dropbevattning

Bevattning med drop och manuellt

Nu har vi ännu mer bevattningsslang utlagt i trädgården, men inte överallt, för det vill jag inte.

Med många fruktträd, ett par planteringar samt 20 stora sålådor så går det åt både en hel del tid och vatten för att allt ska få vad de behöver. Därför har vi successivt lagt ut bevattningsslang på strategiska ställen.

Bevattningssystem

Vi började med läckageslang redan förra året för citrusträden, men den håller dåligt och det är svårt att hitta rätt tryck. Om vi sätter på för mycket tryck så går den sönder. För lite tryck så läcker den inte ut så mycket vatten så det ens blir en bevattning av det hela.

I våras köpte jag många meter av begagnad bevattningsslang som används med nipplar. Och det är vad vi numera använder, mestadels i alla fall.

Inget är kopplat till någon timer, utan det är fortfarande manuell på- & avsättning av även drop-systemet.

Här kommer huvudledningen för all bevattning, direkt kopplad från där vattnet kommer in till vår tomt.
Manuella bevattningshuben, med nergrävd vattenslang från huvudledningen (ovan bild). Den nedersta kopplingen går till de gamla citrusträden (nergrävd slang). Den mittersta är en lös slang jag kan koppla på en dropslang i en tomatlåda. Den översta är till min vattenslang som jag använder för all manuell bevattning i sålådor och plantering.
Koppling och vred är lättillgängligt trots nylagt grus.

Vi gräver ner matarslang till träden och låter sedan bevattningen ligga över mark. Även kopplingar och vred är över mark, ifall något skulle börja läcka så vi lätt kan byta ut det.

Sålådor & blommor

Jag älskar att gå med vattenslangen på kvällen och titta till mina grönsaker och blommor. Att se hur mycket de har växt på en dag, se knoppar och jaga bort eventuella tjuvar. Jag ser var katterna har grävt och jag kan rycka lite ogräs som kommit upp. Jag gör även rent och fyller på i fågelbadet när jag ändå har vattenslangen i handen.

Så varje kväll, sommartid, vattnar jag i sålådorna och i planteringen om det inte varit molnigt och lite svalare, då låter jag bli. I de lådorna jag har täckmaterial blir det inte heller vattning varje dag.

Gamla citrusträden

Vi har haft bevattningsslang på de gamla citrusträden sedan förra sommaren, då en läckageslang. Men vi har nyligen bytt ut den mot en riktigt slang med bevattningsnipplar istället. Bevattning sker varje vecka i två timmar.

Nya citrusträd, blåbärsbuskar och granatäpple

I vintras planterade vi blåbärsbuskar, ett apelsinträd och ett citronträd i närheten av det gamla granatäppleträdet.

Vi har lagt en bevattningsslang till dem som är kopplade till av/på handtaget jag drar igång när jag ska vattna manuellt, men med en av/på koppling till just den här avstickaren. Dessutom en extra koppling vid granatäpplet. Blåbär och citrus vattnar jag 1 timme varje vecka och granatäpplet vattnas rikligt 2 timmar en gång i månaden.

Bevattning av blåbärsbuske

Dessutom hade vi en avstickare till passionsfrukterna som står där också, men den kopplingen läckte så vi var tvungna att koppla ifrån den. De plantorna bevattnar jag manuellt nu istället.

Tomatplantor

Jag har tre odlingsbäddar med tomatplantor. Vattenkällan är en egen koppling vid bevattningsfördelaren.

I två lådor är bevattning ihopkopplad med riktig droppbevattning. Lösningen är inte permanent utan vi kan flytta hela bevattningen till andra lådor när tomaterna är skördade, om vi vill. Här kommer vattnet via min manuella bevattningsslang som jag drar ut och kopplar in. Dessa kan alltså inte bevattnas samtidigt som jag vattnar manuellt.

Den tredje lådan har också droppbevattning men har en egen slang via bevattningshuben så där kan jag vattna samtidigt som jag vattnar manuellt.

Bevattning för två av tomatlådorna

Jag djupvattnar tomaterna var tredje dag. Men stödvattnar manuellt in emellan när jag tycker mig tro de behöver det.

Butternutsquash

Har massor av plantor av butternutsquash i en plantering vid pergolan. Det skulle ta en evighet att vattna manuellt, dessutom svårt att nå ner med vattning uppifrån när bladen täcker hela ytan.

