Första läkarbesöket i Portugal

Jaha, så var det gjort då. Det första läkarbesöket för mig i Portugal, om vi bortser från vaccinsprutorna då.

Jag brukar verkligen inte springa till läkaren i tid och otid. Faktiskt precis tvärtom, undviker det och medicin så länge jag kan. Inte alltid så smart kanske, men jag vill ge kroppen chansen att fixa eventuella problem själv först.

Så smidigt att boka tid

Men det här problemet försvann inte så till slut mejlade jag (på engelska) till vårdcentralen i Ourique och bad om tid för läkarbesök. En halvtimme senare fick jag svar med bekräftelse på att en tid var bokad för mig två vardagar senare (samtidigt som vi fick våra stelkrampssprutor). Om jag behövde läkare innan var jag välkommen att komma på helgen då de har drop-in från kl. 8, stod det i mejlet.

Läkarbesöket

Min husläkare (som en måste ha för att få gratis sjukvård) är föräldraledig så jag fick komma till en annan. Eftersom jag inte har träffat någon av läkarna förut så visste jag inte alls vad jag skulle förvänta mig.

Hade tid 15.00. Satt på en galonklädd stol i det trista väntrummet. När jag kom in 15.20 så berättade jag om mina problem och hen skrev så det rykte på tangentbordet. Doktorn var inte så jättebra på engelska vilket var frustrerande, tycker t o m det kan vara svårt att förstå läkare som pratar svenska. Hen gjorde i alla fall sin lilla undersökning av mig och satte sig sen vid datorn igen och skrev.

Jag fick recept, underlag för provtagning och remiss till tre olika röntgen som jag skulle göra. Sen visades jag ut ur rummet.

I receptionen fick jag veta att jag behövde boka tiden själv för röntgen. Ok, inga problem, fick 5 olika lappar med olika röntgenmottagningar i omkringliggande större städer: Beja, Faro och Grándola.

Jag är glad, trots läkarbesök och provtagningar

Provtagning i Ourique

Av receptionisten fick jag också veta att jag ska ta proverna på labbet i Ourique, vilket ligger ett par hundra meter från vårdcentralen. Det var stängt när jag kom dit, så åkte tillbaka dagen efter. Men då ville de inte ta proverna eftersom jag ätit frukost och redan kissat. Full förståelse för det, jag är bara så orutinerad på hur det går till. Jag fick en burk att kissa i och återvände dagen efter. Innan frukost denna gången. Jag hankade mig fram på portugisiska, då personen inte kunde ett ord på engelska.

Provsvaren kom dagen efter på mejl och jag hade ett missat samtal från Vårdcentralen på eftermiddagen. Så jag gissar de fått provresultatet också. De ringer nog igen.

Passerade en tomt med en stor och fin Hibiskus

Röntgen i Beja

Dagen efter läkarbesöket ringde jag en av mottagningarna i Beja och fick en tid tre dagar senare. Jag gjorde skiktröntgen på Centro de Imagiologia do Baixo Alentejo i Beja, en person som var duktig på engelska kunde förklara förloppet för mig. Det kändes tryggt då jag inte tidigare gjort en sådan röntgen.

Det visade sig vara en tyst maskin som inte alls kändes obehaglig att ligga i. Fort gick det också. Den tredje ”röntgen” var visst en ultraljudsundersökning men det är fullt i den kalendern fram till december, har fått en tid då.

Bilderna från röntgen ska komma efter 2-3 veckor via post till mig. Inte till läkaren.

Därefter tänker jag det är dags för ett uppföljande läkarebesök. Ska försöka få en annan läkare så jag förstår vad som sägs, ännu viktigare när proverna och bilderna analyserats och eventuella åtgärder ska fastställas.

Det här har gått så himla smidigt och jag störs inte alls av att jag får pappren och själv ska boka tid och hålla koll. Jag älskar ju sånt! Att vara i händerna på att någon annan ska ha kontrollen är jobbigare än att själv sköta det. Så hittills bara positiva upplevelser.

Varför jag sökt läkare och vad det är för fel på mig får jag säkert anledning att återkomma till 🙂

Tänker att bilder på en vacker Hibiskus är trevligare än bilder från sjukhus och mottagningar (som jag ändå inte har..)

