Fönsterluckor och myggnät

När vi beställde våra nya fönster var vi övertygade om att vi inte skulle få plats med de befintliga fönsterluckorna också. Men det fick vi!

Fönsterluckor

Våra fönster är 2-glas isolerglas så de står emot värmen bra, men de stoppar inte solstrålarna. Då är fönsterluckorna bra att ha. Så nu så här i efterhand är vi mycket tacksamma för kombinationen bra fönster och fönsterluckor!

Helst av allt vill vi inte behöva använda fönsterluckorna, för vi gillar ju ljuset och det blir väldigt mörkt när de är stängda. Men när solen står lågt på kvällen så skiner den in i huset och när det är över 30 grader är det skönt att slippa det. Då stänger vi fönsterluckorna som vetter mot väster.

Sen är det ju bra att inte behöva köpa rullgardiner till sovrummen, det blir mörkt med fönsterluckorna stängda på natten.

Myggnät

I offerten från fönstertillverkaren skulle de ha ca €1500,- för 6 fasta myggnät till fönstren samt rullgardinsvariant från sidan till dörrarna. Vi valde att inte beställa det.

På Intermarché hittade vi Tesa myggnät i måttet 1,30×1,50 meter. De monteras med att en kardborreremsa klistras på utsidan av karmen, sedan ”tandborstar” en fast själva nätet. Överflödigt nät klipps/skärs bort.

Så här ser paketet ut.
Monterat myggnät. Längst upp under nätet ser du den vita kardborreremsan som klistrades fast med dubbelhäftande tejp på fönstret innan nätet sattes på plats (med tandborste)

Jag har monterat detta på alla våra fönster och det funkar riktigt bra. Inte en enda mygga kommer in 🙂 Vi tänker att om det håller en säsong så är det bra. De kommer säkert bli smutsiga och även om vi kan blåsa rent med tryckluft så räknar vi med att de behöver bytas ut varje år.

Alla fönster öppnas inåt, så myggnäten hindrar inget alls. Det vi behövde göra var att flytta handtaget på fönsterluckorna till utsidan istället, men det är en liten uppoffring att behöva gå ut för att öppna/stänga luckorna. Myggnätet sitter ju mellan fönster och fönsterlucka.

Myggnäten kostar €6,99 och vi köpte fem stycken (en delade vi till de två mindre fönstren). Total kostnad alltså €35,- Mycket nöjda, nu kan vi vädra på morgon och kväll när det är svalt ute utan att mygg kommer in.

Översta bilden visar fönsterluckor och myggnät. Tyvärr är det inte vackert på någon veranda så bättre bild än så kan jag inte ge nu.

Publicerat:

i:

8 svar till ”Fönsterluckor och myggnät”

 1. Profilbild för Aila
  Aila

  Smart lösning med myggnäten.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja den är enkel och smart, glad vi hittade den.

 2. Profilbild för Elisabeth
  Elisabeth

  Har köpt liknande myggnät fr Clas Ohlson, fästs på samma sätt. Jag förstärkte dock m häftapparat. Ett tips till ert nästa inköp, köp svarta nät istället. Den svarta blir nästan helt osynlig jfr m den vita ????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har plastfönster som är helt nya, så häftapparat känns inte bra för oss. Svart nät borde ju bli jättetydligt mot våra vita fönsterkarmar tänker jag. Sen kanske själva nätet genom fönstret blir mer osynligt, men detta funkar bra tycker jag.

 3. Profilbild för urmaslepp
  urmaslepp

  Hej.
  Tänk vad olika det kan vara i samma land ändå! Vi har absolut inga mygg här där vi bor. Och inga getingar heller. Däremot så har vi periodvis rätt mycket flugor beroende på att vi bor i ett distrikt med många fruktodlingar.
  Likadana fönsterluckor har vi också, men dessa stänger vi aldrig då vi vill ha in så mycket ljus som möjligt. När det behövs så drar vi bara för våra gardiner så att vi slipper få in störande starkt solljus in i TV-rummet.
  Vi har aldrig förstått varför så väldigt många portugiser har sina fönsterluckor och jalusier stängda dygnet runt. Det måste vara väldigt mörkt inne hos dem och dessutom kosta mycket extra för att lysa upp med elljus.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Myggen flyger inte så långt så det finns många platser där det inte finns mygg. Men alla hus vi tittat på har vi fått veta att det är mycket mygg. Vi gör allt för att minimera dem, inga vattenkärl etc. Men det räcker med EN mygga för att förstöra en natt så myggnät är något vi alltid haft. Vi är glada att vi har fönster åt både öst och väster, så det behöver aldrig bli mörkt inne. De fyller en funktion som extra säkerhet (om handtagen får sitta kvar på insidan..) samt för värmen.

 4. Profilbild för AnnSofie Sniwe
  AnnSofie Sniwe

  Vi köpte en vit plissegardin på Ikea som vi har utanför fönstret så vi slipper stänga luckorna in till köket, blir mycket ljusare inne då. Skyddar bra mot värmen ändå.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju ett alternativ, tack!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.