odla majs

Första omgången majs gav kass skörd

Jag har odlat majs tidigare och det har aldrig varit problem med utvecklandet av kolvarna eller pollinering. Men nu har jag fått en ny upplevelse.

Troligen är det en kombination av tre saker som gör att vi endast kunnat skörda 7 st. små majskolvar från första omgången majsplantor.

För tidigt sådda

Jag sådde fröna alldeles för tidigt, var så ivrig när vi fått nycklarna så det var bland de första fröerna jag sådde. Plantorna växer fort och de blev snabbt för stora för mitt lilla växthus på balkongen. Så jag planterade ut dem i mars. Täckte med fiberduk i början på nätterna, så de har klarat sig. Men de fick ändå inte den värmen där i början som de vill ha och behöver.

Lerjord underst

Jag gjorde en odlingsbädd med fårgödsel. Det var innan sålådorna gjordes och innan jag hade mycket jord, så jag la en ca. 50 cm hög bädd där jag planterade både squash och majs. Squash har vi fått massor och fler är på gång. Men nu efter ett par månader så har hela såbädden sjunkit ihop, och majsens rötter har troligen kommit ner till lerjorden och därmed inte gett kolvarna den växtkraft de behöver. Har gödslat med Bokashivatten flera gånger, men frågan är om det hjälpt något.

Planterat för tätt

Att följa råden med avstånden på plantorna är jag dålig på. Planterade de där första plantorna alldeles för tätt. Det ska vara 30cm mellan, men jag gav dem bara hälften då jag hade så många plantor och bara en liten bädd. Dessutom samplanterade jag med några squashplantor. Det frodades ordentligt i början men sen stannade kolvarna i växten. Dessutom märkte jag hur bladen från grannplantorna täckte kolvarna så misstänker att pollineringen från hanblomman ner till honblomman inte funkat optimalt på grund av det.

Vi njöt i alla fall av de där kolvarna det blev. En hamnade i frysen så vi kan jämföra smaken med de andra sen.

Vi fick en försmak i alla fall och vi hoppas att de andra plantorna, som står i sålådor och planterades ut senare med längre avstånd, trivs bättre. Nu är dock värmen en risk då det ofta är runt 33-36 grader. Men några plantor står i mycket skugga och några stor i sol hela dagen och jag vattnar varje dag. Så det ska bli spännande att se vilket som ger den bästa skörden. Inför nästa år hoppas jag att jag har facit för hur jag ska odla majs här i Portugal!

Publicerat:

i:

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.