Publicerat:

i:

,

16 svar till ”Första läkarbesöket i Portugal”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Lycka till med provsvaren och röntgenbilderna! Så där fungerar det här också, man får själv ta tag i det mesta men när man väl är där man ska vara fungerar det mera än utmärkt bra. Vi är ju vana med remisser hit och dit men så är det inte här. Man får vara remissen själv så att säga. Lite jobbigt kan det vara när man inte behärskar vare sig språk eller bruk men de är vänliga och tillmötesgående för det mesta och så löser det sig. Vi har också en familjeläkare som vi gärna skulle byta ut men tillsvidare fungerar det med tanke på att få Uffes recept förnyade. Det andra som hänt vad gäller ögonoperation etc gjorde vi privat. Kunde inte vänta så länge som det skulle ha tagit annars när det gäller Saude.
  Din selfie är jättefin! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag tycker det funkar utmärkt. Kanske det är längre väntetider för specifika grejer.

 2. Profilbild för Ditte

  Så bra och smidigt! Och skönt att du kände dig trygg i sammanhanget.
  Har liknande erfarenheter från Spanien och VC där. Man tar tag i det mesta själv men språket kan ju göra det lite knepigt. Men en utmaning.
  I Spanien hade vi också en privat sjukförsäkring så jag har kunnat göra olika undersökningar på samma ställe och en tolk som talade svenska eller norska medföljde.
  Tyckte det var lite märkligt att röntgenbilderna kommer till dig och med röntgensvar och tolkning. Kan ju vara knepigt att förstå svaren och vad plåtarna visar Men antar att får ta med plåtarna och svar vid nästa läkarbesök.
  Önskar dig lycka till.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag förväntar mig inte att kunna avläsa plåtarna utan tar med mig det till läkaren för utlåtande

 3. Profilbild för Ditte

  Kom ju på att ni troligen är utskrivna från Sverige och då har man ju oftast ingen privat extra försäkring. (Men jag vet å andra sidan de som är ”utskrivna” och som bor i både Portugal och Spanien som har det. Kan dock tänka mig att det kan vara en onödig kostnad)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Går att teckna privat sjukvårdsförsäkring här men en onödig utgift har vi bestämt. Här kan du läsa om det om du vill.

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Lite intressant att höra hur det går till inom sjukvården i andra länder. Här skulle det vara uteslutet att skicka provsvar direkt hem till patienten även om man numera kan gå in och titta i journaler på nätet. Jag skulle också tycka om att ha det så och fixa själv, men undringar kommer om hur det fungerar om det skulle vara några svar som visar på något allvarligt och kanske hellre ska ges öga mot öga med patienten.
  Allt gott önskas dig och hoppas du får bra hjälp med ditt problem.
  Så härlig bild på dig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fast vem vet vad som är bäst egentligen. Jag tar hellre ett dåligt besked hemma med R än med en läkare. Läkaren får ju chans att förklara allt vid uppföljande tid tänker jag.

 5. Profilbild för Kraka

  Lite rörigt att boka tider själv, men så går det ju till här hemma också när det gäller vissa saker som sjukgymnast till exempel. Då får man ju leta rätt på en själv.
  Viktigt att man förstår vad doktorn säger. Provsvar hem och röntgenbilder. På gott och ont. Vissa svar ska man kanske inte vara ensam när man fr.

  Ha en fin kväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller så ska en vara ensam, vi är alla olika o på det här sättet väljer en själv. Behöver ju inte öppna resultatet utan bara ge till läkaren om en hellre vill det.

 6. Profilbild för Veiken

  Det verkar vara riktigt smidigt. Får du dessutom en läkare som är en fena på engelska, så känns det troligen ännu smidigare. Själv är bäste dräng! 🙂
  Lycka till med alla papper och annat!
  PS Jag har en exakt likadan hibiscus i min trädgård plus en blå! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Det blir nog bra det här 🙂 Fint att ha hibiskus i trädgården, jag har en oxå, i kruka

 7. Profilbild för Susjos

  Fint att du fixade allt så galant, hoppas nu att du mår skapligt i alla fall.
  Ja, det är viktigt att höra vad läkaren säger, jag hade väldigt svårt för det när min husläkare hade munskydd på sig, då kunde jag ju inte läsa på läpparna!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det måste varit väldigt svårt för alla som behöver läsa på läpparna! Jag mår skapligt, tack

 8. Profilbild för znogge

  Intressant att läsa om hur det går till i Portugal. Lite annorlunda än i Sverige minst sagt. Positivt dock att det gick så pass snabbt att få en tid och att det ledde vidare till fortsatta undersökningar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja hör verkar inget lämnas åt slumpen, alla prover o undersökningar görs direkt.

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 17°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.