från porto till palamos

Från kust till kust, Porto, PT till Palamós, ES

Vi har ändrat oss flera gånger, ska vi till Medelhavet igen eller inte? Till slut så blev det så, att vi drog rakt över Iberiska halvön, från Porto till Palamós.

Från Porto i Portugal till Palamós i Spanien är det 122 mil, om en kör betalvägar. Vi startade vår överfart i onsdags och ville bara komma över så fort som möjligt och tänkte att vi som normalt undviker betalvägar ska nu göra tvärtom, föredra betalvägar. För oss är tiden viktig, vi hade ingen lust att stanna på vägen då det är kallt i bergen. Plog- & saltbilar stod utmed vägarna på de högsta höjderna och vi ville snabbt förbi för att inte riskera fasta i något snöfall.

kust till kust över iberiska halvön
Vår resa kust till kust. Från C till F, E-natten kunde vi skippat egentligen.

Varför inte fortsätta norrut?

Vi kunde valt att stanna kvar på campingen vi stod. Men det var 10-dagars regn i prognosen för den kusten. Det var också så att den campingen inte erbjud wi-fi annat i ett separat rum vid receptionen, vi vill kunna jobba i bilen. Vi hittade inte heller några andra campingar/ställplatser som passade för att boa-in oss på. Och tanken har tidigare funnits där och det var enkelt att ta upp den tråden igen och bara köra iväg. Vi har heller ingen brådska hem, utan kan lugnt stanna kvar ett tag till i varmare klimatzoner.

Vacker natur omkring oss

Denna väg var inte lika vacker som att köra från San Sebastian till Tarragona över Pyreneerna som vi gjorde i höstas. Men nog har vi fått se vackra vyer och i bergen är det så tydligt att det är vår, för där blommar ljungen så kullarna är helt röda, vinrankorna grönskar och rapsen (?) har börjat blomma så smått.

Vi passerar och kör över mängder av berg och ser små bergsbyar i dalarna. Bergens former och geologi är fräck att skåda. I min höjdmätarapp kan jag se att vi rör oss många hundra meter upp och ner varje gång. Vi ser toppar med snö omkring oss, tack och lov de flesta på ganska långt avstånd.

Första dagen körde vi länge och fick uppleva solnedgången bakom oss färga moln och städer framför oss helt röda.

från porto till palamos
Solnedgång i väster färger molnen i öster
från porto till palamos
Stora dino-fötter?
porto-till-palamos
Andra vackra stenformationer

Vägarna & tullavgifter

Vägen är ren, torr och oftast slät och fin. Vi har inte haft någon snö, men nätterna har varit kalla. Eftersom vi kör på betalvägar är det inte svåra lutningar, max 6%. Du kan se i vår Google-karta hur vi kört, vägnumren är A7, A24 i Portugal och när vi kom in i Spanien så följde vi A75, A52, A66, A231, AP1, AP68, AP2, c25, A2, C35, C31.

Det var mängder med lastbilar på de här vägarna, men ytterst få husbilar. I Portugal var det färre bilar generellt än i Spanien. Vi passerade även nollmeridianen som var utmärkt med en båge över vägen.

Totalt betalade vi €63,15 i tullavgifter på de här 122 milen, vi har alltså använt oss av betalväg så mycket det bara går. Dieselkostnaden påverkas också av en körning över berg och dalar, oavsett om det är betalväg eller inte. Dock tror vi att vägarna som inte har tull är mer kringliga och lutande, så brukar det vara, och då blir ju det dyrare dieselkostnad.

Övernattningar

Första natten stannade vi på en parkeringsplats i utkanten av Logrono, vi kom dit först klockan 21.00 för den platsen vi tänkt stå på (Burgos) var full så vi rullade ytterligare ett par timmar. Den sista övernattningen hade vi egentligen kunnat hoppa över om ville göra körningen på två dagar, men vi hade ingen brådska så valde att stanna i Sils och nyttja deras fria ställplats intill järnvägsstationen, fast det bara var 40 minuter kvar till kusten och Palamós.

Vi har verkligen utnyttjat våra 6 hjul på FrankieBoy och allt har gått fantastiskt bra. Nu är vi vid havet igen, vi återser Medelhavet och hoppas på lite värme innan vi kör norrut!

/Anna

Publicerat:

i:

12 svar till ”Från kust till kust, Porto, PT till Palamós, ES”

 1. Profilbild för jill widenberg
  jill widenberg

  En ”dum” eller okunnig fråga. Måste man ha c-kort när man har 6 hjul? Vi har fyra o b- kort.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det beror på när en tog körkortet och hur tung bilen är. Vi tog körkort före 1996 båda två och då kan vi köra alla bilar som är klass 2, oavsett vad de väger. Det har inte alls med antal hjul att göra. Om en tagit körkort efter 1996 är det vikten som styr.

   1. Profilbild för jill widenberg
    jill widenberg

    Tack snälla ??? Från född -59 ??

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Jamen dåså, då kan du köra 72 ton 🙂 så länge det är klass 2.

 2. Profilbild för Kors och Tvärs

  Det känns som ett bra vägval denna årstiden. Och väderkartan såg verkligen inte trevlig ut. Tror att ni får det betydligt trevligare i Palamós de närmaste dagarna. Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi ser fram emot att utforska den här kustremsan, nu skiner solen och det är 16,5 grader i bilen och värmen har inte varit igång inatt. Härligt!

 3. Profilbild för Tina & Bengt

  Nollmeridianen måste vi ha missat helt men känner igen vyerna 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ni passerade nog inte den, den är längre österut.

 4. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Vi hoppas ni får det riktigt skönt vid Costa Brava. Vi blev riktigt positivt överraskade av den häftiga naturen och fina vädret, trots att det var sista veckan i oktober vi var där.
  Stanna gärna vid Dalis museum i Figueres på väg norrut. En behöver inte vara ett dugg konstintresserad för att tycka att det är makalöst…

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Britt-Marie! Noterat tipset om Dali, har inte börjat planera norrut än 🙂

 5. Profilbild för ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

  Låter som ni riktigt planerat och tänkt till gällande resan :). Måste vara en upplevelse detta 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Nä det gjorde vi inte, vi bara drog från oväder 🙂 Men ja en fantastisk upplevelse är en bra beskrivning på vårt liv

Vädret

Ourique, PT
18°
Växlande molnighet
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.