Ermida de Nossa Senhora da Assunção, en utsatt kyrka

Ermida de Nossa Senhora da Assunção, en utsatt kyrka

Vi friade vår bröllopsdag i fredags med en road-trip i vår egen region, Alentejo, på vägar vi inte kört förut.

Och det blev några stopp, varav den här barockkyrkan i Messejana, Aljustrel, blev det första.

Finns dokumentation på ett kapell (med namnet Nossa Senhora de Entre Vinhas) på plats redan på 1400-talet, men Ermida de Nossa Senhora da Assunção är troligen ombyggd och renoverad under 1700-talet, med brasilianska influenser. Kraftigt skadad under jordbävningarna 1755 och 1969 då den ligger nära Messejana förkastningen.

Rånad vid ett flertal tillfällen bland annat 1984, då halva (avsågad) altartavlan stals, samt 2015 då en 500 kg klocka i brons (värderad till € 25000,-) togs.

Idag verkar kyrkan, som är placerad mitt ute i landsbygden helt utan bebyggelse omkring, övergiven av människan, men bebos av många olika fåglar, som alla skrämdes iväg när vi kom och hälsade på.

Platsen är magiskt vacker med utsikt över det fantastiska landskapet åt alla håll.

De diagonala klocktornen
Framifrån, renoveringsbehovet är tydligt
Någon som kladdat på målarfärgen, men snigeln verkar trivas ändå
ermida de nossa senhora da assuncao
Vacker port dekoration
ermida de nossa senhora da assuncao
Vyerna gör besöket värt!
När nere i skuggan av ett träd fick Julietta vänta (finns inga parkeringsplatser).
ermida de nossa senhora da assuncao
Kyrkbacken
Här ligger kyrkan!

Det går att läsa om diskussioner ifall kyrkan ska bevaras eller inte. Det ödsliga läget gör kyrkan attraktiv för inbrott och åverkan av olika slag. Vi är i alla fall glada att vi varit där!

Vår roadtrip och firande fortsatte med fler stopp… fortsättning följer…

Fakta hämtad från Wikipedia, Sul Informação samt SIPA

Publicerat:

i:

6 svar till “Ermida de Nossa Senhora da Assunção, en utsatt kyrka”

 1. Vad gör man med en halv altartavla? Varför inte stjäla hela när man ändå stjäl?
  Måste småle åt tjuveriet …:)
  Mycket mäktigt att se allt detta, vita, blåa , nästan som ett fyrhus. Renovering behövs snart om de inte låter kyrkan bli en ”fågelholk” av stort mått, men jag förstår att frågan är den att behövs den där ute på vischan? Och blir den ett begärligt tillhåll för långfingrade personer?
  Jordbävningen 1755 måste ha varit förödande, vi läste om den på flera ställen när vi var i Lissabon. Må det inte bli likadana jordbävningar igen. Fy bubblan. Tack för en intressant ”bröllopsresa”!

  • Gissar det var svårt att få med sig hela 🙂 Ja det är otäckt med jordbävningar och jag visste faktiskt inte vi hade en förkastning nära oss. En del hävdar att kulturarvet är viktigt och att det krävs investeringar för säkerhet. Andra säger: riv.

 2. Ett vackert stopp och intressant med kyrkans historia. Men kan förstå att kyrkan med detta avsides läge kanske inte direkt har så många besökare och att man därför inte vill satsa på den.
  Trist med stölder och inte minst från en kyrka.
  Tack för fina bilder och ett trevligt besök

  • Ja läget är väl inte optimalt om det ska vara skyddat från tjuvarna. Vi får se vad som händer med den i framtiden, nu har vi i alla fall fått se den och framför allt vyerna.

Translate »