Branden som kom närmare

Vi har ett par bekanta som bor i Odemira, och nyligen var det en stor brand där de bor, det blev riktigt dramatiskt men de hade tack och lov tur.

Ana och Al har varit med här på bloggen förut, de har berättat om sin flytt till Portugal och svarat på mina ”intervjufrågor”. Snart dags att hitta fler intervjuobjekt tror jag…

Vi läser om bränder i Portugal hela tiden, vi passerar bränder när vi kör, vi ser brandrök i fjärran.. att bo i Portugal innebär en relation till brand. Oavsett var en bor, även om det finns mer eller mindre drabbade områden.

Den här gången kom den nära, inte fysiskt, men känslomässigt.

Skogsbrand i Odemira

Jag har notiser på närliggande distrikt i appen fogos.pt. Jag får med andra ord ett pling när det brinner i närheten, vilket det tack och lov sällan gör. Men den här gången visade det sig att markeringen på kartan var väldigt nära där Ana och Al bor. Skickade ett WhatsApp meddelande till Ana som dessvärre bekräftade att det brann på deras mark. Vi höll tummar och tår och skickade all mental kraft åt deras håll.

I helgen fick vi beskedet att allt står kvar. Inga hus brann upp, men det var ruskigt nära. Vill du läsa om hur vidrigt det är att se branden snabbt närma sig sitt hus, så kan du läsa Alastairs inlägg på hans engelska blogg.

Fire in the valley, Off-grid and Ignorant in Portugal

Al är en f.d. utrikesreporter som jobbat för BBC. Hans målande artiklar om deras utmaningar men också glädjeämnen finns på hans blogg.

Bilden är från branden vi passerade i somras.

Publicerat:

i:

20 svar till ”Branden som kom närmare”

 1. Profilbild för Kraka

  Bränder är otäcka oavsett om de är stora eller små. I somras (eller var det förra sommaren, tiden går så fort) brann det nere på Järvafältet nära där jag bor. Jag var nere och tittade någon vecka senare och det var bra nära att ett koloniområde brunnit. Brandgränsen var bara någon meter från staketet.

  När jag var i Patagonien och vandrade gick vi en hel dag genom området för den där stora skogsbranden i Chile som varit några år tidigare. Träden stod kvar, men var helt förkolnade. En märklig upplevelse av ödslighet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja bränder är ruskigt otäckt! Fy så nära det var med koloniområdet. De nerbrunna områdena står svarta och öde, skrämmande och som en påminnelse till oss alla om hur farligt det är!

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  Fy bubblan för brandsvådor av det här slaget. Vilket spänningsmoment och så bra Alistair beskriver situationen, nu med en liten glimt i ögat då allt gick väl. Men man är i stort sett hjälplös när det handlar om bränder i den här storleken. Troligen var det traktorgrannen som fixade deras husräddning. Fantastiskt! Men brrrr…så otäckt det var att läsa allt och så fruktansvärt dramatiskt det måste ha varit att stå på håll och se elden komma allt närmare. Tack för tipset om den här bloggen!
  Ha en bra dag !

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fruktansvärt otäckt verkligen! Och när en har träffats blir det så mycket närmare, även om alla som drabbas så klart har en lika otäck upplevelse. Kul du vill följa med i deras Portugal-liv också 🙂

 3. Profilbild för Znogge

  Bränder är mycket skrämmande och kan snabbt bli väldigt hotfulla samt orsaka enorma skador på person och egendom. Så skönt att det gick bra för era goda vänner. Jag har varit med om en brand i mitt barndomshem och vi kunde inte bo i huset på fyra månader men det gick att rädda. Ibland är man ödmjuk för det lilla.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fy så otäckt! Ja vi är väldigt glada att alla hus och människor klarade sig i denna brandens framfart.

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Brand är läskigt, sonens hus var väldigt nära att brinna på Björkö nära Göteborg för några år sedan, helikopter lyckades frakta vatten över huset, grannens garage brann ner… saneringen tog några veckor, de fick bo hos hans svärmor. En torr blåsig höst, någon slängde nödraket (!) i vassen i stormen… branden spred sig väldigt snabbt, nästan inga träd och ljung kvar… på berget. Läskig natt utan besked, mycket rök och brandkåren trodde huset brunnit…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Åh fy vad läskigt! Glad att allt gick bra till slut. Har hängt på Björkö en del när vi bodde i husbil.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Åh nej vilken förstörelse!

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Bränder är riktigt ruskiga och så otroligt fort de sprider sig. Vi besökte Hälleskogsbrännan för ett par år sedan där de gjort ett naturreservat för att visa vad som händer i naturen efter en stor brand och där visades också hur fort den stora skogsbranden utvecklade sig.
  Tur allt ordnade sig för era bekanta…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad spännande att se hur naturen hämtar sig! Ja så skönt ingen blev illa drabbad denna gång

 6. Profilbild för Ditte

  Bränder är riktigt otäcka Och de kan ju komma nära på olika sätt. Fint att era vänner nu klarade sig bra men visst finns ju en oro. Har sett och upplevt ett par bränder på nära håll och det är verkligen fasansfullt.
  Illa är ju att bränder ofta uppstår av oförsiktighet och sedan sprider sig så snabbt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Verkligen fasansfullt, ett bra ord i detta sammanhanget.

 7. Profilbild för BP

  Man hör och läser ju ofta om skogsbränder, speciellt sedan 2018, den varmaste sommaren på mycket länge. Som du säger är det ofta Portugal som ”leder” i Europa och Kalifornien som gör det i USA. Och det är en himla skillnad att se ett reportage på tv jämfört med Al’s blogginlägg. Han har ju verkligen varit med, på riktigt.
  Sedan var jag aningen överraskad över familjens val av grejer att ta med…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tror inte det finns så rationella tankar i en sån situation. Många som bor i liknande områden har ett färdigpackad väska och en lista.

 8. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Usch bränder är riktigt otäcka Så skönt det gick bra för era vänner, gissar att alla inte hade samma tur 😔 Minns den stora branden i Västmanland. Då blåste det in aska och brända barr och löv på vår tomt, 10 mil ifrån….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Denna gången blev ingen illa drabbad om jag förstod det rätt. Ja det kan blåsa långt, tur det bara var aska o ingen glöd ni fick.

 9. Profilbild för Susjos

  Bränder är verkligen läskigt, skönt att det gick bra för era vänner. Vet att man ibland åkte förbi helt förstörda marker där det brunnit när man varit i Grekland, tror det var på Zakynthos?
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det finns en hel del svärtade områden oxå dessvärre. Grekland kanske oxå drabbas illa av bränder, vet inte

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
19°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
24°C / 13°C
23°C / 12°C
26°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.