Creative Commons

Creative Commons – vad är det?

Webbtanten har valt att licensera Webbtantens innehåll enligt Creative Commons. Idag berättar gästbloggaren Kristina Alexanderson vad Creative Commons är för något. Du kan läsa mer om Kristina på hennes blogg eller följa henne på twitter.

Har du ställt dig frågan om hur du vill att dina bilder, texter, din musik ska få spridas på Internet. Eller tillhör du dem som inte har tänkt på frågan? Alla som lägger upp bilder, texter, filmer, musik på Internet behöver ställa sig den frågan. Hur vill jag att mina bilder, texter, filmer, min musik ska spridas.

Idag är har mer än 63% av alla svenskar som kopplat upp sig på Internet använt Facebook, (se Svenskarna och Internet 2011) men hur många av dessa har aktivt funderat kring hur de vill att deras bilder ska delas eller inte delas, samt hur. Jag har genom mitt engagemang i Creative commons tagit ställning. Jag har valt att säga att jag vill att det som jag skapar och som jag delar på Internet ska få spridas. Det är ett av skälen till att jag använder Creative Commons.

Creative Commons -vad är egentligen det?
Creative Commons är ett licenssystem som bygger på upphovsrätten och som gör det möjligt att sprida, remixa och bygga vidare på andra skapande, utan att jag i förväg måste fråga om lov. Creative Commons ger oss som vill dela med oss av det vi skapar en möjlighet att enkelt kunna sprida det med hjälp av digitala medier. I ett medium som Internet kan upphovsrättens krav på att jag som upphovsman ska ge mitt tillstånd till att du ska få använda mina verk kan vara en begränsning. I mitt fall är det så, jag vet att mina bilder aldrig hade fått en så stor spridning om jag inte använt Creative Commons och delat dem digitalt. Jag använder alltså Creative Commons för att ge andra möjligheter att använda, dela, sprida och bearbeta mina bilder fritt.

Men det stannar inte där, jag använder även Creative Commons för att jag ska få använda andras bilder, andras texter, andras musik, filmer när jag så behöver. Under 2011 har jag genomfört ett fotoprojekt som innebär jag tar en bild varje dag, och många gånger när det stått stilla, vad ska jag använda ta för bild idag, och så har jag utgått från andras bilder, andras idéer för att skapa min bild. Det har till och med hänt att andra har använt mina bilder för att utifrån dem skapa egna verk, och med den Creative commons licens som jag använder blir det möjligt.

Hur fungerar Creative Commons?
Creative Commons bygger på upphovsrätten, det innebär att jag som upphovsman har kvar min upphovsrätt och om jag använder Creative Commons licenserna så följer de med verket lika länge som upphovsrätten. Creative Commons bygger på fyra olika villkor som jag kan lägga på mitt verk. För att det ska vara enkelt för alla att använda licenserna så har varje villkor en symbol som förklarar vad villkoret innebär.

  • BY (erkännande) det villkoret finns i alla licenserna och innebär att jag som upphovsman ska namnges i samband med att ett Creative Commons licensierat verk används.
  • NC (icke-kommersiell) villkoret innebär att verket inte får användas kommersiellt
  • ND (inga bearbetningar) villkoret innebär att verket inte ska bearbetas.
  • SA (dela lika, på samma villkor) villkoret innebär att om verket bearbetas och du vill sprida det nya verket vidare då ska du sprida det under samma villkor.

Med hjälp av dessa fyra villkor skapas det sex olika licenser som gör att du får sprida, använda verk. Du kan läsa mer om de olika licenserna på Creative Commons webbplats

Varför ska man använda Creative Commons?
Så ta dig en funderar hur vill du att dina bilder, dina filmer på Internet ska spridas? Vill du att andra ska få hjälpa dig att sprida dem, vill du att andra ska få bearbeta dem? Vill du att andra ska kunna göra det utan att behöva fråga dig om lov först? Om det är så, ja då är kanske Creative commons något även för dig.

Dela inlägget vidare så fler kan ta ställning till om Creative Commons är något för dem!

Publicerat:

i:

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 12°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.