När vi beställde våra nya fönster var vi övertygade om att vi inte skulle få plats med de befintliga fönsterluckorna också. Men det fick vi!

Fönsterluckor

Våra fönster är 2-glas isolerglas så de står emot värmen bra, men de stoppar inte solstrålarna. Då är fönsterluckorna bra att ha. Så nu så här i efterhand är vi mycket tacksamma för kombinationen bra fönster och fönsterluckor!

Helst av allt vill vi inte behöva använda fönsterluckorna, för vi gillar ju ljuset och det blir väldigt mörkt när de är stängda. Men när solen står lågt på kvällen så skiner den in i huset och när det är över 30 grader är det skönt att slippa det. Då stänger vi fönsterluckorna som vetter mot väster.

Sen är det ju bra att inte behöva köpa rullgardiner till sovrummen, det blir mörkt med fönsterluckorna stängda på natten.

Myggnät

I offerten från fönstertillverkaren skulle de ha ca €1500,- för 6 fasta myggnät till fönstren samt rullgardinsvariant från sidan till dörrarna. Vi valde att inte beställa det.

På Intermarché hittade vi Tesa myggnät i måttet 1,30×1,50 meter. De monteras med att en kardborreremsa klistras på utsidan av karmen, sedan ”tandborstar” en fast själva nätet. Överflödigt nät klipps/skärs bort.

Så här ser paketet ut.
Monterat myggnät. Längst upp under nätet ser du den vita kardborreremsan som klistrades fast med dubbelhäftande tejp på fönstret innan nätet sattes på plats (med tandborste)

Jag har monterat detta på alla våra fönster och det funkar riktigt bra. Inte en enda mygga kommer in 🙂 Vi tänker att om det håller en säsong så är det bra. De kommer säkert bli smutsiga och även om vi kan blåsa rent med tryckluft så räknar vi med att de behöver bytas ut varje år.

Alla fönster öppnas inåt, så myggnäten hindrar inget alls. Det vi behövde göra var att flytta handtaget på fönsterluckorna till utsidan istället, men det är en liten uppoffring att behöva gå ut för att öppna/stänga luckorna. Myggnätet sitter ju mellan fönster och fönsterlucka.

Myggnäten kostar €6,99 och vi köpte fem stycken (en delade vi till de två mindre fönstren). Total kostnad alltså €35,- Mycket nöjda, nu kan vi vädra på morgon och kväll när det är svalt ute utan att mygg kommer in.

Översta bilden visar fönsterluckor och myggnät. Tyvärr är det inte vackert på någon veranda så bättre bild än så kan jag inte ge nu.