Därför la vi dit en läckageslang som nu får vattna varje dag i ca 60 minuter. Det är många plantor som står på en liten yta, så jag överbevattnar heller än att pumporna inte växer till sig, men hoppas så klart jag hittat rätt i mängd vatten. Det är en sisådär 25 pumpor på gång 🙂

Slangen syns inte 🙂

Äpple, persimon, vinbär, oleander och mandelträd

Ovan träd och buskar planterade vi i vintras. De vattnar jag manuellt med samlat regnvatten, då placeringen är nära våra vattentankar. Jag ger dem 60 liter vatten varje vecka (4 vändor med vattenkannan till varje träd). Igår införskaffade jag mig en vattenkanna till, så nu kan jag gå med dubbla kannor! Färre vändor med jämnare belastning, blir bra!

Marmelo

Förra året vattnade jag inte marmelon alls. Det var mycket frukt som var angripen och jag tänker att vinterns torka nog kan skapa ännu värre angrepp. Därför vattnar jag marmelon rejält (120 liter) varje månad, med vattenkanna från våra vattentankar.

Marmelo (bild från maj)
Plommon

Plommon & päronträd

De här träden får automatisk bevattning av vår utedusch 🙂 För avrinningen från norra altanen sker vid träden. Det är med andra ord väldigt oregelbunden bevattning för de här stackarna. Men de ser ut att trivas fint. Förra året hade vi mycket bladlöss på plommonträden, i år har vi inga.

Jag går även med vattenkannor och vattnar i sålådorna emellanåt eftersom vi inte har några träd på ängen än. Tanken är ju att det insamlade vattnet ska användas till främst träd.

Publicerat:

i:

10 svar till ”Bevattning med drop och manuellt”

  1. Profilbild för Birgitta Strand
    Birgitta Strand

    Grattis till era 20 år som gifta🍾🥂❤️Vi firade 51 år som gifta igår.
    Är så mysigt att få följa er

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack och grattis till er också! Kul du hänger med Birgitta!

  2. Profilbild för Ditte

    Viktigt är det med vattningen och det verkar ju som om du hittat en lösning som fungerar fint. Lite av varje med andra ord och det gör ju det hela också flexibelt.
    Så mycket fin grönska och roligt att skörda det du odlat.
    Och finns det gott om vatten så är det ju inga problem. Har kanske missat om det är er brunn som ger er vatten eller är det en kommunalt vatten. Kanske både och.
    Fint att tillgången på vatten är ganska god. Har här vänner på Öland som har en del odlingar men där är det vattningsförbud då och då när grundvattennivån är låg så de har samlat på sig regnvatten i cisterner när så är möjligt och bevattnar från dem under vissa tider.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vi utvecklar vår lösning hela tiden 🙂 Ja vi samlar regnvatten, länkade till det i inlägget men här är länken igen, det använder jag mestadels till träd. Annars är det vatten från vattentornet vi använder.

  3. Profilbild för Äventyret framtiden

    Vilken odlare du är! Jag är verkligen imponerad! Förstår att ni lever på självhushållning till en stor del.
    Mina små odlingar går inte särskilt bra; jag har mycket att lära ännu om jordens beskaffenhet här osv. En vän som är bra på det ska komma över en dag på middag och då ska vi diskutera är det meningen :).
    Lycka till med odlingarna!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack! Nej, vi är inte självförsörjande på mer än några enstaka grödor. Försöker äta upp det som skördas så just nu är det mycket zucchini och gurka. Kan bli lite enformigt ibland, men så småningom byts det ut mot aubergine och butternutsquash 🙂 Hoppas du får den hjälpen du behöver så det får fart i odlingen!

  4. Profilbild för Susjos

    Grattis i efterskott på bröllopsdagen säger jag också! Är också imponerad över era fina odlingar och all bevattning.
    Ha det fortsatt fint!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack! Att odla är en hobby sen många år, så glad att återuppta det!

  5. Profilbild för bmlarsreseblogg

    Vilka fina odlingar ni har! Dina fina bilder och inlägg gör att jag nästan (men bara nästan) längtar efter trädgård igen. Då vet jag ju ändå att det skulle vara lite olika odlingsbetingelser här uppe på Falbygden och att det skulle vara byebye med längre husbilsresor….

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Hihi, jag känner igen känslan och nu planerar jag odlingarna så jag kan vara friare under perioder, men det tar ju lite tid att lära sig hur allt ska göras i ett nytt klimat.

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
12°
Mestadels molnigt
06:3618:44 WET
OnsTorFreLörSön
19°C / 8°C
22°C / 11°C
26°C / 12°C
25°C / 11°C
23°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.