10 svar till ”Berlin på 7 timmar för 1200 kronor”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  Men fy rackarns vad dyrt på ställplatsen! Vi gjorde Berlin med cykel, som fungerade bra för oss. Men det är ju några år sedan och då fanns den gamla ställplatsen Berlin Mitte kvar. Vi tyckte det var en trevlig stad. Far ni ner till Tropical Island och badar lite nu?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ser säkert annorlunda ut från cykeln. Men ff för stor för oss. Nej blir inget Tropical för oss, lockar inte 🙂

 2. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Vi tycker nog ni ska ge Berlin en ny chans att visa sin charm, då gärna delvis till fots. Vi nyttjade också Hop-on-Hop-off när vi var där men promenerade mellan en del hållplatser och hade ett par dagar på oss. Många foton känner vi igen och Lars, som ska upp i allt som har trappor fick med mig upp i Siegessäule med en häftig utsikt.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi gillar sällan storstäder så det lär dröja 🙂 Olika är grejen, bra att ni gillade o hade några härliga dagar.

 3. Profilbild för Chatrine

  När vi var i Berlin för några år sen uppskattade vi alla grönområden mest. När vi sen fick höra att anledningen till de många grönområden var att det var för mycket minor i marken för att kunna bygga där tappade de sin skönhet. Så vi gör nog som er, skippar storstäder (känns lite knasigt att skriva med tanke på att gps’en är ställd på Strasbourg) och njuter av småbyar och landsbygd 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Storstäder kan ha sin charm, men vi har svårt att finna den 😀

   1. Profilbild för Chatrine

    Vi är lantisnjutare helt enkelt 🙂
    De har en fin ställplats vid Saint-du-Lac förresten, med grus.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Tack för tips, noterat!

 4. Profilbild för Reiselinda

  Jag är inhabil när det gäller Berlin, men ni verkar ha fått ett bra ”grundkurs” på den korta tiden! Ett tips till nästa gång är att köpa ett dagskort för kollektivtrafiken och använda buss 100 och 200 i stället för HOHO-bussarna, kostar 12 euro per person och åker i princip samma rundor.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Nästa gång (om det blir nån) behöver vi ju inte ha guidningen i öronen, nu har vi som du säger fått vår grundkurs 😀

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.