En måndag i somriga Portugal

Nu råkar det vara en måndag (igår) jag berättar om, men det kunde lika gärna varit en tisdag eller lördag. Våra dagar skiljer sig inte så mycket åt.

Det är sommar, officiellt är badsäsongen igång här sedan en vecka. Vi har dock inte badat eller ens varit vid havet på länge. Men snart så.. Det är varmt, över 30 grader. I går var det 34 grader och vi höll oss i skuggan eller så var vi inne.

Morgon i köksträdgården

Vaknade strax efter sju och gick direkt ut och stödvattnade pumpa, zucchini och majs. Annars vattnar jag normalt på kvällen bara, men i denna värmen behöver de där vattenkrävande växterna även en liten skvätt på morgonen. Skördade ytterligare två zucchini och lite salladsblad.

När jag kom in höll Roger på med frukosten, jag satte mig i soffan med datorn och svarade på jobbmejl och gjorde lite snabba uppdrag. Frukosten äter jag oftast samtidigt som jag jobbar.

Cykeltur till byn

Innan det blev för varmt cyklade jag upp till byn med återvinningen. Handlade lite på mercadon. På Juntan lämnade jag in ett brev som skulle skickas samt kopior på våra pass togs för en grej juntan ska fixa åt oss. Återkommer om det. Sedan upptäckte jag att det fanns en liten mercado till i byn. Vi har alltså två! Gick självklart in där också och denna var mycket fräschare med större utbud på varorna. Passade på att handla lite till och tog ut kontanter i bankomaten.

Det här handlade jag. Allt gick på €10,-

Montering & tvätt

I söndags monterade jag bland annat en av våra sköna nya stolar som vi köpt på IKEA. Så nu var det dags att montera den andra. Det har blivit mycket skruvande den senaste tiden. När stolen var klar satte jag mig och njöt en stund. Hängde upp tvätten som jag kört på Eco-programmet, vilket tar flera timmar, men tvätten torkar på 30-45 minuter så det spelar ingen roll att programmet inte är klart förrän vid lunch.

Montering av trädgårdsstol, den färdiga ser du oxå i bilden.

Squashfritters

Redan dags för lunch, åtminstone förberedelserna. Eftersom vi får så mycket zucchini så äter vi också det ofta nu när det är säsong. Det blev en favorit i repris, squashfritters med halloumi är väldigt gott! Serverade med skivad mango och en kall sås av fraiche och majonnäs med kryddor.

Det var riven zucchini i hela köket så det blev samtidigt en storstädning när jag diskade.

Jobbpass och mer mat

På eftermiddagen blev det ett pass med jobb och självfallet även en fika i skuggan med Roger. Vi bestämde att det skulle bli pizza på tisdagen, så jag gick ut och hämtade basilika. Sen satte vi igång att göra en tomatsås av passerade tomater, selleri, vitlök, gullök, balsamvinäger, paprikakrydda och färsk basilika. Det fick koka i 45 minuter, sen körde vi det i mixern för att få den slätare. Så himla god!

Bokashi

Under tiden tomatsåsen kokade och Roger passade den gick jag ut och tömde båda bokashihinkarna i en platslåda, varvade med jord. Satte på lock och lämnade den i köksträdgården. Den får stå där och götta sig tills jag har en sålåda att lägga det i.

Diskade hinkarna och började på en ny med aktivt kol i botten.

Myntasticklingar

Tog även in ett par sticklingar från mynta, för att påbörja nya plantor då den som jag har i en stor kruka börjar bli brun och ledsen trots vatten och bokashivatten. Men med sticklingarna kan jag göra nya krukor och säkra att vi har mynta till vatten, smoothies och sallader.

Kvällen

Det blev en efterlängtad dusch, även om det är ganska svalt i huset så blir jag varm när jag är aktiv utomhus och sedan ställer mig vid kastruller och varmt diskvatten 🙂

Avslutade kvällen i soffan med fönstren på vid gavel för att vädra ut (fönster och dörrar är stängda på dagen för att inte släppa in värmen) och med datorn i knät, både jobb och blogg fick uppmärksamhet.

Publicerat:

i:

4 svar till ”En måndag i somriga Portugal”

 1. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Underbart beskrivning av vardagsliv. Vi har en utedusch solvärmd pelare 45 liter rymmer den kanon skön grej på sommaren. Köpt på ”bondens byggvaruhus” ????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja en utedusch är ljuvligt! Just nu fungerar trädgårdsslangen bra, men det kan bli väldigt varm överraskning om solen värmt slangen…

   1. Profilbild för Ove Lundqvist
    Ove Lundqvist

    Jag förstår det därför tipsar jag om ”ute duschpelare” den går att reglera varmt o kallt om du inte använder en lång slang som ligger i direkt sol, kolla det. Den kostade 1600 skr här hemma i Sverige och vi har den för tredje året, mycket nöjda.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     En utedusch ska vi absolut ha, men vi har inte klart hur layouten ska bli av trädgården än, så ivll inte montera någon än 😀

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.